Folket støtter Haakon

Tre av fire nordmenn synes det er greit at kronprinsen og Mette-Marit flytter sammen. Det gjør trolig ikke Gunnar Stålsett. Se videoen hvor Oslo-biskopen forteller om sitt forhold til det nye samboerparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se videoen hvor Stålsett forteller om sitt forhold til det nye samboerparet.

Pressoppbudet var formidabelt da Stålsett i formiddag lanserte den nye boka si «Under samme himmel». Men de færreste var der for å høre om boka. Alle ville vite hva Stålsett synes om at Haakon og Mette-Marit skal flytte sammen. Oslo-biskopen har vært svært vag angående samlivsformen til kirkas framtidige overhode.

- Dette drøfter jeg ikke offentlig. Jeg gir ikke mine råd og min veiledning gjennom pressen, sier Stålsett.

Kirka uenig med folket

Men det er neppe med Kirkas velsignelse kronprinsen blir samboer. I boka forteller Stålsett i klare ordelag hva han mener om samliv.

«Når kirken holder fast på kirkelig vigsel, er det ikke for romantikkens skyld, ikke for musikken og blomstene, selv om det kan være viktig. Ekteskapet er en ordning for å verne om menneskets helhet og for å føre menneskeslekten videre. Slik har det vært, og slik skal det bli.» skriver han.

Ikke alle er enig med ham. I en undersøkelse Norsk Gallup utførte for VG i går, sier 73 prosent at det er greit at Haakon og Mette-Marit er samboere før de blir gift. 68 prosent av de spurte sier at Kirka må akseptere samboerskapet, mens 20 prosent vil at Kirka skal be paret om å gifte seg.

Politikerne tror på giftermål

I undersøkelsen svarer 48 prosent at Mette-Marit bør være med og representere ved Haakons side. 63 prosent vil at hun en gang i framtida skal bli dronning Mette-Marit, mens 25 prosent ikke ønsker henne som dronning.

NTB har snakket med flere på Stortinget, og alle tror det går mot giftermål. Dersom de forblir samboere, gjør grunnloven at det førstefødte barnet ikke blir arving til tronen.

Haakon gjør som alle andre

- Kronprinsen gjør ikke noe annet enn det «alle» norske ungdommer gjør, og det er derfor ingen grunn til å tro noe annet enn at bestemmelsen i Grunnloven er helt på høyde med situasjonen, sier Høyre-leder Jan Petersen til NTB.

- Jeg ser ingen grunn til å ta del i en slik debatt. Jeg regner med at de gifter seg, sier en kortfattet Kjell Magne Bondevik.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer om denne saken.

VILLE SNAKKE OM BOKA: Journalistene ville at Stålsett skulle si hva han mener om at Haakon blir samboer.