Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folletts klone-thriller

LONDON (Dagbladet): Ken Follett (49) traff midt i den aktuelle debatten med sin nye thriller, «Den tredje tvilling». Boka handler om kloning av mennesker, og kom ut omtrent samtidig som nyheten om den klonede sauen Dolly ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle synes plutselig jeg er så glup på grunn av det sammentreffet, sier Ken Follett.

«Den tredje tvilling» har ikke fått noen god mottakelse i norsk presse - både Dagbladet og VG har regelrett slaktet boka, noe Follett var lykkelig uvitende om da vi møtte ham i London.

I hjemlandet har boka allerede plassert seg blant de ti mest solgte på bestselgerlisten i Sunday Times.

I den nye thrilleren hans opptrer to tvillinger som vokste opp hver for seg uten å vite om hverandre. Det viser seg at de har flere identiske brødre som alle ble til i et militært eksperiment.

Supersoldater

- På syttitallet gikk det rykter om at russerne skapte supersoldater, noe det amerikanske forsvaret og CIA tok svært alvorlig. Så jeg tok utgangspunkt i det, sier forfatteren, og understreker at noe sånt aldri kunne skjedd i virkeligheten.

- La oss si de skulle lage en superhær med 100000 klonede soldater. Da trengte de også 100000 kvinner som skulle føde barna og ta seg av dem i 18 år. Barna var ikke født som soldater, du kunne derfor ikke være sikker på sluttresultatet. Dessuten, et så stort foretak kan du ikke gjøre i hemmelighet. Men det er ikke vanskelig rent vitenskapelig å klone et menneske, sier Follett.

Ansvar å få barn

- Men er du ikke skeptisk til de rent etiske problemene med kloning?

- Det er et stort ansvar å klone et menneske, men det er også et veldig stort ansvar å få barn, og det skjer hver eneste dag. Men en kloning ville ikke bli identisk med utgangspunktet. La oss si at noen klonet Bill Clinton. Clinton ble født i 1946, mens kloningen ville bli født i 1998, og bare det betyr store forskjeller. Og sånn ville det fortsette, med andre foreldre, en annerledes utdannelse, andre sykdommer og så videre. Det eneste du ville være sikker på, er at barnet ville være identisk med Clinton i utseendet, sier Ken Follett.

«Den tredje tvilling» er den første Follett-boka på ti år hvor handlingen er lagt til nåtida.

I det siste har han konsentrert seg om historiske romaner, og nådde et høydepunkt med den tykke «Stormenes tid» («Pillars of the Earth») fra 1989. Den handlet om byggingen av en katedral på 1100-tallet, og han brukte over tre år på å skrive den.

Mangemillionær

- Forlaget var litt skeptisk da jeg lanserte ideen. «Vel, hvis du virkelig vil skrive den...» var holdningen. Men jeg lovet at den ikke skulle være vanskelig å lese og at den skulle være spennende. De var ikke entusiastiske, men de stolte på meg, sier Follett.

Det gjorde forlaget rett i. For selv om «Stormenes tid» var annerledes enn alt annet Follett hadde skrevet til da, ble den også hans største suksess.

Populariteten har gjort Ken Follett til mangemillionær. Han bor i fasjonable Cheyne Walk i Chelsea i London, har hus på landet nord for London og et hus i Vest-India, og leilighet i Sør-Frankrike.

Men fortsatt er han arbeiderpartimann på sin hals, og har vært medlem siden 1970. Han gleder seg til valget 1. mai.

Arbeidsutvalg

- Min kone Barbara stiller til valg for Labour, så jeg skal drive valgkamp for henne. Valgkretsen er i Stevenage i Hertfordshire, hvor vi har et hus og er hver eneste helg. Hun kunne ikke stilt til valg her i Chelsea, dette er et altfor konservativt strøk, sier Follett. Men denne gangen er han overbevist om at det blir maktskifte.

Selv er ikke Ken Follett aktiv som partipolitiker. Men han sitter i et arbeidsutvalg som snart legger fram en arbeidsplan for å bedre leseferdighetene til barn.

- Når britiske barn er 11 år, skal de gjennom en prøve for å vise sine språkferdigheter. Men bare halvparten av dem klarer prøven, og det er veldig alvorlig med tanke på framtidsutsiktene deres. Vår plan er at i løpet av ti år skal alle barn klare prøven, og vi har funnet en måte å forandre undervisningen på uten at det skal koste mer i skattepenger. Og planen settes i verk med én gang hvis vi vinner valget, sier Follett.

Bil på verksted

Forfatterkarrieren til Ken Follett startet da han hadde bilen på verksted. Det var i 1974, og han manglet de 200 pundene det kostet å få den ut. På seks uker skrev han utkastet til en spenningsbok, og fikk 200 pund i forskudd fra et forlag. Boka het «The Big Needle», og hører til dem Follett helst vil glemme.

- Men jeg er glad jeg skrev den. Jeg beviste for meg selv at jeg kunne skrive en bok, og tenkte at hvis jeg jobber hardere neste gang, kan jeg også skrive bedre, forteller Ken Follett.