Følte seg ikke truet

Midt i folkemengden som fredag demonstrerte mot Dagbladet på Universitetsplassen, sto John Olav Egeland, tidligere sjefredaktør og nå politisk kommentator i avisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Midt i folkemengden som fredag demonstrerte mot Dagbladet på Universitetsplassen, sto John Olav Egeland, tidligere sjefredaktør og nå politisk kommentator i avisen. Han følte seg ikke truet.

- Jeg følte meg overhodet ikke truet som Dagblad-ansatt, eller at stemningen var uvennlig. Jeg følte det var viktig å være til stede for å høre hva demonstrantene hadde å si, sier han til NTB.

Mange muslimer ønsker en beklagelse fra Dagbladet for at avisen trykket en Muhammed-karikatur på forsiden, men har ikke fått dette så langt. Under demonstrasjonen på fredag ble det ropt slagord mot Dagbladet og holdt opp plakater som «PST og Dagbladet deler nasjonen i to» og «Boikott Dagbladet».

- Det var en fredelig men kraftfull markering av disse menneskenes standpunkt helt innenfor rammene for ytringsfriheten, sier Egeland.

Strengt bevoktet

Under og etter demonstrasjonen i Oslo la politiet en jernring rundt Dagbladets lokaler i frykt for at demonstranter skulle ta seg inn dit. Begge bruene over E18 til Operaen og til Dagbladets lokaler i Havnelageret var strengt bevoktet av politi som sjekket alle som ville over.

Det frivillige vaktkorpset til arrangørene sørget imidlertid for at demonstrasjonen ikke beveget seg i denne retningen uansett.

KRAFTFULL MARKERING: - Det var en fredelig men kraftfull markering av disse menneskenes standpunkt helt innenfor rammene for ytringsfriheten, sier John Olav Egeland. Foto: BJØRN LANGSEM
KRAFTFULL MARKERING: - Det var en fredelig men kraftfull markering av disse menneskenes standpunkt helt innenfor rammene for ytringsfriheten, sier John Olav Egeland. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, opplevde ikke demonstrasjonen som truende.

- Alle kom til orde, og det ser ut til å ha gått helt greit og fredelig for seg, i motsetning til hva mange antok, sier hun til NRK.

Betenkt

John Olav Egeland deler den oppfatningen, men er betenkt over noe av det som ble sagt i appellene under demonstrasjonene. En av talerne ga blant annet en påminnelse om 11. september, men understreket at det ikke var en trussel, men en advarsel.

- For meg er det helt gale signaler. Jeg tror overhodet ikke at disse planlegger noe som helst, men det blir å holde fram frykten som politisk våpen, sier han. (NTB)

IKKE TRUET: - Jeg følte meg overhodet ikke truet som Dagblad-ansatt, eller at stemningen var uvennlig. Jeg følte det var viktig å være til stede for å høre hva demonstrantene hadde å si, sier John Olav Egeland til NTB. Foto: NINA HANSEN
IKKE TRUET: - Jeg følte meg overhodet ikke truet som Dagblad-ansatt, eller at stemningen var uvennlig. Jeg følte det var viktig å være til stede for å høre hva demonstrantene hadde å si, sier John Olav Egeland til NTB. Foto: NINA HANSEN Vis mer