Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folketrygdfondet tapte milliarder

For første gang siden Folketrygdfondet gikk inn i aksjemarkedet, ville fondet i fjor tjent over fem milliarder kroner på å sette pengene i banken framfor i aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet gikk verdier for 6,7 milliarder kroner fløyten.

- Det er riktig at vi i fjor ville tjent på å sette pengene i banken framfor i aksjer. Men over tid får vi bedre avkastning på aksjer. De siste seks åra har aksjene gjennomsnittlig gitt en årlig avkastning på 16,6 prosent, sier Tore Lindholt, administrerende direktør i Folketygdfondet.

Fjorårets gedigne ras i aksjemarkedet førte til det statlige fondet desidert dårligste resultat på lang tid.

Fornøyd

Av de 6,7 milliarder kronene som gikk tapt i urealiserte gevinster, gikk 4,6 milliarder i aksjemarkedet. Aksjene hadde en avkastning på minus 23,4 prosent mot pluss 25,9 året før. Da blir utbetalt utbytte på 352 millioner kroner en fattig trøst.

Samlet fikk Folketrygdfondet et resultat på 145 millioner kroner i fjor, ned fra 8,5 milliarder kroner året før. Den samlede avkastningen ble på 0,1 prosent, mot 8,4 prosent året før.

Likevel er Folketrygdfondets direktør fornøyd.

- Ut fra rammebetingelsene vi er gitt, hvor vi blant annet ikke har anledning til å investere i utlandet, er vi fonøyd med en avkastning som er 3,3 prosentpoeng bedre enn totalindeksen på Oslo Børs, sier Tore Lindholt.

Han mener at Folketrygdfondet har gjort en god jobb når aksjeinvesteringene de siste seks åra har gitt den samme avkastningen som gjennomsnittet for aksjene notert ved Oslo Børs.

- De fleste undersøkelser viser at under halvparten av de institusjonelle investorene klarer å slå børsen. Gitt våre rammebetingelser, som betyr at vi bare kan investere i norske børsnoterte selskaper, gjør vi det bra når vi er på linje med totalindeksen, mener Lindholt.

Vil ut

Ved flere anledninger har Lindholt tatt til orde for at Folketrygdfondet også skal få anledning til å investere i utenlandske aksjer. Men så seint som i fjor fikk han nei fra regjeringen da han ønsket adgang til de nordiske børsene for blant annet å kunne spre risikoen på aksjeinvesteringene.

- Vi vil gjerne kunne investere i utlandet før alle norske selskaper er blitt utenlandske, sier Lindholt.