Folkevalgte boikotter Ahmadinejad

Holdt seg borte fra seiersfesten hans.

BOIKOTTET PRESIDENT: 105 av de 290 folkevalgte kom ikke til Mahmoud Ahmadinejad seiersfest i går kveld. Her holder han passet sitt og viser fredstegnet etter å ha stemt i presidentvalget 12. juni. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
BOIKOTTET PRESIDENT: 105 av de 290 folkevalgte kom ikke til Mahmoud Ahmadinejad seiersfest i går kveld. Her holder han passet sitt og viser fredstegnet etter å ha stemt i presidentvalget 12. juni. Foto: REUTERS/Ahmed JadallahVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Da Irans president Mahmoud Ahmadinejad skulle feire den omstridte valgseieren møtte ikke 105 av de folkevalgte opp, melder BBC.

Alle de 209 parlamentsmedlemmene var inviterte til festen, som gikk av stabelen i går.

Rundt 50 av Irans folkevalgte er reformvennlige, og ville sannsynligvis ikke kommet til feiringen uansett, men det høye antallet av parlamentsmedlemmer som holdt seg hjemme viser at presidentvalget har ført til en dyp splid i Irans toppledelse, mener BBCs korrespondent i Teheran, Jeremy Bowen.

Den iranske statskanalen Press TV meldte i går at en nytelling i enkelte valgkretser viser at valgresultatet fredag 12. juni rettmessig ga seieren til den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad, som ved valget fikk over 60 prosent av stemmene.

Ber om unnskyldning fra Obama
Flere vestlige land har fordømt volden mot demonstrantene i Iran.

På tirsdag holdt USAs president Barack Obama en pressekonferanse der han fordømte behandlingen av demonstrantene.

Ifølge lokale nyhetsbyrå har Ahmadinejad nå gått ut med en advarsel til USA:

- Jeg håper at du (Barack Obama) unngår å blande deg i Irans saker.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters krever han også en unnskyldning fra Obama.

- Herr Obama begår en feil når han uttaler seg slik han gjør. Vi spør oss hvorfor han gikk i denne fellen og sa de samme tingene som Bush pleide å si, sa Ahmadinejad.

70 professorer arrestert
Den tapende kandidaten Mir Hossein Mousavi har siden valget hevdet at det er feil at han bare fikk i overkant av 30 prosent av stemmene fra velgerne, og har krevd nyvalg.

Dette avviser landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Etter planen skal Vokterrådet komme med den endelige dommen over valgresultatet på søndag.

Men det er ventet at rådet vil følge ayatolla Khameneis standpunkt.

Han har fordømt alle former for protestaksjoner, og siden opptøyene startet er hundrevis av demonstranter blitt arrestert.

I dag skriver Mousavi på sin nettside at 70 professorer ble arrestert etter at de hadde et møte med Mousavi, ifølge nyhetsbyrået AP.

Avlyste sørgemarsj
Til tross for trusler fra myndighetene om harde sanksjoner mot dem som prøver å få i gang nye demonstrasjoner, oppfordret en av de andre tapende kandidatene, Mehdi Karroubi, til sørgemarsj for de drepte i dag.

Den er nå avlyst.

-Til tross for alle hans bestrebelser for å finne et sted der minnestunden kunne holdes, måtte reformenes leder oppgi planene om å holde minneseremonien torsdag. Dette er meget uheldig, het det i kunngjøringen på karroubis nettside, ifølge NTB.

På grunn av de enorme restriksjonene mediene har i landet, er det svært vanskelig å verifisere disse rapportene.