Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Følte De Dem som agent, Treholt?»

I dag nekter Arne Treholt for å ha vært spion. Slik forklarte han seg om disse handlingene i retten i 1985.

HVORFOR HOLDT DE IKKE OPP? - De fikk penger, De overleverte dokumenter og De drøftet Deres egen sikkerhet mot avsløring, sa Tor Aksel Busch i rettssaken mot Treholt. Han lurte på hvorfor Treholt ikke følte seg som en agent. Her dommer Astri Rynning og lagdommer Håkon Wiker (midten, t.v.) og lagdommer Tore Schei (midten, t.h.).  Aktoratet til høyre, statsadvokatene Lasse Qvigstad (nr 2 f.h.) og Tor-Aksel Busch (helt t.h.).  Helt til venstre Treholts forsvarer Andreas Arntzen. 
FOTO: Henrik Laurvik / SCANPIX
HVORFOR HOLDT DE IKKE OPP? - De fikk penger, De overleverte dokumenter og De drøftet Deres egen sikkerhet mot avsløring, sa Tor Aksel Busch i rettssaken mot Treholt. Han lurte på hvorfor Treholt ikke følte seg som en agent. Her dommer Astri Rynning og lagdommer Håkon Wiker (midten, t.v.) og lagdommer Tore Schei (midten, t.h.). Aktoratet til høyre, statsadvokatene Lasse Qvigstad (nr 2 f.h.) og Tor-Aksel Busch (helt t.h.). Helt til venstre Treholts forsvarer Andreas Arntzen. FOTO: Henrik Laurvik / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LES MER:

• Treholt: På tide å lufte ut verkebyllen
Vi offentligjør det første avhøret
Starter avhørene i dag
• Rettspsykolog: - Folk mister troen på egen hukommelse

(Dabladet): Arne Treholt skriver i dag i en kronikk i Dagbladet at han aldri har begått spionasje.

- Det har jeg fremholdt fra det første femten timers avhør til langt utpå natten 21. januar 1984, hvor jeg ba protokollert: «Jeg aldri verken skriftlig eller muntlig har gitt opplysninger som kunne skade Rikets sikkerhet», skriver Treholt.

Dagbladet har i dag offentliggjort dette avhøret, som du kan lese i fulltekst selv. Treholt trakk senere flere av innrømmelsene i avhøret grunnet «tilståelsessyndrom».

Treholt selv har i høst ikke sagt så mye om hvorfor han i en årrekke hadde hemmelige møter med KGB, for eksempel Titov, uønsket i Norge på livsstid.

I Skavlan for noen uker siden svarte han slik på spørsmålet:

«Før jeg svarer på det, vil jeg gjerne si at jeg aldri har hevdet at jeg ikke har gjort dumme ting». Han fortalte videre at han kanskje hadde begått formelle brudd på etikkette og svarte ikke på spørsmålet.

Ble presset i retten
I rettssaken i 1985 ble Treholt presset hardere på disse spørsmålene.

Lørdag 2. mars 1985 innrømmet Treholt under utspørringen i Eidsivating lagmannsrett «grov tjenesteforsømmelse». Han nektet for at han følte seg som en «agent».

Om hva han oppfattet seg som i møtene med KGBs Vladimir Sjisjin i New York som han ga graderte dokumenter, sa han:

HAR ALLTID BENEKTET Å VÆRE SPION: Arne Treholt sa i rettssaken i 1985 at det var møtene med KGB som var snuskete, ikke dokumentoverleveringen. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983.  Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Pluss arkiv
HAR ALLTID BENEKTET Å VÆRE SPION: Arne Treholt sa i rettssaken i 1985 at det var møtene med KGB som var snuskete, ikke dokumentoverleveringen. Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Pluss arkiv Vis mer

- Det er helt korrekt at jeg i New York var klar over at jeg hadde rotet meg inn i en ubehagelig situasjon. Det er ingen grunn til å legge skjul på at det faktum at jeg mottok penger til reise og opphold av russerne, innebar at jeg innså at jeg gjorde noe jeg ikke burde innlatt meg på, forklarte Treholt.

