Folkets dom: KrF best i alt

Kristelig Folkeparti har bedre ledere, er mer til å stole på og er mindre opptatt av å kritisere andre partier enn Arbeiderpartiet. På en rekke spørsmål til velgerne om partienes egenskaper skårer KrF oppsiktsvekkende mye bedre enn det Ap gjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dersom alle som er positive til Kristelig Folkeparti stemmer på partiet ved valg, kan partiet vokse forbi Arbeiderpartiet!
Det er MMIs undersøkelse Norsk Monitor tatt opp over to- tre måneder etter valget i fjor høst som viser eventyrlige muligheter for KrF. Undersøkelsen bygger på intervjuer med mer enn 4000 personer. Professor i statsvitenskap Ottar Hellevik mener funnet er oppsiktsvekkende.

Vekstmuligheter

- Vår profilundersøkelse viser at det i dag er en veldig stor gruppe velgere som oppgir en klar overvekt av positive egenskaper ved KrF. Disse velgerne synes altså meget godt om partiet uten å stemme på det. Bare en fjerdedel av dem som synes godt om partiet, vil foreløpig stemme på det. For Ap er det tilsvarende tallet nærmere tre fjerdedeler. Ut fra disse resultatene kan det se ut som KrF har et betydelig potensial for vekst, mens Ap mer eller mindre har uttømt sitt, sier Hellevik.

Partiet som i mange år ble sett på som et særinteresseparti for kristenfolket, er med andre ord forvandlet til et parti med appell i brede grupper.
Dette kom til uttrykk ved stortingsvalget i fjor, der partiet ifølge Norsk Monitor vokste betydelig blant velgere med andre verdier enn dem som preger partiets tradisjonelle kristne velgerbasis.

Men ifølge MMIs profilundersøkelse har KrF altså ennå ikke høstet alle fruktene. De intervjuede er blitt forelagt positive og negative utsagn om partiene, og har svart på hvilke utsagn de mener passer for hvert enkelt parti.

Resultatet er en langt større overvekt av positive vurderinger for KrF enn for noe annet parti.

KrF skårer desidert best på sju av ni spørsmål i undersøkelsen. De dreier seg blant annet om partiene har dyktig leder, er til å stole på og holder ro i egne rekker.

Partilojalitet

- Vanligvis samsvarer velgernes syn på partiene i stor grad med deres partivalg. Men her er det et gap mellom positiv vurdering av partiet og stemmegiving som er oppsiktsvekkende stort. Undersøkelsen viser dermed at KrF har langt mer å gå på. Det har neppe forekommet før at et parti vurderes så positivt av så store velgergrupper som ikke har partiet som sitt førstevalg. Om vi gjør det tankeeksperimentet at alle med klar overvekt av positive vurderinger av KrF stemte på partiet, snakker vi om en stemmeandel på 40- 50 prosent!

- En forklaring på at KrF ennå ikke har høstet fruktene av sin bemerkelsesverdig sterke profil hos velgerne, ligger i tradisjonelle partilojaliteter. Selv om de er svekket de seinere årene, skaper de fortsatt treghet i velgerbevegelsene mellom partiene.

Utstråling

- Hva er forklaringen på at KrF, som har vært sett på som et særinteresseparti, nå har så stor sympati i befolkningen?

- Partiet har valgt å framstå som noe mer enn et parti for de tradisjonelle KrF-velgerne. Valgerd Svarstad Hauglands vinglass og Kjell Magne Bondevik sigar er symbolske uttrykk for det. Så har ledelsen, særlig Bondevik, en utstråling og en måte å opptre på som har stor appell.

Han har oppnådd en popularitet på kort tid som Gro på sitt beste, sier Hellevik.
Monitor-undersøkelsen er gjort over to- tre måneder i fjor høst, etter valget og i løpet av sentrumsregjeringens første uker ved makten. Om KrF fortsatt er like vel ansett blant velgerne nå, er naturligvis et stort spørsmål.

- Det kan bli vanskelig for partiet å både tekkes de tradisjonelle velgergruppene og samtidig framstå slik at det kan trekke til seg nye. Den positive vurderingen kan også svekkes dersom partiet ikke klarer å få gjort noe særlig i regjering. Men hvis partiet lykkes i nå fram med at det ikke står på KrF, men på et motvillig stortingsflertall, kan velviljen holde seg, sier Hellevik

POPULÆR</B> - KrF-ledelsen, og særlig Kjell Magne Bondevik, har en utstråling og en måte å opptre på som har stor apell. Han har oppnådd en popularitet på kort tid som Gro på sitt beste, sier professor i statsvitenskap Ottar Hellevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer