Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folket vil snakke med Hamas

Israelerne vil ha slutt på rakettangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 64 prosent av befolkningen i Israel vil at regjeringen starter forhandlinger med Hamas for å få til en våpenhvile og for å få løslatt soldaten Gilad Schalit som har sittet fanget siden juni 2006.

28 prosent er imot forhandlinger, viser en meningsmåling gjort for den israelske avisen Haaretz.

Isolert Gaza

Det er særlig de mange rakettangrepene mot Sderot og andre byer nær Gaza folket ønsker en slutt på.

Israels regjering har tidligere avvist å forhandle med Hamas før den militante gruppen anerkjenner Israels eksistens, avstår fra vold og følger tidligere inngåtte fredsavtaler.

Regjeringspartiet Likuds velgere er dermed langt mer åpne for Hamas enn regjeringen. 48 prosent støtter forhandlinger, 55 prosent av Kadimas velgere gjør det samme og hele 72 prosent av Labours velgere.

Etter at Hamas overtok kontrollen over Gaza i juni 2007 har Israel jobbet for å isolere Gaza. USA og EU har stemplet Hamas som en terrororganisasjon og er heller ikke i kontakt med dem.

Angrepene fortsetter

NÆRE NABOER: Bare fem kilometer skiller den israelske byen Sderot i forgrunnen og den palestinske byen Gaza i bakgrunnen på bildet. Siden Hamas overtok kontrollen i Gaza i juni 2007 har de avfyrt nærmere 2000 raketter mot Sør-Israel. Foto: Scanpix
NÆRE NABOER: Bare fem kilometer skiller den israelske byen Sderot i forgrunnen og den palestinske byen Gaza i bakgrunnen på bildet. Siden Hamas overtok kontrollen i Gaza i juni 2007 har de avfyrt nærmere 2000 raketter mot Sør-Israel. Foto: Scanpix Vis mer

Flere representanter for forsvaret har i det siste uttrykt støtte for slike samtaler. Samtidig ba høytstående tjenestemenn om at Israel kutter alle bånd til Gaza etter et rakettangrep mot Sderot for to uker siden.

En fredelig løsning blir ikke enkel å få til. I dag kom nok en melding om at Hamas-soldater ble drept i et israelsk luftangrep. Israel bekrefter angrepet, men sier de fem drepte var terrorister involvert i en rekke rakettangrep mot israelske byer.

Israel har også innført tøffe økonomiske sanksjoner mot Gaza. Bare de mest nødvendige leveranser slipper inn, og dette har ført til stor mangel på varer.

 
I dag ble innbyggere oppfordret til å koke alt drikkevann fordi myndighetene mangler klor til å rense det.

Blokaden førte til at Gazas innbyggere stormet grensen mot Egypt i slutten av januar.

FEM DREPT: Et israelsk luftangrep tok i dag livet av fem Hamas-medlemmer i Khan Younis på Gaza-stripen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media