- Da forstår jeg ikke hvorfor De ikke holdt opp, sa aktor Qvigstad i retten.

I sin politiforklaring fra 31. januar året før forklarte Treholt at han var bekymret over at mulige sovjetiske avhoppere til Vesten kunne avsløre ham. Dette skulle Treholt ha tatt opp med KGBs Gennadij Titov. Titov hadde da, ifølge politiforklaringen, forsikret Treholt at dette ikke innebar noen fare. Titov skulle ha sagt at Treholt bare var kjent av Leonid Makarov, Vladimir Sjisjin, Titov selv og en person som Treholt oppfattet som enten Titovs egen sjef, eller lederen for KGB i Moskva.

- Tok De opp denne avhopperproblematikken, spurte Qvigstad i retten, med henvisning til politiavhørene.

- Titov sa at det ikke var noe problem. Vår kontakt foregikk i slike former at det ikke var noe sikkerhetsproblem. Titov understreket at det bare var et par personer som kjente til min kontakt med Sjisjin, sa Treholt.

- Følte De Dem som agent, Treholt? De fikk penger, De overleverte dokumenter og De drøftet Deres egen sikkerhet mot avsløring? spurte Tor Aksel Busch.

- Jeg var havnet i en meget ubehagelig situasjon på grunn av den ytre ramme omkring disse møtene. Jeg så ikke noe bindingsforhold i forholdet til noen, sa Treholt.

- Men hva mangler for at De ville bruke ordet "agent" om Dem selv? spurte Tor Aksel Busch.

- I min kontakt med Sjisjin byttet vi informasjon på gjensidig basis. Jeg var ikke utsatt for press.

Treholt sa at informasjonen ikke var mer sensitiv enn det man kan lese i aviser.

- Hvorfor gå igjennom alle disse prosedyrer og møter for å overlevere noe som kunne leses i avisen. Leste ikke Sjisjin aviser; kunne
han ikke engelsk? spurte Qvigstad.

VENTER PÅ SVAR: Arne Treholts sak er til ny behandling i kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.  I dag startet avhørene. FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN
VENTER PÅ SVAR: Arne Treholts sak er til ny behandling i kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. I dag startet avhørene. FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN Vis mer

- Jo, men det kan ha hatt en betydning for Sjisjin å få et gradert dokument.

- Hvis det var selve graderingen som var viktig for ham, kunne De like gjerne ha stemplet et ugradert dokument, da?

- Det kunne jeg sikkert.

- Foretok De en kontroll som viste om et dokument var kjent gjennom avisene? spurte Tor Aksel Busch.

- Jeg var meget bevisst på dette. Jeg tok aldri noe som kunne skade rikets sikkerhet eller landets interesser.

- Er det vanlig at Utenriksdepartementet sender opplysninger til FN-delegasjonen i kode - i chiffertelegrammer - og stempler disse fortrolig hvis innholdet står i avisen?

- Hva opplysningene angår, så mener jeg det. Men når det gjelder kildeangivelse for innholdet, er det ikke sikkert det står
å lese i avisene.

Treholt innrømmet å ha overlevert Sjisjin materiale om det forestående toppmøtet mellom utenriksministrene Andrej Gromyko
og Alexander Haig.

- Stod dette også i avisene? spurte Busch.

BENEKTET AT HAN VAR PRESSET: Arne Treholt ble kryssforhørt om han var agent i retten i 1985. Han sa nei, forklarte at han aldri var presset, og at han også fikk informasjon av Sovjet.  

Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
BENEKTET AT HAN VAR PRESSET: Arne Treholt ble kryssforhørt om han var agent i retten i 1985. Han sa nei, forklarte at han aldri var presset, og at han også fikk informasjon av Sovjet. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer

- I stor grad. Amerikansk presse er mer åpen.

- Hvorfor leste ikke Sjisjin så avisene?

