- Folket tapte

JOHANNESBURG (Dagbladet): Robert Mugabes valgseier ble i går kraftig fordømt. Hæren tok kontroll over gatene og omringet opposisjonens lokaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

78-årige Mugabe så uforskammet ung og langt fra angrende ut da han feiret seieren med sin unge kone Grace i går. Etter 22 år ved makta har diktatoren stjålet seks år til som president gjennom massivt valgjuks.

- Dette er den største valgsvindelen jeg har sett i hele mitt liv, uttalte taperen Tsvangirai.

Han nekter å godta resultatet der Mugabe ble tildelt 54 prosent av stemmene og Tsvangirai 40 prosent.

- Taperen av valget er det zimbabwiske folk, uttalte skuffede politiske kommentatorer i Zimbabwe og Sør-Afrika.

Truet med krig

Bortsett fra bråkete gjenger med ZANU-ungdom som feiret i gatene, var det lite uroligheter å spore i går. Store styrker soldater dominerte bybildet, mens folk flest var hjemme.

Hæren tok kontroll over gatene i storbyene Harare og Bulawayo allerede før resultatet ble offentliggjort i går morges. Forsvarsminister Sekeramayi truet MDC-tilhengere med at demonstrasjoner kunne «lede landet ut i borgerkrig».

MDC frykter nå massearrestasjoner. 1400 av partiets medlemmer ble, ifølge Amnesty, arrestert i helga. Tsvangirai har selv en landsforræderanklage hengende over seg.

Mugabe fikk over 400000 flere stemmer enn Tsvangirai. - Det vi kan si er at de to forholdene vi påpekte i rapporten vår - volden og intimideringen før valget og de mange velgerne i Harare som ble nektet å stemme - til sammen har hatt en innflytelse på valgresultatet, og ikke bare i ubetydelig grad, sier Kåre Vollan, leder for det norske observatørkorpset.

De 25 norske observatørene var først ute med å fordømme valget, men fikk i går støtte av de fleste andre observatørene.

Skam for Sør-Afrika

Sør-Afrika, Nigeria og Namibias observatører var de eneste som på mystisk vis greide å konkludere med at valgresultatet var «i hovedsak legitimt».

- Vi er ikke enige i den konklusjonen, og vi er veldig trygge på vår egen konklusjon, sier Vollan.

Han har lang erfaring som observatør, blant annet fra Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994, som brakte Nelson Mandela til makta. Sør-Afrikas observatører fikk dårlig rykte på seg etter Zimbabwes parlamentsvalg i 2000, og ble beskyldt for å være for mye sammen med ZANU-pamper.

Med Mugabe bak roret vil Zimbabwe ikke få den økonomiske og politiske støtten landet trenger. USA vurderte i går å innføre flere sanksjoner.

VANT OVER VESTEN: Velgere som støtter president Robert Mugabe veltet ut i gatene etter at det ble klart at Mugabe blir sittende. De oppfatter valgresultatet som en seier over USA og Vesten, som har kritisert presidenten kraftig.