Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkets kraft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Det slår aldri feil. Har sommeren vært tørr, kommer advarslene om vinterens kraftkrise med høye priser. I år som tidligere bygger alarmen på den lave fyllingsgraden i kraftmagasinene. Den er nå på ca. 60 prosent, men burde vært nærmere 80. Samtidig handler dette om mer enn regnet som faller i år. De tilbakevendende krisevarslene dreier seg vel så mye om at vi nå har et system for markedsbasert produksjon og omsetning av kraft. Det innebærer bl.a. at produsentene ikke har noen forsyningsplikt, slik de tidligere hadde. Produsentene står fritt i å selge kraften der den blir best betalt, uten hensyn til landets forsyningssikkerhet eller forbrukernes interesser.

• Begrunnelsen for energiloven var at en markedsbasert kraftomsetning i lengden ville gi de gunstigste prisene. I perioder har da også systemet virket etter forutsetningene. Samtidig er det også slik sosialøkonom Anton Hellesøy påpekte i en debattartikkel i Aftenposten forleden: Dette er ikke noe marked for fri konkurranse, men et marked med meget begrenset adgang for nye produsenter. Derfor selger produsentene mye kraft til utlandet om sommeren, i trygg forvissning om at det vil øke prisene i Norge til vinteren.

• Det var akkurat dette som fikk SV og Sp til å foreslå minstekrav til magasinfylling under krisevinteren 2003. Et slikt tiltak vil sikre at det er et minimum av konkurranse om vinteren som kan påvirke kraftprisene. Forslaget ble den gang avvist av Bondevik-regjeringen, men nå har de to partiene en mulighet til å ta det opp. Det bør de gjøre. Ikke minst fordi rundt 80 prosent av produksjonen er på offentlige hender. Det er folkets kraft og målet kan umulig være å tyne forbrukerne så langt det går.

• En regulering som sikrer et minimum av forsyningssikkerhet, er også et vern mot de interessene som presser på for å få bygd gasskraftverk uten CO2-rensing. Her er den vanlige alliansen av kraftsosialister i AP og store kapitalinteresser i full sving nå. Miljøvernminister Helen Bjørnøy må vise at hun har muskler i klypene og si nei til gasskraft uten rensing på Mongstad og Tjeldbergodden.