Folkets råd til kongen

- Nei, nei og atter nei. Kongehuset bør ikke ta imot sponsorgaver fra det private næringsliv. Leserne var krystallklare i sin holdning da Dagbladet i går inviterte innringere til å si sin mening om sponsing av kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Johannes Paulus Giske (78),
pensjonist, Ålesund:
- Kongefamilien bør si nei til denne gaven med en gang. Hvis ikke, vil det norske folk reagere og til slutt gå imot kongehuset.

Oddbjørg Røren (50),
gardbruker, Simostranda:
- Kongen bør si nei til gaven. Han bør holde seg for god til å kobles til reklame.

Gerd Mathisen (70),
pensjonist, Oslo:
- Jeg gikk med rød nisselue og binders under krigen - med en risiko. Vi tenkte på kongens motto «Alt for Norge». Kongen er ikke et reklameindivid.

Dagmar Kristoffersen (82),
pensjonist, Oslo:
- Kong Harald bør holde seg unna Rimi-Hagen.

Arthur Kalland,
disponent, Trondheim:

- Jeg synes ikke kongefamilien skal ta imot gaven. Det de ønsker kan de kjøpe sjøl.

Klara Pettersen (71),
pensjonist, Råholt:
- Ikke ta imot denne gaven. Kong Harald er konge for folket - ikke for forretningsdrivende. Det er bedre om Rimi-Hagen gir til dem som trenger det.

Finn Erlandsen (52),
urmaker, Trondheim:
- Jeg ser ikke noe galt i at de tar imot gaven. Når folk i næringslivet mottar fallskjermer på 12 millioner, så kan kongefamilien ta imot. De gjør mye for næringslivet og for landet for øvrig.

Gunnar Inge Sortland (13),
skoleelev, Melhus:
- Liker ikke at kongen mottar gaven - og jeg er imot at han skal åpne forretningssenteret i Latvia.

Per Otto (60),
Bærum:
- Jeg er en av de mest kongevennlige i Norge. Vi har et kongehus vi støtter og er stolte av, men det overrasker og skuffer meg at de tar imot en slik gave. Jeg er redd kongehuset får motbør og rakner.

Ellen Andreassen (39),
Solbergmoen:
- Mange fedre tar ekstrajobber for at døtrene skal få ri på hest. Kanskje burde kongen også ta seg en ekstrajobb...

Anne Lise Aure Lecot (50),
lærer, Skodje:
- Kongen bør si nei til sponsormidler fodi det blir en veldig uheldig kopling mellom kongehus og næringsliv. Kongen bør være nøytral, og det blir han ikke hvis han tar imot gaver. Det hele vitner om kameraderi, og det liker jeg ikke.

Ragnhild Lund,
uførepensjonist, Oslo:
- Nei og atter nei! Jeg er enig med Heradstveidt, kongen bør ikke ta imot slike gaver. De kongelige har høy nok apanasje.

Anne Marie Stensrud (69),
pensjonist, Ullern:

- Nei, kongen risikerer å bli kjøpt opp. Han skaffer seg venner gjennom å få penger, og det er ille. Kongehuset skal være uavhengig.

Birthe Hannestad (70),
pensjonist, Ullern
:

- Nei, han bør ikke ta imot slike gaver. Da blir han for familiær fordi han blir avhengig av de personer han mottar gaver ifra. Det bør være en viss avstand mellom kongen og oss andre, og det blir det ikke på denne måten.

Jakob Jakobsen (77),
pensjonist, Hafrsfjord:
- Han bør si nei. Jeg frykter at han vil komme under press dersom han tar imot gaver fra næringslivet. Hvis han tar imot midler denne gangen, kan det komme flere henvendelser og krav seinere. Kongen bør holde seg for god for dette.

Lars Christian Trandem (36),
Sotland:
- Apanasjen burde rekke. Dessuten blir dette mye gratisreklame for Rimi-Hagen fordi avisene slår det så stort opp. Kong Harald bør følge sin far og farfar, og si konsekvent nei. Hagen kjøper seg «goodwill» på denne måten.

Jonny Lorvik (41),
selvstendig næringsdrivende, Trondheim:
- Nei, det er uklokt å ta imot gaver, for kongehuset skal være for hele folket. Hvis de lar seg sponse, plassererer de seg selv i de rikes lommer. Hvis kongen velger å ta imot gaver, bør han også forstå at det kreves motytelser.

Aksel Pettersen (72),
styreformann, Oslo:
- Nei, kongen bør ikke ta imot verken seilbåter eller hester. Da blir han en alminnelig mann, og han skal være konge. Han bør heve seg over dette.

