Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folketrygdfondet svertet Aker RGI

Kjell Inge Røkke kjemper for en halv milliard kroner i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folketrygdfondet brukte mye tid på å sverte Aker RGI og fondets opptreden bidro til å svekke børskursen på selskapets aksjer, understreket Kjell Inge Røkke i sin vitneforklaring i Oslo tingrett torsdag.

Det var advokaten for flere av småaksjonærene, Birger Nilsen, som hadde innkalt Røkke som vitne i saken for å høre hans forklaring i denne saken. Retten skal avgjøre hvor mye minoritetsaksjonærene i Aker RGI, som ble tvangsutløst i år 2000, skal få for sine aksjer.

Det er Røkkes selskap TRG som har stevnet minoritetsaksjonærene siden de ikke vil godta tilbudet om 105 kroner aksjen. Det var børsverdien til aksjen på innløsningstidspunktet. Aksjonærene krever nesten det dobbelte. Fremst og størst av disse er Folketrygdfondet, som ikke ble levnet mye ære i Røkkes forklaring i retten.

Ble gransket

En god del av begrunnelsen for å kjøpe Folketrygdfondet og minoritetsaksjonærene ut av Aker RGI, var å bli kvitt fondet som eier. Mye tid og økonomiske ressurser gikk med til å møte de utspillene fondet kom med, påpekte Røkke.

Beskyldningene fra ledelsen i fondet om tilsidesettelse av aksjonærenes interesser og lovstridige transaksjoner fra Røkkes side, førte til at selskapet og Røkkes transaksjoner ble gransket av Lenth-utvalget. Granskingsrapporten som ble lagt fram i 1999, konkluderte med kritikkverdige forhold, men ikke med at det var begått lovbrudd og forfordeling av aksjonærer.

Ville ha ro

- Vi ønsket at Folketrygdfondet skulle selge seg ut slik at det ble ro rundt selskapet, sa Røkke i retten etter å ha uttalt at fondet brukte enormt mye tid på å sverte Aker RGI. Røkke sa at også at Folketrygdfondets forhold av Aker RGI hadde vært med på å å svekke aksjekursen til selskapet.

- Men Folketrygdfondets kjøp av aksjer i Aker RGI er en av fondets beste investeringer. De har tjent 420 millioner kroner på sin Aker RGI-investering, sa Røkke.

I samme åndedrag la han til at Fondets virksomhet har skapt en interessant hverdag.

- Og fondet har skapt næring til mange, sa Røkke ironisk, kanskje med særlig adresse til Folketrygdfondets advokater i rettssalen.

(NTB)

I RETTEN I DAG: Kjell Inge Røkke forsvarte seg mot småaksjonærene i Oslo tingrett i dag.
Hele Norges coronakart