Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folketrygdfondet med lavere avkastning i fjor

Den sterke kursnedgangen i aksjemarkedet i fjor gjorde at Folketrygdfondet fikk lavere avkastning på aksjer og andre egenkapitalpapirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Likevel ble det et pluss på 145 millioner kroner og i nærheten av et null-resultat, sa Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt på en pressekonferanse mandag.

Han karakteriserte det som et tilfredsstillende resultat - tatt fondets rammebetingelser i betraktning og utviklingen i markedet i fjor.

Aksjemarkedet

Resultatet for fjoråret var på 145 millioner kroner mot 8 583 millioner året før. Den lave avkastningen har sammenheng med at verdien av aksjer og andre egenkapitalpapirer ble redusert med 6 746 millioner kroner.

Avkastningsraten for plassering i aksjer og andre egenkapitalpapirer ble dermed i fjor på minus 23,4 prosent mot positive 25,9 prosent året før.

- Nedgangen må ses i lys av at Folketrygdfondet bare kan investere i det norske markedet, og at fondets avkastning fra år til år derfor vil variere i takt med svingningene i det norske kapitalmarkedet, sa Lindholt.

Avkastningsratene for hele Folketrygfondets virksomhet har vært på 16,6 prosent i løpet av de siste seks årene - med en topp på 12,5 prosent i 1995 og den laveste på 0,1 prosent i fjor.

- Vi har vært bedre enn indeksen i tre år, og dårligere i tre år. I hele perioden har vi hatt en avkastning på linje med Oslo Børs, og det er tilfredsstillende, sa han.

Nordisk

Spørsmålet om investeringer i andre nordiske markeder har Folketrygdfondets direktør to ganger tatt opp med regjeringa, uten å nå fram.

- Dersom fondet fikk adgang til å investere i utenlandske selskaper, ville det få høyere avkastning og spre risikoen. Dessuten ville fondet også være mer i takt med utviklingen, sa han.

Det største kjøpet Folketrygdfondet gjorde i fjor var i aksjene til Petroleum Geo-Services og det største salget ble gjort i NCL Holding.

Folketrygdfondet hadde ved årsskiftet en totalkapital på 111,2 milliarder kroner.

(NTB-Kari Westengen)