MÅTTE TÅLE KRITIKK: Den tidligere Ap-statsrådene måtte tåle krass kritikk fra egne da han i fjor høst meldte overgang til PR-bransjen. I dag holdt han sitt første foredrag siden mediestormen. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
MÅTTE TÅLE KRITIKK: Den tidligere Ap-statsrådene måtte tåle krass kritikk fra egne da han i fjor høst meldte overgang til PR-bransjen. I dag holdt han sitt første foredrag siden mediestormen. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

- Følte meg som skurken

Bjarne Håkon Hanssen om kritikken da han forlot politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den nye PR-rådgiveren for First House er tilbake i manesjen etter seks måneders karantene.

Bjarne Håkon Hanssen holdt i morges sitt første foredrag på syv måneder, da han i morges kom for å snakke om roller i media under tema folkeopplyser eller salgsagent hos Kommunikasjonsforeningen.

First House Foredraget er hans første som PR-rådgiver for selskapet First House.

Da Hanssen takket for seg like etter valget i fjor og kunnegjorde at han skulle skifte beite, og gå over til kommunikasjonsbransjen ble det bråk.

24. oktober ifjor ble det kjent at Bjarne Håkon Hanssen går over til PR-bransjen sammen med Jens Stoltenbergs tidligere rådgiver, Jan-Erik Larsen, og Hanssens egen statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ketil Lindseth.

Hanssen ble stilt spørsmål om sin politiske integritet og fikk skarp kritikk fra sine egne. Til slutt fikk han karantene i seks måneder før han kunne begynne å jobbe for First House.

Karantenen gikk ut 20. april i år.

- Skurken På spørsmål fra Astrid Mjærum, leder i Kommunikasjonsforeningens fagråd, om hva slags rolle den tidligere statsråden nå så for seg, om han ville få prisen som årets debutant eller prisen for beste dramaturgi, svarte Hanssen følgende på vei opp til podiet:

- Da jeg sa fra at jeg skulle gå til kommunikasjonsbransjen, følte jeg meg som skurken.

Deretter unnskyldte Hanssen seg for at kunne være litt rusten.

- Jeg har ikke holdt et foredrag på syv måneder, det er det lengste oppholdet jeg har hatt siden ungdomstida.

Råd fra en statsråd Tidligere i dag snakket Hanssen åpent om erfaringene fra sine seks år i toppolitikken.

- Jeg må bruke eksempler fra mitt politiske liv. Det som blir artig for meg er å få ta opp en del gamle argumenter fra politikken, forklarte han en fullstappet sal på Filmens hus.

Resten av den drøye halvtimen den tidligere statsråden fikk til rådighet, var å snakke om hvordan en statsråd må tenke strategisk om hvilket budskap han eller hun ønsker å formidle.

Politisk prosjekt
- Hvis en statsråd ikke har et klart politisk prosjekt, hjelper det ikke å ha gode salgsagenter. Det er sikkert mulig å selge noe som ikke finnes, men det er ikke enkelt å få det til.

- Da jeg var landbruksminister var mitt politiske prosjekt å forbrukerorientere politikken og snakke om mattrygghet. I min tid som Arbeids- og inkluderingsminister var mitt politiske prosjekt å utvide og ruste opp arbeidsstokken. Det handlet om pensjonsreformen og å stå lenger i jobb. Det handlet om Nav-reformen og om at færre skal falle ut av arbeidslivet. Da jeg tok over som helseminister var det en politisk debatt som preget hele bildet; kravet om mer penger.

Samhandlingsreformen Som helseminister brukte han all sin tid på å snakke om samhandlingsreformen. Helt bevisst skjøv han alle andre tema over på sin statssekretær Ketil Lindseth.

- Min analyse var at hovedproblemet med norsk helsehjelp er at folk ikke får hjelp før de blir skikkelig sjuke. Det er først når en er så sjuk som diabetiker at man trenger dialyse, at man får hjelp. Vi kan ikke bare fortsette å opprette dialyseplasser, men vi må gjøre noe med at de blir syke. Dagens helsevesen er dyrt og dårlig. Folk må få hjelp før de blir syke. Det var mitt resonnement, min analyse og mitt prosjekt, forklarte Hanssen, som plutselig ble politiker-Hanssen:

- Jeg brenner for dette. Hvis vi ikke greier å gjøre noe med dette, så vil velferdssamfunnet bryte sammen. Det samme gjelder Nav.

Politisk styring Han hadde med seg skryte-tall som viste at han som helseminister hadde greid å vinne tilbake helse og eldreomsorg som saker Ap hadde størst troverdighet på. Før han ble minister var det Frp som hadde størst troverdighet på samme tema.

Hanssen mener også informasjonsavdelingene i departementene bør være politisk styrt, og viste til at statssekretær Jan-Erik Larsen ledet informasjonsarbeidet ved Statsministerens kontor.

- Jeg satte også en statssekretær til å lede informasjonsavdelingen. Disse gjør en politisk viktig jobb for statsråden. Det betyr ikke at hele departementet skal bli en salgsmaskin for statsråden, men det er ryddig å sette informasjonsavdelinga under politisk ledelse.

Til Dagbladet sier Hanssen følgende om perioden før han ifjor fikk karantene:

- Det er bare å se igjennom den mediesituasjonen jeg var i, så vil de fleste være enig i at det er den rollen jeg hadde. Jeg har ikke noe mer å tilføye om den perioden nå.