Folkets helt tapte valget

Vinneren av revolusjonen i Ukraina tapte valget. Må samarbeide for å beholde makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko ligger an til å bli slått av to andre partier i det første valget etter Oransjerevolusjonen i landet i desember 2004. Jusjtsjenko var folkets helt i revolusjonen, men populariteten hans har stupt det siste året.

Stort comeback

Jusjtsjenkos parti Vårt Ukraina taper for partiblokken ledet av Julia Timosjenkos. Men personlig er det verre for presidenten at han også blir slått av Regionpartiet til tidligere statsminister Viktor Janukovitsj. I desember 2004 sto Jusjtsjenko fram som folkets helt mot Janukovitsj, som ble styrtet av Oransjerevolusjonen.

Jusjtsjenko har foreløpig ikke kommentert valget.

Nå ser Janukovitsj prorussiske parti ut til å bli det største partiet, med mellom 27 og 31 prosent av stemmene, viser valgdagsmålingene.

- Dagens seier er et stort øyeblikk for meg selv og Regionspartiet. Det har vist at til tross for alt som har skjedd, viser folket sin støtte for vår politiske styrke, sier Janukovitsj til AP.

Må svelge kameler

Det ligger an til at de tre partiene som deltok i revolusjonene kan danne en flertallsregjering sammen. Ifølge valgdagsmålingene vil de tre partiene vel 250 av de 450 plassene i nasjonalforsamlingen, mens Regionpartiet og kommunistene til sammen vil få 195 plasser.

VAR GODE VENNER: Under revolusjonen sto de sammen for å styrte presidenten. Senere har de skilt lag, nå må konkurrenten igjen samarbeide for å styre Ukraina. Foto: Scanpix
VAR GODE VENNER: Under revolusjonen sto de sammen for å styrte presidenten. Senere har de skilt lag, nå må konkurrenten igjen samarbeide for å styre Ukraina. Foto: Scanpix Vis mer

Julia Timosjenko blir trolig ny statsminister, sier partikilder til AP. Timosjenko var tidligere med i regjeringen til president Viktor Jusjtsjenko, men gikk ut av den i fjor.

Hvis Timosjenko og Jusjtsjenko klarer å legge personlige stridigheter bak seg og samarbeide, kan de dermed fortsatt holde Janukovitsj unna makten. Men Timosjenko som statsminister blir en stor kamel å svelge for den sittende presidenten.

Partikilder hevder at de tre oransjepartiene vil komme sammen allerede i dag og undertegne en koalisjonserklæring, melder AP.

Det endelige valgresultatet er ikke ventet før i morgen.

Folkets helt tapte valget