Folkets trussel

Verdens 13. største militærmakt skremmer vettet av sin egen ledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Den ukrainske hæren er en fare for samfunnet, fastslo forsvarsminister Yevhen Marchuk ovenfor ukrainske medier forrige uke.

Han mener det ukrainske forsvaret, som er verdens 13. største militærmakt, har forfalt så kraftig at den er en trussel for landets befolkning.

Og det er kanskje ikke så rart:

 • 4. oktober 2001: Under en rakettøvelse på Krim-halvøya skyter det Ukrainske forsvaret ned et russisk passasjerfly på vei i fra Israel til Sibir. Alle 78 ombord blir drept da flyet styrter i Svartehavet.
 • 18 måneder tidligere: En annen ukrainsk rakett kommer på avveie under en øvelse, og treffer en boligblokk i byen Brovary. Tre blir drept.
 • 27. juli 2002: Under et flyshow i Sknyliv kommer et SU-27 jagerfly for lavt, sneier tretoppene, og treffer et annet fly på bakken. Som en ildkule farer jagerflyet gjennom publikumsmassene. Minst 83 mennesker bli drept og nærmere 200 skadet.
 • 25. mars 2004: Ukrainas forsvarsminister Yevhen Marchuk opplyser verden om at flere hundre missiler er på avveie - rett og slett blitt borte - under oppryddingen etter sovjet-tida.
 • 6. mai 2004: Det siste av flere eksplosive katastrofer i ukrainske ammunisjonslager etterlater minst fem døde og flere skadde i Zaporizhzhya Oblast.
 • 3. juni 2004: Tyrkiske myndigheter finner missiler, stridshoder, og avansert styringssystemer i en last «maskindeler» på et ukrainsk lasteskip på vei til Egypt.
 • Ulykker: Over 700 ukrainske soldater har blitt drept i ulykker under øvelser eller vanlig tjeneste de siste fem årene.

  Dødelige ulykker


  - Forsvaret er utrent, underbetalt, og så pengelens at ikke en eneste stridsvogn eller et fly er fornyet på 12 år, sier forsvarsminister Marchuk.

  Hans uttalelser kommer bare dager etter han ble refset av president Leonid Kuchma i forbindelse med at ammunisjonsdepotet i Zaporizhzhya Oblast gikk i lufta 6. mai.

  Lageret, som var overfylt med artillerigranater, begynte å brenne fordi uforsiktige soldater røykte på jobb. Fire landsbyer og over 10 000 mennesker måtte evakueres under brannen, som varte i flere dager. Detonerte og udetonerte granater regnet over et enormt område.

  Oppryddingen alene er beregnet til å koste opptil 3,3 milliarder kroner.

  Advart


  Marchuk har tidligere advart mot ammunisjonsdepotene, som er dårlig vedlikeholdt, dårlig bevoktet, og til alvorlig fare for sivilbefolkningen som bor å nærheten.

  - Arbeidet med å destruere flere tusen tonn ammunisjon i fra sovjet-tida ligger langt etter skjema på grunn av pengemangel. De fleste depotene inneholder over dobbelt så mye ammunisjon som de har kapasitet til, og det er 184 slike depoter rundt om i landet, sier Marchuk.

  Til Ukrainske medier oppgir han at landet har over to millioner tonn ammunisjon på lager, hvorav en million tonn er ubrukelig for dagens ukrainske forsvar.

  Nektes kutt


  Nylig avviste det ukrainske parlamentet forsvarsministerens forslag om å redusere det 255 000 mann store forsvaret med 70 000 mann. Marchuk mener dette må til for å få en bedre utstyrt og bedre betalt armé.

  - Ukraina har paradoksenes armé. Vi har det største antallet stridsvogner i Europa - Hva så? Ingen i Ukraina kan si eksakt hvor mange av disse vognene som faktisk fungerer. I de 12 årene siden Ukraina ble uavhengig har ikke forsvaret kjøpt en eneste panservogn, et jagerfly, eller helikopter..., sier en frustrert forsvarsminister Marchuk.

  Husløse offiserer


  Nærmere 47 000 ukrainske offiserer mangler et skikkelig sted og bo. Lønningene er svært lave, og forsvaret bruker under 18 000 kroner årlig på kost, losji, trening, og utstyr for hver enkelt soldat.

  - 70 prosent av forsvarsbudsjettet på 500 millioner hryvna (omlag 6,5 milliarder kroner) brukes på mat for å holde forsvaret i live, sier forsvarsministeren.

  - Ukrainas forsvar er begynt å bli en trussel for samfunnet. Dårlig trening, disiplin, og ledelse har skyld i disse problemene, sier landets forsvarsminister.

ANTI-LUFT: Under en øvelse på dette luftvernbatteriet på Krim-halvøya gikk alt galt. En av rakettene traff passasjerflyet på vei i fra Israel til Sibir, og drepte alle de 78 ombord.
S-200 Ukrainske soldater går forbi en S-200 bakke-til-luft rakett. Det var en slik som traff et russisk Tupolev-154 passasjerfly over Svartehavet 4. oktober 2001.
KATASTROFE: Et Su-27 jagerfly går i bakken under et flyshow i Lviv og treffer folkemengden. 83 blir drept og nærmere 200 blir skadd.
MIDT I HOVEDSTADEN: 13. februar i år brant dette militærdepotet til grunnen, midt i hovedstaden Kiev. Flere tusen mennesker - inkludert 84 barn i barnehagen rett ved siden av, måtte evakueres i fra de giftige gassene som oppstod i brannen.
RÅTNER PÅ ROT: Bak den paradepussede fasaden råtner Ukrainas militærmakt på rot. Arven etter sovjet-tida sliter sterkt på forsvarsmakten, som nå stemples som en fare for samfunnet.
OVERLEVDE:Ukrainske soldater forsøker å hjelpe en skadd person etter at jagerflyet pløyde brennende gjennom folkemengden. Begge i flyet rakk å skyte seg ut, og overlevde katastrofen.
KJEMPESMELL: 2000 brannmenn og 230 brannbiler må stå på lang avstand og se på at det overtente ammunisjonsdepotet sprer bomber og granater over et stort område i Zaporizhzhya Oblast. Over to millioner tonn ammunisjon står på usikrede og uegnede lagre rundt om i Ukraina.
TIL TERROR?: Den tyrkiske viseministeren Kursan Tuzmen inspiserer beslaget av radiostyrte missiler og stridshoder i Ambarli tollhavn i Istanbul. Et ukrainsk lasteskip på vei i fra Ukraina til Egypt ble stoppet med lasten - merket som «maskindeler» - i juni.
LIVREDD: Den ukrainske forsvarsministeren Yevhen Marchuk mener landets styrker utgjør en trussel for samfunnet og folket.
BORTE: Denne bonden studerer et missil som en gang tilhørte det ukrainske militæret. Det lå etterlatt sammen med ti kasser med forskjellige missiler og annet militært utstyr på en eiendom som var overtatt av et sivilt selskap. Det ukrainske forsvaret frykter at flere hundre ukrainske missiler er på avveie etter Sovjet-tida.