Sandra Grant (42),
hjelpepleier, Lørenskog:
- Nei, hvis Rimi-Hagen vil gi bort penger og gjøre noe nyttig med millionene sine bør han kjøpe markiser til Sentralsykehuset i Lørenskog. Pasientene der lider i varmen.

Trine Kvalvik (22),
restaurantmedarbeider, Grimstad:
- Nei, de bør i alle fall ikke ta imot sponsormidler i utstrakt grad. Kongehuset får den sponsingen de trenger fra det norske folk. Næringslivet forventer seg noe tilbake når de gir gaver, og vet å ta imot gaver blir kongen redusert til en reklamejippo for næringslivet.

Ingebjørg Giske (75),
tidligere spesialpedagog:

- Kongen bør si nei til alle sponsormidler. Folk blir irriterte, og jeg er redd for at kongeriket Norge skal bortfalle.

Ragnhild Stav (67),
pensjonist, Trondheim:
- Nei, absolutt ikke. Det blir en farlig blanding. Kongehuset blir ikke stående fritt. De rike bør heller gi penger til Frelsesarméen.

Vibeke Hannestad (47),
selvstendig næringsdrivende, Oslo:
- Nei, det er bare ikke riktig at kongen skal ta imot slike gaver.

Rigmor Nærø Borge (54),
selger, Drammen:
- Dette er bestikkelse: gjør du en tjeneste for meg, gjør jeg en tjeneste for deg. Dette er absolutt noe som kongehuset skal holde seg for god til.

Geir Ask (42),
industriarbeider, Lier:
- Kongen bør ikke åpne det senteret. Han burde si nei til hesten også. Rimi-Hagen har satt hele kongehuset i forlegenhet, og det er trist at kongehuset ikke har sett dette.

Mildrid Lyngstad (71),
pensjonist, Steinkjer:
- Han må si nei. Det er så innlysende at det nesten ikke trenger en begrunnelse. Vi som har opplevd krigen synes nesten at vi kjenner hele familien. Hvordan ville det tatt seg ut hvis vi hadde en president og han skulle bli sponset av en bedrift eller et konsern? Jeg vil bli veldig forundret hvis han reiser og representerer slike interesser.

Birgit Lien (62),
hjemmeværende, Rælingen
:

- Rimi-hagen drar det litt for langt. Han har noe i bakhodet: benytter seg av kongefamilien og vil ha mye igjen - for mye.

Else Zadora (50),
kunstner, Odalen:
- Selg hesten og send pengene til norske sykehus. Dette er en fallskjerm kongen ikke bør takke ja til.

Andreas Hagen (75),
pensjonist, Leksvik:
- Dette er meningsløst. Kongen bør ha andre gjøremål enn å være reklameagent for Rimi-Hagen. Han bør forholde seg nøytral overfor alt næringsliv.

Thomas Vikan (31),
lagerarbeider, Trondheim:
- Jeg støtter kongen fullt ut. Han har jo rett til et privatliv. Det er så typisk norsk med misunnelse, at en som har rikdom har mulighet til å gi en ting av en annen dimensjon enn hva vanlige borgere har anledning til.

Knut Eivind Lærdal (30),
maskinoperatør, Stavanger:
- Det er ikke noe galt i at han tar imot gaver. Jeg tror han tenker på datteren sin, han kunne ikke ha kjøpt en så bra hest til henne på pengene fra statsbudsjettet.

Åge Ilseng (30),
godsekspeditør, Skedsmo:
- Tar kongen imot gaver er jeg redd det betyr begynnelsen på kongehusets fall. Folket vil ikke lenger respektere kongehuset.

Else Kristine Libæk (60),
trygdet, Oppegård:
- Kongen må si nei til sponsormidler, hvis ikke ender han opp som forretningsmann.

Jan Peder Frydenlund (80),
pensjonist, Oslo:
- Dette er ekte giverglede fra en av kongens undersåtter, og en misforstått bruk av ordet sponsing. Jeg tror ikke Rimi-Hagen har noen baktanker ved å gi denne gaven, og jeg tror heller ikke Kongen føler seg forpliktet til å gjøre noe i gjengjeld. Kongen har tatt en riktig avgjørelse.

R.D.K (52),
kjøpmann, Ulven:
- Hagen er sikkert et godt og snilt menneske, men han burde heller ha betalt sine ansatte mye bedre istedenfor å gi hest til kongefamilien.

Gunnar Fredrik Nilsen (86),
pensjonist, Oslo:
- Det er helt greit at Märtha tar imot gaver, hun er myndig og kan bestemme hva hun vil ta imot. Det er ingen andre som får nytte av disse pengene uansett.

Rønnaug Bakke (31), konsulent, Stavanger:
- Det er alvorlig hvis en skal kunne kjøpe kongehuset. Det er en Oslo-vest-kultur som får elge seg inn på kongehuset. De skal være nøytrale.

Åge Heimdal (59),
kjørelærer, Odalen:
- Det må ikke skje at næringslivet får sponse kongehuset. Heiberg kan åpne kjøpesenteret alene, og så kan Rimi Hagen bruke pengene på en annen og mer samfunnsnyttig måte.

Marit Johannesen (69),
pensjonist, Malerhaugen:
- Kongefamilien bør følge samme regler som de øvrige statsansatte, ved bare å motta blomster og konfekt, ikke slike store gaver.

Kjetil Eggerud (70),
pensjonist, Oslo:
- Jeg er bestemt imot gaven. Det er en forferdelig uting at vår kjære folkekonge skal brukes i et simpelt reklametriks. Jeg handler selv hos Rimi, men nå begynner jeg å lure hva dette egentlig er for noe.

Nladen Cvitanovic (43),
Nordsjøarbeider, Sandefjord:
- Jeg synes det er greit at kongen åpner dører for bedrifter som etablerer seg i utlandet. Hvis det gir bedriften ekstra drahjelp, så er det bra. Det var jo ingen som sa noe da kongen profilerte Lillehammer-OL.

Eirik Jørgensen (56),
førstefullmektig, Hønefoss:
- Sammen med rådgiverne sine bør kongen og dronningen ta en nøktern og folkelig avgjørelse. De bør ikke la seg styre av tabloidpressen i Akersgata. De greier selv å bestemme hva som er riktig og galt i forhold til denne gaven.

Herbjørn V. Søvik (68),
skole- og kultursjef, Vestre Slidre:
- Kongen bør avstå fra denne gaven. Problemet er at Rimi-Hagen er frekk som tilbyr noe så dyrt. Min respekt for Heiberg daler kolossalt.

Robert Westad (22),
Rema 1000-ansatt, Molde:
- Kongen ville ikke åpne det nye stadionet i Molde. Da bør han heller ikke åpne et kjøpesenter for Rimi-Hagen. Det viser at kongen ikke er helt nøytral. Men hestegaven til prinsessen synes jeg er grei nok.

Nanty Bryn (48),
sykepleier, Trondheim:
- Gaven er forkastelig, det skjer en infiltrasjon mellom næringsliv og kongehus. Kongen har god nok økonomi selv og bør greie seg uten disse gavene.

Karen Hjelle (81),
pensjonist, Rena:
- Hvis kongehuset tar imot denne gaven, så har vi ikke lenger den kongefamilien vi har hatt. Kongen er en fin mann, men han bør være litt mer bestemt i meningene sine. Stormannsgalskapen til Rimi-Hagen og Heiberg når skremmende nye høyder.

Grethe Dimar (60),
kundeveileder, Drøbak:
- Kongen bør ikke ta imot så dyre gaver fra enkeltpersoner. Rimi-Hagen tror han får en ekstra fjær i hatten etter dette, men det gjør han ikke.

Vanja L. Sørli (27),
student, Oslo:
- Det er helt greit at kongen reiser til Latvia, for da mister vi den siste respekten vi har for ham. Da vet vi at han støtter næringslivet og er det rike borgerskapets konge, ikke folkekonge.

Eilert Theisen (43),
hestekusk, Trondheim:
- Kongen bør ikke stille opp for Rimi-Hagen. Kongen skal være verdig og fin. Han bør representere Norge på en annen måte enn dette.

Kirsten Wickstrøm (72),
pensjonist, Oslo:
- Det kan bli uro dersom kongehuset tar imot denne gaven. Det er andre tider nå enn tidligere, og det er kongehuset som holder landet sammen.

Rigmor Gjevik (76),
pensjonist, Sunndalsøra:

- Kongen har nok goder og har råd til å kjøpe denne hesten selv. Denne koblingen til Rimi-Hagen er usmakelig.

Jan Anker Furset (78),
pensjonist, Oslo:
- Jeg blir imot monarkiet etter tilbudene fra Rimi-Hagen og Heiberg. Kongeparet bør greie seg selv, de har såpass at de klarer seg.

Anna D. Åsheim (80),
pensjonist, Hadeland:
- Kong Harald bør passe seg slik at han ikke mister monarkiet og et folk som er glad i ham. Gaven bør han si nei til. Gud velsigne kongeparet og kongehuset.

Erik Ligaard (16),
skoleelev, Sørum:
- Kongen bør ta imot hestegaven. Det er en flott gave, og den kommer fra en av folkets butikkjeder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer