FORKLARING: Ingvil Smines Tybring‐Gjedde gikk hardt ut mot pressen, men forklarte også hvorfor hun til slutt selv fattet mistanke om hun kunne ha blitt lurt av Laila Bertheussen. Video: Marie Røssland. Krimkommentator: Martine Aurdal. Programleder: Marie Røssland. Foto: NTB / Gorm Kallestad Vis mer

Følte seg dolket i ryggen

Ingvil Smines Tybring‐Gjedde gikk hardt ut mot pressen, men forklarte også hvorfor hun til slutt selv fattet mistanke til om hun kunne ha blitt lurt av Laila Bertheussen.

Publisert
Sist oppdatert

I sitt vitnemål i rettssaken mot Laila Bertheussen forklarte Ingvil Smines Tybring-Gjedde at hun etter hvert fattet mistanke til at alt ikke stemte med truslene mot Tor Mikkel Wara og Bertheussens hjem.

- Hun virket uforstyrret av hendelsene. Noen dager før pågripelsen snakket Rita Karlsen og jeg sammen på telefon. Der luftet vi for første gang vår bekymring. Noe av det som uroet oss var adressen vår, sier den tidligere beredskapsministeren.

<strong>I RETTEN:</strong> Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og Christian Tybring-Gjedde, her med sin bistandsadvokat Hermann Skard, forklarer seg i Oslo Tingrett under rettssaken mot Laila Bertheussen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I RETTEN: Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og Christian Tybring-Gjedde, her med sin bistandsadvokat Hermann Skard, forklarer seg i Oslo Tingrett under rettssaken mot Laila Bertheussen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Hun og ektemannen Christian Tybring-Gjedde hadde hemmelig adresse, og huset som var vist i teaterstykket «Ways of Seeing», var ikke lenger deres. Likevel dukket et trusselbrev opp i postkassen deres.

- Da det ble sendt til nesten riktig adresse, var det noen som visste hvor vi bodde, sa hun i retten.

Ekssikkerhetsministeren og ektemannen Christian Tybring-Gjedde har status som fornærmede i saken mot Bertheussen, etter at de mottok et trusselbrev 5. februar i fjor.

- Var vi lurt?

I retten har det blitt lagt fram meldinger fra en Messenger-gruppe, hvor Bertheussen, Tybring-Gjedde, Gry-Anette Rekanes Amundsen og Line Miriam Haugan – tidligere Sandberg – og Rita Karlsen var medlemmer. Der hadde de blant annet diskutert «Ways of Seeing» og alle truslene.

- Grunnlaget for gruppas eksistens var truet. Var vi lurt? Her tok vi henne inn i gruppa som en fornærmet, en som trengte støtte og trøst, og så var det hele kanskje lek? Jeg ble heller ikke beroliget over at hun, i motsetning til meg, ikke utviste noen redsel, selv om hun var alene hjemme, sa hun i sin forklaring.

Hun sier også at hun ble bekymret da hun skjønte at PST hadde foreslått at Wara og Bertheussen skulle flytte, men at Bertheussen ikke ønsket det.

Politiadvokat Thomas Blom avsluttet sin del av utspørringen med følgende spørsmål:

- Føler du deg dolket i ryggen?

- Ja. That goes without saying, svarte Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

- Vanvittig flaut

En rekke meldinger fra gruppa er lagt fram i retten. I tillegg er et større antall meldinger, som ikke er lagt fram i retten, publisert av Filter Nyheter. I en melding skrev hun blant annet: « Vi (frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!», fordi hun følte at «rettssikkerheten var truet». Gruppa ble kalt «Hækaveh».

I retten sa hun at gruppa var «ment som en ventil av privat karakter, som ikke var ment for offentligheten».

- Det handlet ikke om hvilken makt vi hadde, vi var der som privatpersoner, sa hun.

- Men jeg har også forståelse for at gruppa tillates vekt i retten. Det ene er fordi tiltalte i en periode var medlem. Det andre er at PST har hentet inn beviser fra gruppa, selv om det er utrolig ubehagelig og vanvittig flaut, sa hun.

Hun sa at hun reagerte på «lekkasjen» av materialet til pressen, og kalte det en invasjon av hennes privatliv. Det kalte hun også «Ways of Seeing».

Var redd

Den tidligere statsråden forklarte at hun var redd etter at hun og ektemannen fikk trusselbrevet. Påtalemyndigheten mener det var Laila Bertheussen som sto bak det, noe hun nekter for.

- Vi har stått i mye. Men vi har aldri tidligere fått trusselbrev hjem. Alle skjønner at det er ubehagelig, særlig når det skjer der du skal være aller tryggest. Jeg var frustrert og sint over å miste tryggheten. Det som knuget aller mest var: Hvordan har noen funnet ut hvor vi bor?

FACEBOOK: Laila Bertheussen opprettet den falske Facebook-profilen «Anita Berg» opprettet etter at samboeren Tor Mikkel Wara ble justisminister våren 2018. Dag 2 i retten, 9. september 2020. Vis mer

Hun droppet å delta på et Frp-arrangement på datoen som var nevnt i brevet.

- Den som sendte trusselbrevet, stengte meg inne i mitt hus. Jeg holdt meg inne, og tok aldri samme vei til eller fra et sted. Men det påvirket ikke hvordan jeg oppførte meg eller ytret meg som statsråd. Man kan ikke la seg skremme, da må man forlate posten. Jeg var minister for samfunnssikkerhet og beredskap, og der står man på post hvis det smeller, sa hun.

Den tidligere sikkerhetsministeren virket særdeles godt forberedt til sin frie forklaring. Hun snakket fort og framsto som svært offensiv.

Ektemannen Christian Tybring-Gjedde satt et par meter til venstre for 55-åringen, mens Tor Mikkel Wara satt noen meter til høyre.

Bertheussen er ikke å se i rettssalen. Hun sitter på et bakrom i tingretten og følger forhandlingene derfra, slik hun har gjort flere andre rettsdager da hun ikke skal forklare seg, får Dagbladet bekreftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer