Sivilombudmannen ut mot hemmelighold

«Folkets advokat» ut mot Ernas hemmelige kalender

Det er vanskelig for Sivilombudsmannen å se at det finnes gode grunner for Erna Solbergs hemmelighold.

FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg vil endre offentlighetsloven slik at møter innført i elektroniske kalendere skal kunne unntas. Nå får hun nok en gang kritikk for å hemmeligholde sin egen kalender. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Statsminister Erna Solberg vil endre offentlighetsloven slik at møter innført i elektroniske kalendere skal kunne unntas. Nå får hun nok en gang kritikk for å hemmeligholde sin egen kalender. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kom det en kritisk uttalelse fra Sivilombudsmannen.

Uttalelsen slår fast at statsminister Erna Solberg (H) hemmeligholder en rekke innføringer i sin kalender, uten at hun har hjemmel i sikkerhetsloven for hemmeligholdet.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Dagbladet har bedt om innsyn i statsministerens kalender for en periode på seks uker, for å undersøke om statsministeren har hatt møter av offentlig interesse som ikke fremkommer av hennes offentlige kalender.

Det nekter statsministeren å gi, og det er dette hemmeligholdet Sivilombudsmannen nå kritiserer.

«Aktiviteter tilbake i tid som ikke har en regelmessig karakter, vil vanskelig kunne vise statsministerens bevegelsesmønster på en slik måte at det kan medføre slike skadefølger som sikkerhetsloven er ment å forebygge», uttaler ombudsmannen. Han ber nå om at statsministeren vurderer saken på nytt.

Solberg ønsker ikke å kommentere uttalelsen nå.

Fra før er det kjent at Erna Solberg reagerte på Sivilombudsmannens andre uttalelse, som slo fast at hennes kalenderinnføringer er åpne for innsyn i henhold til offentlighetsloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer