Folkets lysende markering

- Dette må ikke gå i glemmeboken. Vi har alle et ansvar, og må endre våre holdninger. Det sier en av de mange tusen som gikk i tog mot rasisme og nynazisme i Oslo i kveld til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi synes det er for jævlig at et ungt vakkert menneske blir stukket ned og drept med kniv bare fordi han er litt brunere i huden enn oss. Vi er her for å ære Benjamins minne.

Med disse ordene møtte vennegjengen Therese, Jan Kenneth, Jorunn og Camilla Dagbladet.no i kveld. De hadde tatt turen ned til Oslo sentrum for å markere drapet på Benjamin Hermansen og sin motstand mot rasisme i samfunnet.

De fire understreker viktigheten av at folk ikke glemmer det som nå skjer, men at de kan ta det med seg videre i hverdagen og leve etter det man står for.

- Folk må ikke føle seg ferdig med denne saken etter at de har gått i tog i kveld. Det er fra i morgen tidlig at man kan vise sin motstand mot rasisme, sier Jorunn.

- Jeg håper vi blir bedre til å huske hverdagsrasismen, men mennesker har jo en fantastiske evne til å glemme fort, sier venninnen Therese.

Selv lover hun ikke å glemme det hun har vært med på i kveld.

Holmlia vil aldri glemme

Selv om mange Dagbladet.no snakket med frykter at folk vil glemme det løftet drapet på Benjamin Hermansen har gitt verdidebatten i Norge, håper de at engasjementet kan få rotfeste.

- Drapet har gjort noe med oss som bor på Holmlia, og det vil aldri bli glemt, men jeg vet ikke om det vil bli husket like lenge utover resten av landet. Men vi håper folk vil våkne opp, sier Chris og Nic, to bekjente av Benjamin til Dagbladet.no.

For og imot Kleppe

De Dagbladet.no snakket med hadde forskjellige meninger om at stortingsreprestant Vidar Kleppe fra Frp deltok i fakkeltoget.

- Det er provoserende, han har ikke noe her å gjøre, sa en som ønsket å være anonym.

- Jeg synes det er hyklersk. Det kan godt hende at han har gode hensikter, men for meg blir det feil, sier Jorunn.

- Jeg synes det er flott at han er her. Kanskje han endrer holdning og sitt syn på innvandring. Det må jo være noe som har rørt i hjertet hans siden han kommer, sier Mazhar Iqbal fra Pakistan.

Han og hans to venner Mohammad Azfal og Zaman Mohammad synes det er fantastisk at så mange stiller opp, tiltross for kulda og den kalde vinden.

- Jeg er stolt over å få være en del av det norske samfunnet, og jeg har hele tiden hatt tro på det norske folk, sier Iqbal.

De tre utlendingene tror markeringen vil få en langvarig effekt, men da er det viktig at alle følger opp, sier de. Spesielt politikerne må ta i et tak, blant annet ved å reagere raskere når noe skjer, mener de.

- Uansett hvem du er, inder, pakistaner eller nordmann. Vi er alle et folk som lever i det norske samfunnet, sier Mazhar Iqbal.

FANTASTISK: De tre pakistanerne Mazhar, Zaman og Mohammad takker for støtten fra Oslos befolkning i kveld.Foto: OLIVER ORSKAUG
ÆRER BENJAMIN: Therese, Jan Kenneth, Jorunn og Camilla håper ikke folk glemmer markeringen i kveld med det første. Foto: OLIVER ORSKAUG