Mange nordmenn misfornøyde:

Folkets knallharde dom

Hver tredje nordmann mener at Jonas Gahr Støre (Ap) gjør en dårlig jobb som statsminister. Statsviter Svein Erik Tuastad sier at det er uvanlig å gjøre det såpass dårlig. Selv har ikke Støre tid til å kommentere den ferske meningsmålingen.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jonas Gahr Støre og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen holder pressekonferanse om flyktningskrisen i Norge og Europa som et resultat av krigen i Ukraina. Reporter: Frode Andresen. Video: Mia Engenes Bratlie / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Hver tredje nordmann mener at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjør en dårlig jobb, mens 17 prosent mener at han gjør en god jobb. Det viser en fersk meningsmåling som Ipsos har gjennomført på oppdrag fra Dagbladet.

Statsministeren får imidlertid noe støtte fra sine egne. Halvparten av dem som sier at de vil stemme på Ap ved neste stortingsvalg mener at Støre gjør en god jobb som statsminister. Mens bare 4 prosent av dem som sier at de vil stemme på Høyre mener det samme.

Til sammenlikning mente 31 prosent at Støre gjorde en god jobb som statsminister i november 2021, som var første gang Ipsos spurte folket om hva de mener om Støres innsats. Mens siste gang Ipsos spurte folket om hva de mente om forgjenger Erna Solbergs (H) innsats, i oktober 2021, svarte bare 5 prosent at de syntes at hun gjorde en dårlig jobb.

USIKKER: Under en pressekonferanse fredag ber statsminister Jonas Gahr Støre kommunene om å forberede seg på å ta imot mange flyktninger også til neste år. Estimatet er 35 000 flyktninger kan måtte bosettes i norske kommuner i 2023. Vis mer

- Skal jobbe knallhardt

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet tror at dårlige statsministermålinger henger sammen med dårlige partimålinger. I det siste har Ap oppnådd en oppslutning på snaue 15,4 prosent, 16,9 prosent og 19,8 prosent i meningsmålinger.

- Jeg tenker at statsministermålingene henger tett sammen med partimålingene: Når partiet gjør det bra på målingene, gjør statsministeren det også bra på målingene. Men når partiet gjør det dårlig, gjør statsministeren det også dårlig, sier Stenseng til Dagbladet.

- Nå skal vi jobbe knallhardt for å bygge tillit blant folket, samt føre politikk som er riktig for folk som lever i krisetider. Dette håper vi at vil gi bedre tall på statsministermålingene framover.

Statsministerens kontor (SMK) opplyser til Dagbladet at statsminister Støre ikke har tid til å uttale seg om denne saken.

DAGBLADETS PARTIBAROMETER: Arbeiderpartiet får sin dårligste måling noensinne. Halvparten av velgerne hans har forlatt den synkende Ap-skuta. Vis mer

- Upopulær regjering

- Målingen gir et godt bilde på hvor upopulær regjeringen har blitt, mener statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

I likhet med Stenseng, understreker Tuastad at statsministermålinger egentlig måler regjeringen og partienes samlede popularitet heller enn statsministerens innsats.

- Nå er Ap og Sp veldig upopulære, noe som vises her. Men legg merke til at bare 4 prosent av Ap-velgerne mener Støre gjør en dårlig jobb.

- Hvor uvanlig eller vanlig er det at man oppnår slike resultater på en statsministermåling?

- Det er selvfølgelig uvanlig å gjøre det såpass dårlig. Men samtidig er det helt uvanlig at en regjering blir såpass upopulær så fort som denne regjeringen har blitt. I tillegg endrer bildet seg om vi ser på hvor mange som mener at Støre gjør en middels jobb - det er jo de fleste.

Tuastad viser til at 45 prosent mener at Støre gjør en middels jobb som statsminister.

FORSVARER SEG: Dokumentarfilmen «Trond Giske - Makta rår» har norgespremiere 11. mars. Video: UpNorth Films Vis mer

- Hva skal han si?

Statsviteren synes at det er helt greit at Støre ikke har tid til å uttale seg til Dagbladet om de dårlige resultatene på denne meningsmålingen.

- Hva skal han si? Det er noe annet med politikere som ikke vil snakke med folk eller media, men i Norge er det jo omvendt. Her svarer politikerne på alt mulig mer eller mindre hele tida, sier Tuastad og fortsetter:

- Jeg tenker at det ikke er så viktig for leserne å lese statsministeren si at han synes at det er dumt at såpass få mener at han gjør en god jobb.

I STORTINGET: - Europa passerte et historisk tidsskille 24. februar. Nå ser vi tydelig hvor mye som står på spill, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Vis mer

Skrekkmålinger

Arbeiderpartiet fikk altså 19,8 prosent oppslutning på Ipsos nylige meningsmåling. Stenseng sier at det er motiverende med framgang fra de dårligste meningsmålingene, men erkjenner at det er et nivå som partiet ikke trives med å være på.

Partiet har imidlertid lagt en plan for hvordan de skal snu skuta:

  • De skal jobbe hardt.
  • De skal snakke med, lytte til og forstå folk.
  • De skal gå i strupen på Høyre.

- Nå som Høyre har lagt fram sitt alternative budsjett, er det mye enklere for oss å føre en reell debatt om hvordan de ville ha prioritert dersom de hadde sittet med makten nå. Framover må alternativene i norsk politikk synliggjøres og vi kommer til å få en debatt om skillelinjene mellom Ap og Høyre, sier partisekretær Stenseng til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer