- Folks tillit til prisene svekkes

- Den økende grensehandelen kan ha sammenheng med at folk mister tiltroen til hvordan prisene her hjemme blir til, sier forsker Arne Dulsrud ved SIFO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sterke økningen i grensehandelen er ikke noe nasjonaløkonomisk problem, til det er omfanget av handelen for liten, mener forsker Dulsrud ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Det store problemet med den økte handelen i Sverige er nå ifølge forskeren at forbrukernes tillit til den norske prisdannelsen svekkes.

- Det er klart at folk lurer på hvorfor svinekjøttet i Sverige er så mye billigere enn i Norge når kvaliteten er omtrent den samme, sier han.

Flere analyser fra Norge, Sverige og Danmark viser at norsk kylling og svinekjøtt er dyrest, blant annet på grunn av høye kraftforpriser.

Politisk problem

Forskeren som har arbeidet mye med dagligvaremarkedet og grensehandel, sier det finnes en naturlig grense for hvor omfattende grensehandelen kan bli. Omfanget er blant annet knyttet til folks reisemønster.

- At nordmenn drar over grensa for å handle er et politisk og ikke et økonomisk problem for landet. For våre politikere kan både skatter og avgifter og den generelle landbrukspolitikken bli en belastning i forbindelse med grensehandelen, sier han.

Ikke enig

Politisk rådgiver Brit Skjelbred i Landbruksdepartementet sier til NTB at hun ikke tror folk drar til Sverige for å handle i politisk protest.

- Folk handler i Sverige fordi varene er billigere der. Jeg tror de færreste gjør det i protest mot politikken som føres på dette området, sier hun.

- Noe har skjedd

En SIFO-undersøkelse fra 1996 viser at matvareprisene sank i 1994 fordi detaljistene og bøndene reduserte sine priser, mens mellomleddene enten ikke endret sine priser eller økte dem noe. Men forsker Marit Strand som sto bak undersøkelsen, sier den ikke kan forklare hvilke aktører som nå har økt prisene etter at matvarene har steget betraktelig de siste årene.

(NTB)