Folket splittet om norsk militært bidrag i kampen mot IS

Størst skepsis blant SV-velgerne.

FOLKET SPLITTET: Det norske folket er splittet i synet på om Det norske forsvaret bør settes inn i kampen mot Den islamske stat (IS), ifølge Dagblad-målingen. Bildet er tatt under en demonstrasjon mot IS i forrige uke. Audun Lysbakken (SV) og Abid Raja  (V) bar en parole sammen i toget. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FOLKET SPLITTET: Det norske folket er splittet i synet på om Det norske forsvaret bør settes inn i kampen mot Den islamske stat (IS), ifølge Dagblad-målingen. Bildet er tatt under en demonstrasjon mot IS i forrige uke. Audun Lysbakken (SV) og Abid Raja (V) bar en parole sammen i toget. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge bør gjøre som USA og sette militære krefter inn mot terrorgruppa i Den islamske staten (IS), mener 42,2 prosent av de spurte i en meningsmåling Ipsos MMI har gjennomført for Dagbladet. 45,7 prosent ser helst at Forsvaret holder seg unna kampene i Syria og Irak. Resten er usikre.

Dagbladets måling viser, som VGs, at det blant norske menn er et klart flertall for å bruke Forsvaret i kampen mot den islamistiske bevegelsen.

Norske kvinner imot 56,9 prosent av norske menn er for, mens 35,1 prosent er imot, viser Dagbladets meningsmåling. For norske kvinner stiller saken seg annerledes: Bare 27,6 prosent mener at Norge bør bidra militært i kampen mot terroristene, 56,2 prosent mener det motsatte.

Målingen er tatt opp 19.-21. august, altså før gårsdagens dramatiske nyhet om at Den islamske stat (IS) har henrettet nok en amerikansk journalist på brutalt vis.

Venstre-velgere for Brutt ned på partier er utslagene så små at ingen av resultatene er statistisk signifikante. Den største motstanden er likefullt målt blant SV-velgerne. I denne gruppen er 62,3 prosent mot, mens 29,1 prosent er for.  

SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagbladet at han er glad for at det er flertall mot å sende norske soldater til Irak og Syria samtidig som han har stor forståelse for at det er et sterkt ønske i befolkningen om å stoppe IS.

 - Hadde jeg trodd at en militær intervensjon hadde skapt fred og stabilitet til regionen, hadde jeg vært for det. For IS begår grusomme overgrep og står for et samfunnssyn som vil ødelegge for menneskene i dette området. Men erfaringen med vestlige militære intervensjoner de siste årene er at det som regel skaper større problemer for sivilbefolkningen - ikke fred og demokrati. Det er erfaringen vi sitter igjen med etter invasjonene av Irak i Afghanistan, sier han.

- Så jeg har ingen tro på at norske soldater vil bringe fred og stabilitet til Midtøsten. Erfaringen fra den forrige gangen norske soldater var i Irak, bør tilsi at vi ikke sender dem tilbake dit nå, fortsetter han.

UD: - Uaktuelt Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i UD sier til NTB at det er uaktuelt å tilby Irak eller USA militær hjelp.

- Irak har bedt om hjelp fra amerikanske myndigheter, som stiller opp. Det er nødvendig at IS møtes militært, men Norge er ikke spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier han til NTB.

På spørsmål om Norge på eget initiativ bør tilby militær bistand, svare han:

VENSTRE-VELGERE FOR: Dagbladets meningsmåling, gjennomført av Ipsos MMI, viser at Venstres velgere er positive til et norsk militært bidrag for å stoppe den islamistiske bevegelsen IS i Syria og Irak.
VENSTRE-VELGERE FOR: Dagbladets meningsmåling, gjennomført av Ipsos MMI, viser at Venstres velgere er positive til et norsk militært bidrag for å stoppe den islamistiske bevegelsen IS i Syria og Irak. Vis mer

- Det er ikke noen aktuell problemstilling. Norge bidrar betydelig for å støtte regionen, både humanitært og med et militært transportfly for å få hjelpen inn.

KrF ser saken annerledes. 

- Hvis FN konkluderer med at situasjonen i Irak er et pågående folkemord, må Norge arbeide for at FN tar i bruk nødvendige tiltak for å stanse IS. Norge må også være villig til å ta sin del av ansvaret i en militær aksjon for å redde liv i Irak, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til VG.

Også Senterpartiet har overfor avisa åpnet for et norsk militært bidrag i kampen mot IS.

Målingen er gjennomført på telefon i perioden 19.-21. august med 870 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen. Feilmarginer er beregnet til +/- 1,5-3,3 prosentpoeng (95 % signifikansnivå).

SKEPTISK:SV-leder Audun Lysbakken har ikke tro på en vestlig militær intervensjon mot IS i Syria og Irak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKEPTISK:SV-leder Audun Lysbakken har ikke tro på en vestlig militær intervensjon mot IS i Syria og Irak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer