Folket vil ha Jagland tilbake

Tilliten til Bondevik-regjeringens evne til å styre norsk økonomi er meget svak. Det norske folks klare råd til Bondevik-regjeringen er å søke samarbeid med Ap om statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målingen viser at tilliten til regjeringens evne til å styre norsk økonomi er meget svak, sier Even Flaatten i MMI.

Klar tale

Tilliten til at en eventuell ny Ap-regjering, ledet av Thorbjørn Jagland er mye større. Hele 44 prosent sier at den ikke er dyktig i det hele tatt, mens bare 13 prosent gir uttrykk for at den er meget eller ganske dyktig. Til sammenlikning mener 39 prosent, eller tre ganger så mange, at en Ap-regjering, ledet av Thorbjørn Jagland, vil kunne styre norsk økonomi meget eller ganske dyktig. Også når det gjelder spørsmålet om hvem sentrumsregjeringen bør samarbeide med om statsbudsjettet, er folkets tale klar:

Uenighet i sentrum

55 prosent mener regjeringen bør søke støtte hos Ap. Bare 28 prosent mener den bør gå til Høyre og Frp. Minst like interessant er det å merke seg at det i dette spørsmålet er en markant meningsforskjell mellom KrFs velgere og dem som stemmer på de to andre regjeringspartiene, Sp og Venstre. Et klart flertall på 45 prosent av KrF-velgerne mener regjeringen bør støtte seg til Høyre/Frp, mens bare 22 prosent av Sp-velgerne og 10 prosent av Venstre-velgerne er enige i det. Derimot mener hele 65 prosent av Sp-velgerne og 72 prosent av Venstre-velgerne at regjeringen bør gå til Arbeiderpartiet. Med andre ord en åpenbar uenighet blant sentrumspartienes velgere.

Høyre- og Frp-velgerne


Når det gjelder meningene om hvem som er dyktigst til å styre norsk økonomi, nåværende Bondevik-regjering eller en eventuell Jagland-ledet Ap-regjering, er frontene klarere. Her holder også Sp- og Venstre-velgerne sammen med KrF om at sentrumsregjeringen er best.
Derimot er det verd å merke seg at et klart flertall av både Høyres og Frp's velgere har langt større tillit til en Jagland-regjering evne til økonomisk styring enn til Bondevik-regjeringens. Bare 4 prosent av dem som oppgir å stemme Høyre tror mest på sentrumsregjeringen. Det samme prosenttallet gjelder for Frp. Men 29 prosent av Frp-velgerne mener en Ap-regjering med Jagland vil være ganske eller meget dyktig, og det samme mener hele 39 prosent av Høyre-velgerne. Målingen viser ellers at tilliten til Ap er størst hos de yngre og dem med høyere inntekter, mens oppslutningen om Bondevik-regjeringen stiger med økende alder. # Restads svarte uke