Folketrygdfondet ble børsvinner

Tro på norsk næringsliv og skepsis til alle floskler om «ny økonomi» gjorde Folketrygdfondet til fjorårets børsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fondet oppnådde et realisert resultat på 8.637 millioner kroner, 1.522 millioner kroner høyere enn året før. Den realiserte avkastningsraten var 7,5 prosent, mot 6,6 prosent året før.

- Mange oppfatter vår virksomhet som kjedelig, sa administrerende direktør Tore Lindholt, da han i dag la fram årsresultatet for fondet.

- Det riktige er å se på Folketrygdfondet som langsiktig. Vi får ikke de beste resultater i gode aksjeår, men heller ikke de svakeste i de dårlige år.

Lindholt mener likevel at Folketrygdfondet har en høyere risikoprofil i aksjemarkedet enn Statens Petroleumsfond som er et indeksfond som i større grad følger børsenes totalindekser.

Fondets avkastning på porteføljen av aksjer var 8,7 prosentpoeng høyere enn totalindeksen for Oslo Børs som i fjor viste en liten nedgang.

Den meravkastningen som Folketrygdfondet (FTF) oppnådde på sine plasseringer skyldes at fondet har satset på solide norske selskaper og helt oversett boblene.

Det er likevel ikke aksjeporteføljen, men renteinntektene som har gjort at et beskjedent trygdefond på 11 milliarder på 70-tallet nå kan bidra med nærmere 130 milliarder kroner til fremtidige pensjoner.

Før det er aktuelt å bruke noe av fondet, tror Tore Lindholt at det vil ha kommet opp i nærmere 300 milliarder kroner.

(NTB)