- Dette materiale kunne bidra til å nyansere bildet, sa Treholt.

Et par dager før sa han i retten om disse møtene:

- Det er klart at når graderte dokumenter skifter hender mellom to diplomater, har dette et irregulært preg. Men møtene adskilte seg ikke fra møter jeg hadde med diplomater fra andre land, bortsett fra den ytre ramme. Dokumentene hadde liten sensitiv betydning.

TREHOLT FORKLARTE hva slags opplegg han hadde med KGB for å overlevere graderte dokumenter til sin kontakt i New York. Som oftest møtte han KGBs Sjisjin i FN-bygningens 29. etasje. Her leverte de etter avtalen åpent dokumenter til hverandre om det ikke var andre der. I motsatt tilfelle skjulte de dokumentene i en avis eller bok.

Treholt forklarte at han bare unntaksvis tok fotostatkopier av telegrammene han fikk tilgang til ved sin jobb FN-delegasjonen hvor han var ansatt, fordi det innebar et betydelig risikomoment å kopiere. Han sa også at KGB hadde advart ham mot dette. På spørsmål fra lagdommer Tore Schei om hva som var farlig ved å kopiere dokumenter han tidligere hadde kalt «ufarlige og uskyldige» svarte han:

- En del av forklaringen var at jeg på dette tidspunkt fikk en stadig sterkere ukvemsfølelse når jeg overleverte dokumenter til Sjisjin.

Treholt hevdet at han ikke opplevde Sjisjin klart som KGB-agent.

BRUKTE AVHØRSRAPPORTENE: Aktoratet  ved statsadvokatene Lasse Qvigstad (t.v.) og Tor-Aksel Busch, la imidlertid fram det Treholt hadde sagt i sine første avhør, som hen senere trakk, i retten. I sitt første avhør fortalte han at KGB hadde presset ham med kompromitterende bilder. 
Foto: Erik Thorberg / SCANPIX
BRUKTE AVHØRSRAPPORTENE: Aktoratet ved statsadvokatene Lasse Qvigstad (t.v.) og Tor-Aksel Busch, la imidlertid fram det Treholt hadde sagt i sine første avhør, som hen senere trakk, i retten. I sitt første avhør fortalte han at KGB hadde presset ham med kompromitterende bilder. Foto: Erik Thorberg / SCANPIX Vis mer

- For meg var det en rettesnor at han arbeidet som diplomat.

- Men De har sagt til politiet at Sjisjins rolle som FN-delegat var en ren dekkstilling? sa statsadvokaten.

- Ja, jeg kan ha sagt det til politiet, sa Treholt.

SAMME DAG I RETTEN innrømmet Treholt at han i mai 1983 hadde overlevert Titov en kopi av et foredrag som den norske ambassadør i Moskva, Dagfinn Stenseth, hadde holdt på Forsvarets høyskole. Det var gradert fortrolig, men Treholt mente Titov hadde godt av å se analysen av det sovjetiske samfunnet. Han mente opplysningene falt godt innenfor det han hadde lest i åpne kilder.

- Når det gjaldt overlevering av materiale, var kontakten med Titov uproblematisk. Det var den ytre ramme rundt møtene som var snuskete, sa Treholt.

Samtidig beklaget Treholt at han hadde løyet i noen av politiforklaringene året før. Det dreide seg om at han hadde sagt at han var bekymret for hva som ville skje med sønnen om han ikke samarbeidet med Sovjet.

- Jeg forsøkte vel å påkalle overvåkingspolitiets medynk, sa Treholt, som et par dager tidligere også forklarte seg om hvorfor han ifølge ham selv hadde løyet i politavhørene:

- Jeg kom i skade for å dikte opp ting som ga inntrykk av at jeg var blitt presset inn i noe.

FIKK DOMMEN: I juni 1985 fikk Arne Treholt dommen på 20 år. 
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
FIKK DOMMEN: I juni 1985 fikk Arne Treholt dommen på 20 år. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!