Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folket sier nei til kontantstøtte for 2-åringer

De blåblå vil utvide kontantstøtten for 2-åringer - mot folkets vilje. Men 4 av 10 vil beholde dagens ordning.

FORNØYD: KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd med at flertallet ønsker kontantstøtte i en eller annen form, sier han til Dagbladet. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORNØYD: KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd med at flertallet ønsker kontantstøtte i en eller annen form, sier han til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Dagbladet. Bare 21 prosent av de spurte sier seg enig med regjeringen om at kontantstøtteordningen bør utvides til også å gjelde 2-åringer.  

39 prosent vil beholde dages ordning som kun gjelder for barn mellom ett og to år, mens 28 prosent vil vrake hele ordningen. Resten har ingen formening. 

- Kontantstøtten er Norges mest omdiskuterte velferdsreform. Det er vel bare EU- og EØS-saken som i sin tid skapte større politisk engasjement. Og når er så klart flertall sier de vil beholde ordningen i en eller annen form, er det veldig bra, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Rikfolk mest imot De med høy inntekt eller utdanning er de mest skeptiske til kontanstøtten, viser bakgrunnstallene. Blant dem med høyere universitets- eller høgskoleutdannelse mener hele 42 prosent at hele ordningen bør skrotes. Mens de som har en hustandsinnekt på under 500 000 kroner, er de mest positive til å utvide ordningen - 29 prosent av denne gruppa vil det.   

Fredag skrev de fire borgerlige partiene under den første budsjettavtalen for Høyre/Frp-regjeringen i Stortinget. I avtalen har KrF  fått gjennomslag for å øke kontantstøtten for barn mellom ett og to år. Økningen er på 199 millioner kroner, som innebærer at kontantstøtten blir 6000 kroner i måneden for alle ettåringer. I dag får man 5 000 kroner i måneden for barn mellom 13 til 18 måneder, og deretter 3303 kroner i fem måneder.
  
Solberg-regjeringen har ikke rukket å innføre kontantstøtte for 2-åringer, men løftet er nedfelt i regjeringserklæringen. 

Prioriterte ettåringer Hareide framholder at han ikke er overrasket over at folk er mest positive til kontantstøtte for ettåringer, fordi «det har vært et kjør mot å utvide ordninger over det tallet». 

- Undersøkelsen viser jo også at det var riktig av KrF å prioritere å styrke ordningene for ettåringer i første omgang. Det var et valg vi gjorde. 

- Men hvorfor utvide ordningen mot flertallets vilje?

- Det er viktig fordi det gir økt valgfrihet. Når det er sagt, så var det viktigere å øke satsene for ettåringene, slik vi prioriterte i budsjettforhandlingene.

- Fleksibilitet viktigst På spørsmål om hvorfor regjeringen ønsker å innføre kontantstøtte for 2-åringer mot flertallets vilje, svarer barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP):

- Det er ingen tvang om å ta imot tilbudet. De siste årene har vi sett at flere har benyttet seg av ordningen når satsene har økt. Regjeringen ønsker å bevare kontantstøtten og utvide den på sikt, for å gi familier større fleksibilitet i en travel småbarnsfase. 
 
- Mange hevder kontantstøtten truer arbeidslinja?

- Det er viktigste er å gi en familiene fleksibilitet. Så må folk være klare over at summene man får, ikke erstatter en vanlig arbeidsinntekt.  Regjeringen ønsker å få begge foreldre ut i arbeid, samtidig som vi ønsker å gi større valgfrihet i en travel periode, . Familiene vil tape økonomisk på å benytte seg av ordningen, men det er valg de får ta selv.