Folket slakter helseministeren

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får total slakt for sin håndtering av sykehusbråket i Molde.

FÅR SLAKT: På målingen Synovate har gjennomført for Dagbladet, mener et stort flertall av de spurte - hele 41 prosent - at hun har håndtert striden rundt bygging av nytt sykehus i Molde på en dårlig måte.. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FÅR SLAKT: På målingen Synovate har gjennomført for Dagbladet, mener et stort flertall av de spurte - hele 41 prosent - at hun har håndtert striden rundt bygging av nytt sykehus i Molde på en dårlig måte.. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På målingen Synovate har gjennomført for Dagbladet, mener et stort flertall av de spurte - hele 41 prosent - at hun har håndtert striden rundt bygging av nytt sykehus i Molde på en dårlig måte.

Massive protester Bare seks prosent av de spurte mener hun har håndtert saken på en god måte. 33 prosent mener debatten har blitt håndtert på en middels måte.

- Noen ganger må man gjøre upopulære ting. Det er ikke alltid det er så enkelt, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar til den nedslående dommen.

Lokalt har protestene vært massive etter at det ble klart at det likevel ikke blir nytt sykehus i Molde før i 2018. Lokalt oppleves det som et løftebrudd fra helseministeren, tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen og fra statsministeren selv.

- Jeg må bare ta dette til etterretning det at jeg får dårlige målinger. Alle har jo lyst til å være godt likt, men av og til er det bare ikke mulig. Noen ganger er det vanskelig, sier Strøm-Erichsen.

Til tross for stormen mot henne, står Strøm-Erichsen på sitt:

UPOPULÆR: - Noen ganger må man gjøre upopulære ting. Det er ikke alltid det er så enkelt, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar til den nedslående dommen. Pasient ved Molde sykehus, Randi Orvik Grüner (66) fikk besøk av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen 14 desember. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET
UPOPULÆR: - Noen ganger må man gjøre upopulære ting. Det er ikke alltid det er så enkelt, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar til den nedslående dommen. Pasient ved Molde sykehus, Randi Orvik Grüner (66) fikk besøk av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen 14 desember. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET Vis mer

- Jeg ba om en rapport med ulike konsepter. Det som kom fram i rapporten var at det ikke er bærekraftig økonomi til nytt et sykehus før i 2018. Planen var i 2012. Det er veldig mye årsaken til den store skuffelsen, sier hun.

- Finn en løsning Stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal og partikollega av helseministeren, Else-May Botten, er ikke overrasket over den harde dommen. I går gikk også LO-leder Roar Flåthen ut i Dagbladet og ba regjeringen rydde opp.

- Dette viser at man må ta saken på alvor, og at det er nødvendig å finne en god løsning slik at folk igjen får tillit til helsetjenestene. Det er dessuten et kraftig signal til regjeringen fra LO-lederen, sier Botten.

På bunn Helseministeren havner på et solid bunnivå på Dagbladet og Synovates politikerbarometer.

- Det er ingen tvil om at flertallet mener helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har håndtert sykehusstriden dårlig. Resultatet er helt i bunnsjiktet når det gjelder målinger av sakshåndtering. De fleste statsrådene som scorer dårlig, får rundt 10 prosent på «god håndtering», sier analytiker i Synovate, Nils Petter Strand, til Dagbladet.

Bare olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) har fått dårligere karakter: I april mente fire prosent av velgerne at Riis Johansen hadde håndtert striden om monstermastene på en god måte, mens 53 prosent mente han hadde håndtert saken dårlig.

Under togkaoset sist vinter mente bare 13 prosent av velgerne at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) håndterte saken godt.

Synovate har også spurt om velgernes vurdering av helseog omsorgsministerens generelt. 11 prosent av velgerne mener Anne-Grete Strøm-Erichsen gjør en god jobb, mens 36 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. 45 prosent mener hun gjør en middels jobb.

- Det er jo positivt at så mange som 45 prosent synes jeg gjør en middels god jobb, sier Strøm-Erichsen.