Folks misnøye

Velgerne har det med å mobbe politikerne. Særlig dem med regjeringsmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«REGJERINGENS resultater blir hele tida målt mot stigende forventninger og andre partiers løfter.» Denne setningen skrev jeg i en kommentar som sto på trykk i Dagbladet valgdagen den 10. september 2001. Kommentaren baserte seg på en omfattende førvalgsundersøkelse, utført av MMI, som inneholdt mange svar på hvorfor den daværende regjeringen Stoltenberg gikk mot et katastrofevalg. Kommentarens tittel «Parti uten sak» viste til at Ap ikke hadde høyest troverdighet i noen saker. Partiet hevdet seg jevnt bra over hele linja, men var blitt en politikkens tikjemper. Det var opposisjonspartiene som fordelte medaljene i spesialgreinene mellom seg. Frp var best i eldreomsorg og innvandringspolitikk. Høyre var best i skatte- og avgiftsspørsmål. SV var vinneren i miljø- og skolespørsmål.

NÅ, ETTER første fase av valgkampen i 2005, er bildet endret. Stoltenberg er i opposisjon. Tre av de tidligere opposisjonspartiene, Høyre, KrF og Venstre, er i regjering. Det er Stoltenberg som ifølge gårsdagens MMI-måling for Dagbladet får høyest score i de fleste greiner. Ap er best på «skole, utdanning og barnehager», best på «eldreomsorg og sykehjem», best på «helse- og sosialpolitikk», best på «pensjon og trygd». KrF har høyest troverdighet i «barne- og familiepolitikk», mens Høyre fortsatt er knepent bedre enn Frp når det gjelder «skatter og avgifter». Partibarometeret viser at Ap har valgvind i seilene med 32,8 prosent, mens Høyre, som kan vise til at «vi aldri har hatt det bedre», bare får 13,7 prosents tilslutning. Det er dårligere enn Jan Petersens marerittvalg i 1997. Da fikk Høyre 14,3 prosents oppslutning. Så begredelig var stemningen i Høyres Hus den gang at Jan P. Syse tok med seg kona og forlot valgvaken før de endelige tall var på plass. Han glattet over sin skuffelse med følgende replikk: «Elsemor og jeg har bedre rødvin hjemme.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer