Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sivilombudmannen ut mot hemmelighold

«Folkets advokat» ut mot Ernas hemmelige kalender

Det er vanskelig for Sivilombudsmannen å se at det finnes gode grunner for Erna Solbergs hemmelighold.

FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg vil endre offentlighetsloven slik at møter innført i elektroniske kalendere skal kunne unntas. Nå får hun nok en gang kritikk for å hemmeligholde sin egen kalender. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg vil endre offentlighetsloven slik at møter innført i elektroniske kalendere skal kunne unntas. Nå får hun nok en gang kritikk for å hemmeligholde sin egen kalender. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag kom det en kritisk uttalelse fra Sivilombudsmannen.

Uttalelsen slår fast at statsminister Erna Solberg (H) hemmeligholder en rekke innføringer i sin kalender, uten at hun har hjemmel i sikkerhetsloven for hemmeligholdet.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Dagbladet har bedt om innsyn i statsministerens kalender for en periode på seks uker, for å undersøke om statsministeren har hatt møter av offentlig interesse som ikke fremkommer av hennes offentlige kalender.

Det nekter statsministeren å gi, og det er dette hemmeligholdet Sivilombudsmannen nå kritiserer.

«Aktiviteter tilbake i tid som ikke har en regelmessig karakter, vil vanskelig kunne vise statsministerens bevegelsesmønster på en slik måte at det kan medføre slike skadefølger som sikkerhetsloven er ment å forebygge», uttaler ombudsmannen. Han ber nå om at statsministeren vurderer saken på nytt.

Solberg ønsker ikke å kommentere uttalelsen nå.

Fra før er det kjent at Erna Solberg reagerte på Sivilombudsmannens andre uttalelse, som slo fast at hennes kalenderinnføringer er åpne for innsyn i henhold til offentlighetsloven.

Dette karakteriserte hun som en rett til å «overvåke» både henne og offentlig ansatte.

Solberg har nå tatt initiativ til å endre offentlighetsloven.

Skjuler møter

Sivilombudsmannen har tidligere uttalt seg kritisk om statsministerens hemmelighold. Da gjorde statsministeren et poeng av at hun ønsker størst mulig åpenhet, og at «statsministerens offentlige aktiviteter derfor publiseres fortløpende på regjeringens hjemmeside».

«Dette er ikke en kopi av statsrådens kalender altså, det er bare et lite utvalg» Kommunikasjonssjef Jon Berg om hvilke av klimaministerens møter som legges ut på Regjeringen.no.

Innad i departementene er det imidlertid en kjent sak at på langt nær alle møter som statsrådene deltar på, offentliggjøres i Regjeringens «oversikt over utvalgte arrangementer fra departementes kalendre».

Da Dagbladet tidligere i dag omtalte flere ukjente møter mellom klimaminister Ola Elvestuen og Gjelsten-selskapet NOAH, uttalte kommunikasjonssjefen i departementet seg slik om statsrådens kalender på Regjeringen.no:

- Dette er ikke en kopi av statsrådens kalender altså, det er bare et lite utvalg, opptredener som er åpne og som kan ha interesse for journalister og andre.

Ikke sikkerhetsgradert

Sivilombudsmannen sier at det er uproblematisk om statsministeren ønsker å hemmeligholde sine møteplaner fremover i tid hemmelig. Dette er informasjon som vil kunne brukes av fremmede makter til å planlegge og gjennomføre angrep, eller etterretningsaksjoner.

Derimot reagerer Sivilombudsmannen på at statsministeren prøver å skjule innføringer i sin kalender etter møter som allerede har funnet sted, og som dessuten er publisert på Regjeringen.no.

Om dette uttaler ombudsmannen:

«Når det gjelder kalenderoppføringene som er unntatt fordi de inneholder sikkerhetsgradert informasjon, er ombudsmannen kommet til at enkelte kalenderoppføringer inneholder informasjon om faktiske opplysninger som allerede er kjent. Det er vanskelig å se at det er strengt nødvendig å sikkerhetsgradere denne informasjonen.

Dagbladet har sendt uttalelsen fra Sivilombudsmannen til Erna Solberg, og spurt om hun ønsker å kommentere den.

Vi har også spurt om hvorfor hun har forsøkt å hemmeligholde sine kalenderoppføringer med hjemmel i sikkerhetsloven, når Sivilombudsmannen mener at loven ikke gir hjemmel til det. Vi har også spurt om hvorfor hun ønsker å hemmeligholde kalenderoppføringer om hendelser som allerede er kjent.

Solberg svarer ikke på disse spørsmålene. I stedet har Dagbladet mottatt en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland, som skriver:

«Vi vil se på uttalelsen når vi får den og deretter gi vår tilbakemelding til Sivilombudsmannen».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!