Folkets biskop

Navn: Gunnar Stålsett Alder: 64 Yrke: Biskop

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han irriterer Valgerd Svarstad Haugland og andre fundamentalister så kraftig at de til stadighet må rykke ut mot hans meninger. Men det er Oslo-bispen som snakker i tråd med folkemeningen når han antyder at skolens kristne formålsparagraf enten bør omformuleres eller fjernes. Da Stålsett i et intervju i Dagbladet sa at grunnskolens nye kristendomsfag muligens bør omdannes til et felles livsyns- og etikkfag, ble det stille.

Så stille at Svarstad Haugland bare måtte få sagt at uttalelsen var kontroversiell og at Norge ikke er et flerkulturelt samfunn, men et samfunn med mange fjernkulturelle innslag. Da slapp i det minste den katta ut av sekken.

Og at det var Gunnar Stålsett som satte ord på en stadig sterkere følelse blant folk flest, var ingen tilfeldighet. Hans økumeniske forståelse er reell, og ble ikke mindre fundamentert etter at han var i Genhve i ni år som generalsekretær i Det lutherske verdensforbund. Dessuten er Oslos biskop et politisk og tenkende menneske som har fått med seg at Norge ikke lenger er hva det var.

Den utvandrete finnmarkingen var partiformann og møtte som 1. varamann på Stortinget for Senterpartiet i årene 75- 79. Deretter forsvant han fra politikken og ble prost i Elverum. I motsetning til Ole Paus har han bare gode minner derfra. Seinere var han i Bibelselskapet en periode. Før han, som sagt, dro utenlands. Vel hjemme igjen ble han rektor ved Universitetets praktisk-teologiske seminar.

Og så hadde Stålsett tenkt å pensjonere seg. Slik gikk det ikke, mot noen statsråders stemmer utnevnte sentrumsregjeringen ham til biskop i Oslo. Klok som han er, tok ikke Stålsett fighten om å være kirkens primas, slik forgjengeren hadde vært. Gladelig overlot han dette til Møre-bisp Odd Bondevik. Stålsett anså nok at hans mulighet til å påvirke kirken i retning av å vise større menneskelig toleranse og samfunnsmessig forståelse ville være bedre i en mindre prangende posisjon i bispekollegiet.

Gunnar Stålsett karakteriserer biskopgjerningen som en tilstand. Jobben fyller hele døgnet. - Men det er en energiskapende tilstand, en tilværelse som gir glede og oppdrift, sier han. Så har da også biskopen et livsmotto med seg på ferden som er vel egnet til indre jubel: «Oppstandelsen varer hele livet.»