Folkets låste hus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka måtte Storbritannias statsminister, Tony Blair, uttale seg om en sak der en kvinne ble mobbet på jobben. Engelske Jade Goody kalte indiske Shilpa Shetty en hund. Dessuten skrek hun til henne at hun ikke kunne snakke ordentlig engelsk. Den britiske kulturministeren, Tessa Jowell, tok Shettys side og sa hele saken var motbydelig. Tony Blair måtte svare for saken i parlamentets spørretime. Men det oppsiktsvekkende var ikke at statsministeren kommenterte en enkelt mobbesak. Det oppsiktsvekkende var at mobbingen fant sted på TV, i et hus som bare delvis tilhører virkeligheten.

HUSKER DU Big Brother? Reality-TV-programmet der et knippe mennesker sperres inne i en bunkers til en eller flere av dem går fra vettet og stripper, skriker, spyr eller skjeller ut de andre beboerne? Serien har lært oss at det nesten ikke finnes grenser for dårlige sider folk kan eksponere etter en måned innelåst uten noe særlig å ta seg til. Big Brother-konseptet fadet ut på norske TV-skjermer i takt med fallende seertall i fjor vår. I England har imidlertid kjendisutgaven av programmet, Celebrity Big Brother, overlevd en runde til. Forrige uke steg seertallene med en million.

I STRIDENS SENTRUM står Bollywood-skuespilleren Shilpa Shetty, et av Indias største sexsymbol. Den som skjelte henne ut er Jane Goody, vinner av den «vanlige» Big Brother-finalen i forrige sesong. Jane er nyrik, vulgær og storkjeftet. Shilpa er stjerne av et helt annet kaliber. Ifølge forfatteren Hari Kuzru var det «som om Cameron Diaz eller Scarlett Johansson var der inne». Shetty har trukket tilbake påstandene om at Goodys kommentarer var rasistiske, men mange av hennes landsmenn er ikke overbeviste. Da finansminister Gordon Brown besøkte India i forrige uke, ble han møtt av demonstranter som ropte slagord mot TV-seriens produsenter. Behandlingen av Shetty klarte ifølge avisa The Guardian det sjeldne kunststykke å samle alle politiske partier. Brown måtte beskjemmet tilstå overfor indiske journalister at han ikke var noen Big Brother-seer, men forsikret at Storbritannia ikke var noe rasistisk land. 33.000 seere har hittil klaget til Channel Four. Det er rekord.

POLITIET SKAL nå etterforske saken. Shilpa Shetty vil gjerne ha en unnskyldning fra Goody. Klipp fra serien viser henne som en temmelig irriterende dame. Hun er vakker, men selvgod, høflig, men sutrete, og klager konstant over at alle hater henne. Med 51 Bollywood-filmer på samvittigheten er hun en glimrende skuespiller. Hun får godt betalt for å skape konflikt i Big Brother-huset, der dagene ellers er så kjedelige at du heller vil se maling tørke. Britene bekymrer seg for mulige rasistiske utsagn i et reality-univers. De burde bekymre seg mer for den virkelige rasismen, den hverdagslige, trivielle og utslitende rasismen, som riktignok ikke skaper diplomatisk krise med India, men som ødelegger ekte menneskers liv.