Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Folket støtter Finden

Mens mektige Tine og Ica beskylder hverandre for løgn for åpen scene, slår forbrukerne ring om Synnøve Finden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har fått mange henvendelser fra forbrukerne, og det er gledelig, sier administrerende direktør Dag Swanstrøm til Dagbladet.

Støtten varmer, for den garvede Synnøve Finden-sjefen er sjokkert og skremt over opplysningene som er kommet fram de siste dagene. I helga avslørte VG at Tine tilbød 16 millioner kroner for å bli eneleverandør av ost til Rimi-kjeden. ICA Norge, som eier Rimi, sa nei.

Konkursfare

-  Hadde ICA gått med på dette tilbudet, hadde 50 prosent av omsetningen vår vært borte over natta. Vi hadde gått konkurs. Så enkelt kan Tine bruke rå pengemakt. Vi er ikke i nærheten av å kunne hamle opp med en så stor aktør, sier Swanstrøm.

Meieriselskapet Synnøve Finden var for øvrig blant vinnerne på Oslo Børs i går med en oppgang i aksjekursen på hele 6,7 prosent.

-  Før jul i fjor gikk du til angrep på Tine og sa du antok at Tine «har brukt et betydelig millionbeløp for å sikre total dominans på ost i Rema 1000»?

-  Jeg har vært lenge i bransjen og følte på meg at det gikk store penger over bordet. Vi kom ikke engang til forhandlingsbordet med Rema.

«Eventyrpåstander fra Synnøve Finden,» kalte Tine-sjef Jan Ove Holmen det oppsiktsvekkende frontalangrepet fra Swanstrøm.

Holmen tilbakeviste kategorisk påstander om at mektige Tine var villig til å bruke rå makt for å skvise ut en konkurrent.

-  Pill råttent

Hele systemet er pill råttent, fastholder Swanstrøm. Selskapet har hatt tøffe tak helt siden starten.

-  Landbruksmyndighetene gjør alt for at jeg ikke skal få det til. At vi har klart å bygge opp en bedrift med 120 ansatte i distriktet Alvdal, er ikke på grunn av staten.

Konkurransemyndighetene har fått en ny ostekrig på bordet, som også har pisket opp stemningen hos bønder og politikere.

Tine risikerer en sviende bot hvis det viser seg at selskapet har misbrukt sin dominerende stilling til å presse ut en konkurrent. Førsteamanuensis Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo antyder overfor TV2-Nettavisen muligheten for bøter opptil ti prosent av Tine-gruppens omsetning. Med andre ord godt over én milliard kroner.

Hvem snakker sant?

ICA Norge skummet av sinne etter at konsernsjef Jan Ove Holmen i Tine i går la skylden for rabattbråket over på ICA. «Påstandene fra Tine er usanne,» raser matvarekjeden.

Holmen hevder det var Ica som tok initiativet til å be om et pristilbud basert på at varene fra Synnøve Finden skulle ut av hyllene i Rimi-butikkene.

-  Tine skulle aldri besvart denne henvendelsen, beklager Tine-sjefen seg.

-  ICA Norge beskyldes for å stå bak det vi oppfatter som uetisk forretningsskikk. Det medfører ikke riktighet, sier informasjonssjef Terje Gulbrandsen i ICA-kjeden.

SKREMT: - Vi er ikke i nærheten av å kunne hamle opp med en så stor aktør, sier Synnøve Finden-sjef Dag Swanstrøm.