VIL HA STENGTE BUTIKKER: Folk flest ønsker ikke søndagsåpne butikker. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL HA STENGTE BUTIKKER: Folk flest ønsker ikke søndagsåpne butikker. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Folkets dom: Nei til søndagsåpne butikker

- Overraskende, sier Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Dagbladet. Den viser nemlig at hele 58 prosent er imot regjeringens ønske om å innføre søndagsåpne butikker, bare 26 prosent er for. Resten har ingen formening. 

- Jeg må si jeg er overrasket over et så klart nei-flertall. Jeg tror det gjenspeiler en generell skepsis til endringer, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Gunnar Gundersen, til Dagbladet. 

- Drømmer on søndagsfri Bakgrunnstallene viser at Oslo-folk liker forslaget bedre enn landet ellers. I Oslo er 35 prosent for forslaget, mens 49 prosent er imot. Den største skepsisen finner vi på Vestlandet, der 20 prosent er for og 67 prosent er imot. Videre er kvinnner langt mer fornøyd med dagens ordning enn menn, 31 prosent av norske menn ønsker søndagsåpne butikker mot bare 22 prosent av kvinnene.  

Gruppa som bryter trenden, er de unge: I aldersgruppa 15-24 år er nemlig 41 prosent for, mens 34 prosent er imot.

I gruppa 60 og over er man imidlertid ditto skeptisk: Her er bare 12 prosent for og hele 73 prosent imot.   

- Denne gallupen viser tydelig at folk flest er skeptisk til forslaget, noe som tyder på at man er ganske tilfreds med den tilgangen man har i dag, sier Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i dagligvarekjeden Norgesgruppen, som aktivt jobber imot forslaget. 

- Jeg tror målingen viser at mange drømmer om å ha søndagen helt fri, sånn man hadde i gamle dager, mer enn en skepsis til økt frihet til å handle når man trenger det. Dagens samfunn stiller imidlertid andre krav til fleksibilitet. Samtidig er jo nordmenn kjappe til å tilpasse seg når det kommer nye ting, sier Gundersen. 
    Advarer mot økte matpriser Roskifte sitter også i styret til Virke dagligvare. Arbeidsgiverforeningen skal behandle saken neste uke, forteller han.  

- Forslaget står nedfelt i regjeringserklæringen, så vi er forberedt på en politisk prosess. Da vil vi argumentere for at et frislipp på søndager vil være en dårlig idé, sier Roskifte.

Roskifte viser til Danmark, som innførte søndagsåpne butikker for om lag ett år siden.

- Det fikk raskt ganske store konsekvenser: De store butikkene fikk vesentlig størrre markedsandeler, mens de små gikk betydlig tilbake.

Han peker på at den totale omsetningen i markedet heller ikke økte nevneverdig, selv om søndagen ble en handledag.

- Et forslag som primært gir økte kostnader og de samme inntektene, vil i verste fall kunne gi økte matpriser, advarer han.   
  - Skremsel Gundersen sier at han har hørt argumentene fra Roskifte før, fra flere hold.

- Jeg tror ikke på denne skremselen selv, men jeg ser ikke bort fra at argumentene begynner å synke inn hos folk, og at man dermed har lykkes med å bevege folkeopinionen, sier han. 

Johnny Ingebrigtsen (SV), som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité, mener Høyre forregner seg på søndagsåpne butikker, og at det vil gå hardt utover både selve næringen og de ansatte hvis Høyre-regjeringen kjører dette gjennom sammen med Venstre.

- Matematikken er egentlig enkle saker. Vi som handler i butikkene har ikke mer penger å handle for selv om det blir søndagsåpent, vi trenger heller ikke mer mat eller andre ting enn vi gjør i dag. Butikkene får ekstra høye kostnader med en ekstra dag, men inntektene blir omtrent det samme som i dag. Lønnsomheten, som Høyre sier å være så opptatt av, blir dårligere. Og arbeiderne får dårligere arbeidsforhold, med å måtte stå på søndager, sier han til Dagbladet.

- Lov å ta til fornuft Ingebrigtsen undersatreker at det er behov for at enkelt jobber søndager. Men «det er stor forskjell på å selge klær og å holde akuttmottaket på et sykehus åpent», legger han til. 

- Når tusenvis av mennesker plutselig skal måtte jobbe søndag, blir det enda vanskeligere med barnepass og familiesituasjon som skal henge sammen. Høyre må skjønne at flere søndagsarbeidere ikke kan innføres uten at samfunnet utvider enda mer til søndagsåpent. Hva med kommunale kontorer? Barnehager? Skolefritidsordningen? Dette er veien mot et dårligere samfunn, mot sjudagerssamfunnet, fortsetter han.

- Målingen viser jo at folk flest er enig i dette. Da er det lov for regjeringen å ta til vettet, legger han til.  

På spørsmål om hvorfor regjeringen ønsker å innføre søndagsåpne butikker mot folkets vilje, svarer fra kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H), som vil ha ansvaret for den nødvendige lovendringen: 

- Vi skal arbeide sammen med partene i arbeidslivet om dette, det sier vi også i regjeringens plattform. Vi må komme tilbake til saken når denne prosessen er kommet lenger.