- Følte meg som en supermann

Ståle (36) gikk på samme «steroid-cocktail» som Breivik. Det ga ham en utrolig selvtillit, og følelsen av å være udødelig. Nå advarer han mot dopet.

VAR HEKTA: Ståle Wadsworth (36) gikk på anabole steroider i åtte år. - Jeg tok blant annet den samme cocktailen som Breivik skriver at han brukte. Den gjorde meg kontrollert, ga meg selvtillit og energi, sier Ståle, som i 2002 fikk hjertesvikt som følge av overdreven bruk av steroider. I dag advarer han mot dopet, som han mener kan føre til permanente personlighetsforstyrrelser. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VAR HEKTA: Ståle Wadsworth (36) gikk på anabole steroider i åtte år. - Jeg tok blant annet den samme cocktailen som Breivik skriver at han brukte. Den gjorde meg kontrollert, ga meg selvtillit og energi, sier Ståle, som i 2002 fikk hjertesvikt som følge av overdreven bruk av steroider. I dag advarer han mot dopet, som han mener kan føre til permanente personlighetsforstyrrelser. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Når Anders Behring Breivik i sitt såkalte manifest skriver at steroidene ga ham unormal god selvtillit og følelsen av å være udødelig, forstår Ståle Wadsworth (36) godt hva han sikter til.

36-åringen gikk selv på anabole steroider i åtte år, og sier han merket stor forskjell både fysisk og psykisk.

- Jeg følte meg som en supermann. Jeg visste at jeg var sterk og at jeg kunne hanskes med omkring 90 prosent av befolkningen. I tillegg hadde jeg masse energi og overskudd, sier Ståle til Dagbladet.

Kortere lunte Etter mange års intens trening der resultatene ikke ble helt som ønsket, bestemte Ståle seg som 18-åring for å prøve «bare litt» steroider.

- Kroppen min reagerte helt utrolig på steroidene, og jeg raste opp i vekt. Bivirkningene så jeg ikke så mye til i starten, jeg fikk bare litt kort lunte, forteller han.

I takt med vekta, økte også Ståles selvtillit:

- Av steroidene fikk jeg en vanvittig selvtillit. Mye bedre enn tidligere. Styrken og muskelvolumet ga meg etter hvert en følelse av å være udødelig, sier han.

Samme kombinasjon Ståle gikk i perioder på den samme kombinasjonen som Breivik oppgir at han brukte: steroider, efedrin og aspirin.

Dopet fikk han tak i på Internett eller via svartebørsen.

- Breivik skriver at han blandet steroidene med sentralstimulerende stoffer. Det var nok det som gjorde ham så kontrollert. Efedrin har liknende effekt som amfetamin, sier Ståle.

Fikk depresjoner Etter kort tid begynte Ståle å merke at det også var negative sider ved dopet. Han sier han følte seg fanget i en «ond sirkel».

- Mellom kurene, da muskelmassen, styrken og kroppsvekten gikk ned, begynte jeg å føle meg liten, og fikk ofte depresjoner og søvnproblemer. Men så fort jeg begynte på en ny kur ordnet imidlertid det meste seg. Jeg fikk overskudd og enda bedre selvtillit. 

EFEDRIN: Ståle blanda efedrin med steroidene, akkurat slik Breivik oppgir at han gjorde. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
EFEDRIN: Ståle blanda efedrin med steroidene, akkurat slik Breivik oppgir at han gjorde. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Høsten 2002 orket ikke Ståles hjerte mer. Under en treningsøkt sprakk den ene blodåra til hjertet.

- Det viste seg at jeg hadde fått et massivt fremreveggsinfarkt og lungeødem.  

Advarer Ståle lå en måned på Ullevål etter hjertesvikten. I dag virker om lag 75 prosent av hjertet hans som optimalt.

- Nå må jeg på jevnlige kontroller for hjertet. Jeg går på fire forskjellige hjertemedisiner og lykkepiller, som jeg høyst sannsynlig må bruke resten av livet.

36-åringen advarer på det sterkeste mot dopet. Han har også en egen nettside der han forteller sin historie.

- Steroider kan gi permanente personlighetsforandringer. Man blir for eksempel mer impulsiv. Begynner man på store doser anabole steroider i puberteten, er sjansen stor for at livet går til helvete, skriver han.

SELVTILLIT: Da Ståle Wadsworth (36) gikk på anabole steroider følte han seg uovervinnelig og full av energi. I dag ser han tilbake på årene da han brukte steroider som ei farlig tid.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SELVTILLIT: Da Ståle Wadsworth (36) gikk på anabole steroider følte han seg uovervinnelig og full av energi. I dag ser han tilbake på årene da han brukte steroider som ei farlig tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer