Folket vil ha Jens

Til tross for rekordoppslutning om Arbeiderpartiet på meningsmålingene: Bare 26 prosent av velgerne foretrekker Thorbjørn Jagland som statsminister i en ren Ap-regjering. Over dobbelt så mange foretrekker Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk MMI-måling viser at hele 62 prosent vil ha Ap's nestleder, Jens Stoltenberg som statsminister.

I målingen fikk de velgerne som svarte at de foretrekker en Ap-regjering et oppfølgingsspørsmål om «hvem de helst vil foretrekke som statsminister i en slik regjering»: hele 62 prosent svarte Jens Stoltenberg. Bare 26 prosent ønsket Thorbjørn Jagland.

Ingen tillit

Arbeiderpartiets rekordoppslutning de siste månedene har med andre ord ikke kommet Ap-leder Jagland til gode. Oppslutningen om han som leder, har ikke økt i takt med partiets økende oppslutning.
Det mest oppsiktsvekkende ved målingen er at det nesten ikke er noen forskjell på Ap's egne velgere og velgerne generelt når det gjelder oppslutningen om Jagland. Av Ap's egne velgere er det 34 prosent som foretrekker Jagland som statsminister. Nesten dobbelt så mange, 63 prosent, ønsker seg Stoltenberg som regjeringssjef.

Knockout

I samtlige partier slår Jens Stoltenberg knock out på Jagland når det gjelder hvem som foretrekkes som statsminister i en Ap-regjering.
Jens Stoltenberg har lenge hatt en høy stjerne blant velgere med høy inntekt og blant velgere bosatt i det sentrale østlandsområdet. I dagens MMI-måling er oppslutningen om Stoltenberg høyere enn Jagland blant alle inntektsgrupper og i hele landet. Også i Nord-Norge, hvor Jagland tidligere har stått meget sterkt, er det langt flere som foretrekker nestleder Stoltenberg som statsminister enn partileder Jagland.