- Folket vant

PARIS (Dagbladet): Vinneren av det franske presidentvalget er ikke Jacques Chirac, men det franske folket, hevder undervisningsminister Jack Lang. Resultatet er helt eksepsjonelt, og valgdeltakelsen var stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det franske folket har klart å samles og gi nytt liv til republikkens farger, sa Jack Lang, og takket venstrevelgerne for at de hadde vært modige og stemt på en kandidat de ikke likte.

Under 20 prosent av velgerne valgte å sitte hjemme. De aller fleste ble mobilisert av det viktige valget mellom en republikansk kandidat og en høyreekstremist. Venstrevelgerne valgte å stemme for Chirac, uansett om det ofte kostet dem mye.

- Når jeg ser resultatet, angrer jeg nesten på at jeg stemte på Chirac, sa Yves (65) i går.

Men han var lettet over resultatet.

Jacques Chirac forsøkte ikke å triumfere. Han var glad for at franskmennene hadde gjort et «grunnleggende valg» som fornyet hans republikanske pakt med dem. Han lovet å utøve sitt nye mandat med en «åpen og samlende» ånd.

For Le Pen var det et «knusende nederlag for fransk håp».

Komplott

Han klaget over at fjernsyn, radio og presse hadde motarbeidet ham i et komplott i en «hysterisk» annen valgomgang. Le Pen var glad for at «den nasjonale blokken» fremdeles var solid og var «rede til å tjene nasjonen».

Spørsmålet nå er hva som vil skje ved valget på Nasjonalforsamlingen 9. og 16. juni. Prognosene går ut på at høyresida ligger best an. Men venstresida er blitt sterkt mobilisert av dette valget, noe de enorme demonstrasjonene vitner om. Ifølge ekspertene er ekstreme venstre nærmest strøket av kartet, noe som favoriserer de tradisjonelle venstrepartiene.

- Resultatet vil avhenge av hvordan Chirac styrer mellom en republikansk seier og et nytt valg, sa valgeksperten Partick Buisson i går.

Statsminister

Chirac vil handle raskt. Det er ventet at han utnevner sin nye statsminister allerede i dag. Valget står først og fremst mellom den liberale Jean-Pierre Raffarin og den mer høyreorienterte Nicolas Sarkozy.

Chirac vil også øyeblikkelig opprette et nytt departement for sikkerhet, og prøve å holde noen av sine viktigste valgløfter i tida fram til valget på Nasjonalforsamlingen.

Le Pen har annonsert at han ikke vil være kandidat ved dette valget. Men hans parti Nasjonal Front vil stille kandidater i alle valgkretser, og ofte provosere fram trekantvalg. Og siden Chirac står fast ved at han ikke vil inngå noen valgallianser med ekstreme høyre, kan venstresida gå seirende ut av trekantvalgene.

Den sosialistiske finansministeren Laurent Fabius så i går en «beskjed om håp» for venstresida, og mente at venstrepartiene hadde grunn til å være optimistiske.

- Alt er åpent for valget om en måned, sa han.

Chiracs tilhengere samlet seg på Place de la Republique, venstresidas velgere «vasket henda» på Bastille-plassen. Men stemningen nådde ikke de store høyder.

Situasjonen var for alvorlig til det.

FEIRET: Tilhengere av Jacques Chirac feiret seieren på Place de la Republique i Paris i går. Det er ventet at Chirac utnevner sin nye statsminister allerede i dag.