Kvinner som ruser seg blir avvist på krisesentre

- Følte at jeg ikke var verdt en dritt

Voldsutsatte kvinner som ruser seg får ikke hjelp ved mange av landets krisesentre. Regjeringen erkjenner at tilbudet er for dårlig.

BLE AVVIST: Jenny Kjønnås (43) opplevde selv å bli avvist på krisesenteret fordi hun ruset seg. Nå er hun rusfri og jobber med ettervern i Rio Restart i Kristiansand. Foto: Nina Hansen /Dagbladet
BLE AVVIST: Jenny Kjønnås (43) opplevde selv å bli avvist på krisesenteret fordi hun ruset seg. Nå er hun rusfri og jobber med ettervern i Rio Restart i Kristiansand. Foto: Nina Hansen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Problemet er velkjent for oss. Mange blir avvist selv om de er i en veldig sårbar situasjon og utsatt for vold. Det er på høy tid at noe blir gjort, sier Jenny Kjønnas i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon til Dagbladet.

I dag jobber 43-åringen med ettervern i Rio Restart i Kristiansand. Inntil hun ble rusfri for åtte år siden, var hun selv avhengig av rus og levde i et voldelig forhold. Til slutt ble det så ille at en venninne tok affære og kontaktet krisesenteret i byen der hun bodde. Svaret var negativt, de kunne ikke hjelpe.

- Jeg følte at jeg ikke var verdt en dritt. Avvisningen var bare en ny bekreftelse på at jeg ikke hadde noen verdi, og jeg vendte tilbake til forholdet som jeg var i, sier Kjønnås.

Ap vil endre loven

Arbeiderpartiet vil nå foreslå for Stortinget at krisesenterloven endres og at rusavhengige kvinner gis tilbud om et gratis lavterskeltilbud.

- Kvinner i aktiv rus må også sikres tilgang til beskyttelse på krisesenter, sier Ap-representant Elise Bjørnebekk-Waagen til Dagbladet.

LOVENDRING: Jenny Kjønnås i RiO og Ap-politiker Elise Bjørnebekk-Waagen vil endre krisesenterloven. Foto: Nina Hansen /Dagbladet
LOVENDRING: Jenny Kjønnås i RiO og Ap-politiker Elise Bjørnebekk-Waagen vil endre krisesenterloven. Foto: Nina Hansen /Dagbladet Vis mer

Ap ber konkret om at lovens definisjon endres slik at kvinnene selv kan definere hva som er en nær relasjon.

- Trass i at kvinner i aktiv rus er mer utsatt for vold enn andre kvinner, men disse kvinnene, som trenger det aller mest, har ikke et godt nok hjelpetilbud. Nå må regjeringen ta tak i saken og ikke bare holde på med prøveprosjekter, sier Bjørnebekk-Waagen.

- Skal de rusavhengige kunne ruse seg på krisesentrene?

- Flere steder er praksisen den at man ikke kan ruse seg på krisesenteret, men man stenges heller ikke ute hvis man er rusa. Uansett bør rusavhengige på legemiddelassistert rehabilitering få tilgang til dette også på krisesenteret, sier hun.

- Støtter forslaget

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis slutter opp om forslagene fra Arbeiderpartiet.

- Alle har rett til vern mot vold. Kvinner i rusmiljøet blir ofte avvist på vanlige krisesentre nettopp fordi de er ruset, så et krisesenter spesielt for disse kvinnene vil bety veldig mye for veldig mange, sier Pernille Huseby til Dagbladet.

At Ap-forslaget også tar til orde for å informere godt om denne typen akuttilbud, mener hun er et viktig element.

- Rusavhengige kvinner blir ofte værende i voldelige relasjoner fordi de ikke har noe sted å søke tilflukt, framholder hun.

Jenny Kjønnås i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon sier det er på høy tid at politikerne tar tak i problemet. Hun kjenner seg igjen i Husebys beskrivelse.

- For mange rusavhengige kvinner er forholdet til kjæresten din den eneste relasjonen du er trygg på, selv om du opplever vold. Det høres kanskje rart ut, men du er på en måte trygg i forholdet, selv om du er utrygg, sier hun.

- Kan ikke rusavhengige være et uromoment for andre kvinner og barn som lever på krisesenter?

- En forutsetning i forslaget er at de andre beboerne skjermes, for eksempel ved å gjøre endringer på bygget som gjør at de rusavhengige holdes atskilt fra andre, sier Aps Elise Bjørnebekk-Waagen.

- For dårlig

Av 46 krisesentertilbud til voldsutsatte kvinner på landsbasis svarer kun 6 at de tilbyr opphold til kvinner med kjent rusproblematikk, viser krisesenterstatistikken fra 2017. 10 gir ikke opphold og 30 oppga at «tilbud om opphold vurderes».

FOR DÅRLIG: Statssekretær Jorun Hallaråker (KrF) erkjenner at tilbudet til rusavhengige kvinner er for dårlig. Foto: Regjeringen
FOR DÅRLIG: Statssekretær Jorun Hallaråker (KrF) erkjenner at tilbudet til rusavhengige kvinner er for dårlig. Foto: Regjeringen Vis mer

Statssekretær Jorun Hallaråker (KrF) i Barne- og likestillingsdepartementet erkjenner at rusavhengige kvinner blir avvist ved mange av landets krisesentre.

- Vi er klar over utfordringene for voldsutsatte kvinner med aktiv rus og at tilbudet er for dårlig i mange kommuner. Det er alvorlig, sier hun.

- I Granavolden-plattformen har vi forpliktet oss til å evaluere ordningen med overføring av ansvaret for krisesentrene til kommunene og vurdere tiltak som sikrer et godt krisesentertilbud. Å vurdere om det er behov for å endre loven er en del av dette arbeidet, fortsetter Hallaråker.

På spørsmål om hvor mye forslagene fra Arbeiderpartiet vil koste, svarer Elise Bjørnebekk-Waagen at «det vil variere fra sted til sted».

- Men i Moss har de gjort mindre endringer i bygget som ikke har kostet de store summene. Dette handler først og fremst om organisering. Dette er kvinner som ofte får et annet tilbud fra det offentlig, og det koster også penger.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer