Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folket slår tilbake

Tirsdag går verdens første konstitusjonelle demokrati til urnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIRSDAG TRÅR det fremste demokratiet i verden i funksjon. Amerikanerne er påpasselige med å framholde dette. De er også stolte av at de har den eldste någjeldende konstitusjon. Men det er lenge siden 1787, og mange USA-venner i Europa spør seg om det amerikanske demokratiet, som er blitt hyllet av politikere, journalister og statsvitere siden franskmannen Alexis de Tocqueville beskrev det i sitt storverk i 1830 åra, fortsatt fungerer: Under George W. Bush\' presidentskap er hensynet til borgernes personlige integritet blitt svekket. Han har vridd jussen slik at han legalt kan torturere fanger. Han har satt krigens strafferett ut av funksjon. Han har manipulert valgdistrikter til republikanernes fordel og svekket dannede politiske omgangsformer gjennom maktarroganse og overgrep.

NÅ SER DET UT til at det begynner å gå opp for velgerne at det er stor avstand mellom lære og liv i presidentens nærmeste omgivelser. Koalisjonen av neokonservative og kristen-protestantiske fundamentalister skulle representere en høyere moral i statsstyret, også seksualmoral. Så viser det seg at den ene etter den andre i partiets ledelse blir tatt med buksene nede. Og deres pengepung har vært vid åpen for korrupsjon. For et parti som gjorde politikk av sin dyd, er da fallhøyden stor.

MEN NÅR meningsmålingene har slått så sterkt ut til fordel for demokratene nå i siste fase av valgkampen, skyldes det først og fremst krigen i Irak. Vel 2200 soldater er kommet hjem i kister. Det tok rett nok lang tid før velgerne reagerte, kanskje fordi soldatene som ble sendt til Irak i motsetning til Vietnam primært er rekruttert fra de lavere sosiale sjikt, de som valgte soldatyrket fordi det ikke fantes noen annen vei inn i beskjeftigelse og inntekt. Tidligere presidentkandidat og nåværende senator John Kerry hadde derfor rett da han denne uken oppfordret studentene til å være flittige for å unngå å havne i krigen. Det var en sosiologisk analyse, ikke et uttrykk for at Irak-soldatene var dumme. Nå ser de amerikanske velgerne at krigen er illegitim. Derfor samler den ikke nasjonen lenger. Det var dessuten ikke sant at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Og det var heller ikke sant at han var kjernen i et terrornettverk. Nå er det amerikanerne som representerer masseødeleggelsene, mens krigen produserer det den skulle bekjempe: Al Quaida-terrorister. Med andre ord: Stor fallhøyde her også.

«ALL POLITICS is local», sa den legendariske lederen i Representantenes hus, Tip O\'Neil for et par tiår siden. Og når det de siste dagene er blitt advart mot å tro for mye på de landsomfattende meningsmålingene, henger det sammen med dette. George W. Bush\' norskættede rådgiver og valgkampstrateg, Karl Rove, har gått rundt med en tilfreds mine og signalisert at han vet noe de landsomfattende meningsmålingene ikke får med seg. Den republikanske valgkampmaskinen viste også ved valgene for to år siden at den har god lokal kontroll. Viktige valgdueller ble avgjort av spørsmål knyttet til distriktet. Derfor kan det komme overraskelser, som det gjorde under valget i 2004.

LIKEVEL ER DET vanskelig å tro at demokratene nå skal forskusle denne muligheten slik at de ikke vinner i alle fall Representantenes hus. Det er nå så mange som ser at USAs politikk har vært i hendene på balstyrige folk de siste åra. Nå ligger også den neokonservative tankeretning i grus. De skulle gjøre USA til verdens politi ved hjelp av soldater og økonomi. De var så sikre i sin sak at de glemte å analysere maktforholdene innenfor den islamske verden. De hadde ingen plan for hva de skulle bygge demokratiet på i Irak når krigen var vunnet. Det har vist for all verden og for amerikanske velgere faren ved halvbakte ideer i kombinasjon med overlegen militærmakt.

DERFOR FUNGERER det demokratiet på valgdagen. Det blir nok ingen valgdeltakelse på europeisk nivå. Men vi vil se et folk som ikke finner seg i hva som helst fra sine ledere. Det har vært en valgkamp full av løgner og overdrivelser, av plattheter og grove beskyldninger, med karaktermord og bakvaskelser. Men ut av det hele vil vi se systemet på sitt beste: Når det setter på plass de politiske fusentaster og maktmennesker som tror de kan erobre sola på sine voksvinger. Vi har allerede sett at avsløringene av de verste eksessene er kommet fra deler av administrasjonen selv. Så tirsdag vil folket sannsynligvis gjenopprette den balansen i statsstyret som «the founding fathers» forutsatte.