Folkets favoritter

I løpet av et år og to gullmedaljer har de spilt seg rett inn i hjerterota på det norske folk. Flere tusen Dagblad-lesere har deltatt i kåringen av Folkets Idrettspris, og den tiende og siste prisen i dette årtusen går til håndballjentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaptein Susann Goksør Bjerkrheim og de andre jentene har skrevet idrettshistorie og satt den ene rekorden etter den andre i løpet av hektiske to uker med VM på hjemmebane: Aldri har så mange sett en sending på TV2 som under finale-thrilleren mot Frankrike, aldri har så mange tilskuere vært tilstede på en håndballkamp som i Håkons Hall, aldri har en VM-finale vært så spennende i fire ekstraomganger, og aldri har et lag tidligere vunnet VM i håndball på hjemmebane.

Nå har de også satt en ny rekord: For første gang har kvinnelige idrettsutøvere vunnet Folkets Idrettspris.

  • Både før og under VM kom det telefoner til meg om hvorfor Dagbladet skrev så mye om håndballjentene: De er jo både i dårligere fysisk form og teknisk svakere enn sine mannlige kolleger - for ikke å snakke om utøvere i andre idretter!

Og jeg svarte: Det kan godt hende, men det spiller ingen rolle. Vi skriver først og fremst om håndballjentene fordi de på 90-tallet har hevdet seg i toppen i både EM, VM og OL, men også fordi de rett og slett er populære .

Hvorfor har de så stor appell? Her er min forklaring:

  • De er jenter og appellerer til alle kvinner.
  • Håndball spilles like mye i bygd som by, jf. topplag som Selbu, Lunner m.fl.
  • Håndball er en fartsfylt og TV-vennlig idrett. Til og med trenerens formaninger i avgjørende øyeblikk får vi på direkten.
  • Gjennom hele 90-tallet har de gjort gode prestasjoner i store mesterskap. De har gjort det bedre enn gutta.
  • Men det er enda en faktor som kan forklare noe av populariteten: De er seg selv, de ler og er mer spontane enn mange overbetalte fotballproffer som ikke er i stand til å gi annet enn intetsigende standardsvar enten de vinner eller taper. De viser idrettsglede.

At Folkets Idrettspris går til gulljentene er spesielt gledelig: De var nemlig ikke nominert i fjor fordi de vant sitt EM-gull mens kåringen pågikk. Derfor ble de nominert i år, og derfor kan vi gratulere kaptein Susann Goksør Bjerkrheim som endelig fikk sin gullmedalje etter at hun måtte sitte på tribunen under fjorårets EM.

Folkets Idrettspris, en statue av Nico Widerberg, går til trener Marit Breivik og samtlige 16 VM-spillere. Alle kunne ikke være til stede under selve overrekkelsen, men disse tre fikk representere gulljentene:

  • Marit Breivik: Som verdens eneste kvinnelige landslagstrener i håndball, er hun en pioner.
  • Susann Goksør Bjerkrheim: Lagets kaptein er Norges mest omtalte håndballspiller, delvis på grunn av sin sjarm, men mest fordi hun har kommet tilbake etter personlig motgang i form av konflikter og skader. Ingen fortjener gullmedaljen mer enn Susann!
  • Cecilie Leganger: Verdens beste målvakt og Norges viktigste spiller. Uten Cecilie - intet VM-gull.

Vi gratulerer!

HÅNDBALLJENTENE 1999: Håndballjentene har i løpet av et år vunnet både EM- og VM-gull.