Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Følte seg forfulgt og overvåket

Derfor søkte Kadhafis sykepleier om asyl i Norge.

SØKER ASYL I NORGE: Muammar Kadhafis sykepleier, Galyna Kolotnytska, har søkt om asyl i Norge. Foto: SCANPIX
SØKER ASYL I NORGE: Muammar Kadhafis sykepleier, Galyna Kolotnytska, har søkt om asyl i Norge. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muammar Kadhafis yppige sykepleier følte seg overvåket døgnet rundt i hjemlandet. Venninna trodde derfor hun hadde flyktet til elskeren i Tyrkia. Torsdag dukket Galyna Kolotnytska opp på et asylmottak i Norge.

Jamahiriya Galyna Kolotnytska (38) skal ha følt at livet ble et mareritt da hun returnerte til hjemlandet fra Libya i slutten av februar. Hjemmet hennes i Brovary, nær hovedstaden Kiev, var beleiret av journalister og fotografer til alle døgnets tider, skriver ukrainske medier.

I tillegg til at hun følte hun ikke kunne bevege seg fritt utendørs, skal det også ha blitt montert avlyttingsutstyr både på balkongen og i vinduet, som skulle registrere hva Muammar Kadhafis «yppige blondine» sa og gjorde til enhver tid.

Rik, tyrkisk elsker Ifølge en av Kolotnytskas sykepleier-kolleger fra tiden med Kadhafi, ble det først antatt at den ulykkelige Kolotnytska flyktet fra den uønskede oppmerksomheten til Istanbul.

Der, i den tyrkiske hovedstaden, skal Kadhafis antatte sykepleier-favoritt ha pleiet et forhold til sine rike elsker - en tyrkisk mann hun ble kjent med mens hun var Kadhafis sykepleier.

Den tidligere kollegaen og venninna sier Kolotnytska og den tyrkiske kjæresten skal ha vært svært lykkelige sammen.

Men Kolotnytska skal ha vært alt annet enn lykkelig da hun 27. februar satt på flyet fra Tripoli til Kiev. Sammen med 185 andre ukrainere ble hun evakuert på grunn av krigen mellom opprørerne og Kadhafi-regimet.

Kalte Kadhafi pappa
Da Wall Street Journals journalist, som også var om bord på flyet, forsøkte å stille henne spørsmål fikk han blankt avslag. I stedet gikk hun umiddelbart i forsvarsposisjon mens hun refererte til sin tidligere arbeidsgiver som pappa.

- Pappa er den beste, ropte hun ut.

En annen medpassasjer skal ha hørt henne si:

Pappa er god og udødelig. Kadhafi vil seire og om halvnannen måned vil jeg returnere.

PST bekreftet Ukrainske medier stilte seg i går uforstående og vantro til nyheten om at verdens mest omtalte sykepleier hadde dukket opp på Refstad asylmottak på Sinsen i Oslo.
Men i går kveld kunne Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefte overfor Dagbladet at 38-åringen har søkt asyl i Norge.

- Vi har blitt orientert av norske utlendingsmyndigheter at hun har søkt asyl i Norge. Jeg kan ikke utdype mer enn det, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Dagbladet.

I avhør med Politiets Utlendingsenhet (PU) har hun opplyst om hvem hun er, og at hun jobbet som sykepleier for Kadhafi. Kolotnytska kan vise seg å være en verdifull kilde med kjennskap til inngående detaljer om Kadhafis helsetilstand og hans daglige rutiner.

Kolotnytska var en av Kadhafis mest erfarne og betrodde sykepleiere. Blant annet jobbet hun åtte år på Kadhafi-familiens private sykehus, og hadde full oversikt over hvordan ting skulle gjøres. Kanskje nettopp derfor svirret ryktene om at 38-åringen også var Kadhafis elskerinne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media