Folkets sjef

Med sviktende autoritet, fallende popularitet og minimal oppslutning er Kjell Magne Bondevik på vei ut av politikkens toppdivisjon. Nå er Carl I. Hagen sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er konklusjonen til Dagbladets maktpanel som har kåret Norges 50 mektigste personer. Panelet kan ikke beskyldes for å være Frp-sympatisører. Det består av en tidligere statssekretær for KrF, en for Ap, og en tidligere SV-er og en partiløs byråkrat. Da de møttes til diskusjoner, ble det raskt enighet om hvem som er årets seierherre.

- Det er Carl I. Hagen. Frp er et perfekt parti for det tabloide medium. Og Hagen er populismens mester, konstaterer Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap og tidligere høyre hånd for utenriksminister Knut Vollebæk (KrF).

- Vi kan like det eller ikke, Hagen har et politisk prosjekt, kommuniserer dyktigere og profitterer svært godt på at landet skummer inn oljepenger. Hagen spiller på at folk flest ikke begriper hvorfor vi ikke kan bruke mer oljepenger til all verdens gode formål, sier kommunikasjonsrådgiver Sten R. Helland, med lang fartstid i Ap bak seg, blant annet som statssekretær.

Svak Bondevik

De fire i maktpanelet mener det er betenkelig at Kjell Magne Bondevik ikke er den suverene vinneren av kåringen. De plasserer ham på en 3. plass.

- KrF har halvert oppslutningen, og Bondevik er vesentlig svakere som statsminister nå enn i forrige periode. Det er problematisk at en sittende statsminister offentlig gjør seg tanker om hva han skal gjøre når han er ferdig som regjeringssjef, slik han nylig gjorde i et intervju. I tillegg gjentar han ofte hvor lite viktig det er for ham personlig at han ble statsminister. En regjeringssjef bør ikke unnskylde seg for at han sitter på toppen. Det svekker autoriteten hans, sier Helland.

Et overordnet trekk som gjør Hagen mektigst er at Stortinget gjennom lang tid, og ikke minst ved hjelp av Frp-formannen, har tatt makten fra regjeringen. Og på Løvebakken er det Hagen som er det slueste dyret.

Større enn Røkke

En forskjell fra fjorårets kåring er at deltakerne på lista ikke får poeng. De rangeres bare innenfor hver kategori. Dermed blir Kjell Aamot i Schibsted like mektig som Gerd-Liv Valla - på papiret. Men panelet er ikke tvil om hvem som er først blant likemenn: Hagen har større innflytelse enn Røkke. Men panelet er hjertens enig i at Røkke har stor makt.

- Et av de mest symbolsterke bildene i år er Gerhard Schröders vandring med Kjell Inge Røkke på Aker Brygge. Den tyske forbundskansleren stakk bare såvidt innom statssjef Bondevik for noen minutters høflighetspjatt, men tilbrakte en hel dag med Røkke, påpeker Lande Hasle.

- Ja, det sier mye om hvor uviktig Norge er for Europa. Og det forteller selvsagt hvor sterk Røkke er, legger Hippe til.

Bakrusens år

Fjorårets maktpanel påpekte tre hendelser som forandret Norge i 2001: Stortingsvalget, maktkampen i Kværner og 11. september.

I år er regjeringen den samme, Kværner roligere og terroren i New York lenger borte. Det dekkende ordet for årets maktforskyvninger er ifølge panelet tillitssvikt:

- Respekten og tilliten til politikken daler når Stortinget herjer med regjeringen. Opposisjonen har misbrukt makten når de tvinger gjennom makspris i barnehagene, sier Hippe.

- Norge har fått sitt Enron og Worldcom. Finance Credit-konkursen er ikke bra for omdømmet til nærings- og finanslivet, sier Helland.

- Den siste tillitssvikten er til maten. Kjøtt-skandalen på Meny er et forvarsel om at matsikkerhet blir stadig viktigere, sier Haaland Matlary.

- Og media har fått seg en trøkk av at Norges mest profilerte journalist blamerte seg så kraftig. Gerhard Helskog og TV 2s flause i «Rikets Tilstand» undergraver tilliten til journalistikken, sier Lande Hasle.

SEIERHERREN:Carl I. Hagen mener han selv ikke har mye makt, men Dagbladets maktpanel kårer Hagen til landets mektigste.
DAGBLADETS MAKTPANEL: Ivar Hippe (49), eksredaktør i Økonomisk Rapport, Janne Haaland Matlary (45), professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Sten R. Helland (53), rådgiver og styreleder i Helland & Partnere, og Anne Kari Lande Hasle (56), departementsråd i Helsedepartementet.