Fredsprisen til Colombias president:

- Folket vil synes dette er bra. Nå kommer Colombia til å feire, sier colombiansk journalist om utdelingen

Var tilstede under prisutdelingen.

Frilansjournalist Enrique Salinas er glad for at Colombias president Juan Manuel Santos fikk fredsprisen. Han var tilstede under utdelingen. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
Frilansjournalist Enrique Salinas er glad for at Colombias president Juan Manuel Santos fikk fredsprisen. Han var tilstede under utdelingen. Foto: Sveinung Ystad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kjenn på hjertet mitt, jeg er helt i sjokk, utbryter den kolombianske frilansjournalisten Enrique Salinas overfor Dagbladet.

Frilansjournalisten fra Colombia, skriver for lokalavisa El Pais de Cali med base i Norge, var tilstede under tildelingen av Nobels fredspris i dag. Den gikk til den kolombianske presidenten Juan Manuel Santos.

Men etter å ha snakket med eksperter tidligere i uka mistet frilansjournalisten håpet om at Colombia kunne vinne fredsprisen etter fredsforhandlingene med FARC-geriljaen.

FREDSPRISVINNER: Juan Manuel Santos, Colombias president, fikk fredsprisen. Foto: AFP / NTB Scanpix
FREDSPRISVINNER: Juan Manuel Santos, Colombias president, fikk fredsprisen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det var en virkelig stor overraskelse. Jeg tenkte at det kunne skje, men først om noen år, sier Salinas.

Stemte ned fredsavtale

Grunnen til det er at fredsavtalen mellom den kolombianske regjeringen og geriljagruppa ble nedstemt med knappest mulig margin av velgerne i Colombia.

Nå er journalisten kjempeglad. Det tror han også det kolombianske folket også vil være.

- Folket vil synes det er bra. Nå kommer Colombia til å feire, sier Salinas.

- Hadde det vært bedre om prisen ble delt mellom presidenten og FARC?

- Mange vil mene det, men folkeavstemningen viste at ikke folket har lagt bak seg hva FARC har gjort. Det var president Santos som initierte prosessen, har jobbet hardt og tatt mange sjanser underveis, sier Salinas.

Han tror at FARC vil være skuffet over at ikke de ble inkludert i fredsprisen.

Han roser også Norges rolle under fredsforhandlingene.

- At Norge og Cuba kom med i prosessen, har hjulpet masse, sier Salinas.

Håper på varig fred

Er det en ting Salinas håper prisen kan føre til, er det varig fred i Colombia.

- Etter over 50 år med borgerkrig håper jeg at denne prisen kan omsider sørge for at vi får fred, sier Salinas.

Det var også én av grunnen til at Den Norske Nobelkomité valgte å tildele Juan Manuel Santos fredsprisen, sa nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five under tildelingen.

VINNEREN: Colombias president Juan Manuel Santos er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Presidenten har sagt at han vil jobbe for fred så lenge han sitter som president, og komiteen håper fredsprisen vil gi han styrke til å fullføre den krevende prosessen, sa Five.

- Sa ikke nei til fred

Fredsforhandlingene mellom Colombia og FARC var en av av forhåndsfavorittene til å vinne prisen, men på grunn av resultatet av folkeavstemningen tvilte flere på at de kom til å vinne.

- Han visste godt at fredsforhandlingene var kontroversiell, var han viktig i å sørge for at colombianske velgere fikk mulighet til å gi sin mening gjennom en folkeavstemning, sa Five.

Komitélederen mener det er en reell fare for at borkerkrigen kan blusse opp igjen hvis ikke partene respekterer våpenhvilen.

- Det faktum at flertallet av velgerne sa nei til fredsavtalen, betyr ikke at prosessen er død. Folket i Colombia sa ikke nei til fred. De sa nei til denne spesifikke avtalen, sa Five.