Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Følte seg sjikanert av RV-leder

Beret Werner (27) sendte mer enn 60 sms til UNE-direktør Terje Sjeggestad. I går møttes de i retten.

VITNET I RETTEN: UNE-direktør Terje Sjeggestad har anmeldt den tidligere lederen i Oslo RV, Beret Wedrner, for telefonsjikane. Foto: GEIR BØLSTAD
VITNET I RETTEN: UNE-direktør Terje Sjeggestad har anmeldt den tidligere lederen i Oslo RV, Beret Wedrner, for telefonsjikane. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Jeg gjorde dette som en politisk aksjon, og mener at Sjeggestad som øverste leder i UNE hadde et moralsk og personlig ansvar for de afghanerne som ble sendt hjem. I ettertid kan jeg se at enkelte meldinger kan oppfattes som personlige, men jeg hadde et budskap jeg ønsket å formidle. Jeg mener det er min ytringsfrihet, sier Beret Werner til Dagbladet.

Telefonsjikane
I går møtte den tidligere lederen i Oslo RV, Beret Werner (27), i Oslo tingrett, tiltalt for telefonsjikane mot direktør i Utlendingsnemnda (UNE) Terje Sjeggestad. Politikeren er tiltalt etter straffelovens paragraf 390a, «Ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs adferd å ha krenket en annens fred».

Sommeren 2007 sendte hun daglige sms-er til Sjeggestad, totalt over 60 meldinger - underskrevet med «Beret». En av meldingene lød: «Vi vil ikke gi oss. Vi vil holde deg ansvarlig. Denne saken kommer til å få konsekvenser for deg».

Bakgrunnen var den omstridte hjemsendelsen av 20 afghanske flyktninger fra Norge til Afghanistan. Werner var svært aktiv i støttenettverket for afghanske flyktninger, og meldingene ble sendt etter asylmarsjen der 45 afghanere gikk fra Trondheim til Oslo i protest mot UNEs avgjørelse.

I retten hadde flere av afghanerne som fikk bli i Norge møtt opp for å støtte Werner i retten. På vitnelista sto blant annet partileder Torstein Dahle i Rødt, og profesor i statsvitenskap, Trond Nordby.

Fikk aldri svar
Beret Werner fikk aldri svar på noen av meldingene til Sjeggestad, før tre uniformskledde politimenn plutselig sto hjemme på døra hennes.

- Dette hadde aldri trengt å gå så langt dersom han hadde gitt beskjed om at jeg haddde tråkket over en grense, sier Werner.

Terje Sjeggestad forklarte i retten at han fryktet et svar vile kunne trigge ytterligere meldinger. Han forklarte også at han i utgangspunktet ikke ville anmelde forholdet, men valgte likevel å gjøre det fordi han følte meldingene endret karakter.

- Jeg visste ikke hvem denne Beret var, og heller ikke hvem disse «vi» hun viste til var. Alt sett i sammenheng føltes dette meget ubehagelig, og jeg følte det som sjikanerende og delvis truende, sa Sjeggestad i sin vitneforklaring.

Han understreket at disse meldingene kom i en periode da han var under et voldsomt press på grunn av den betente afghanersaken, og han følte etter hvert at det gikk ut over både ham selv og familien.

Sjeggestad kontaktet derfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som rådet ham til å anmelde saken. Werners forsvarer, advokat Cecilie Elisabeth Schjatvet, har gått flere runder i retten for å få utlevert informasjon fra PST, men dette ble til syvende og sist avvist av Høyesterett.

Ble holdt personlig ansvarlig
Alle Werners meldinger ble avsluttet med et utsagn om at de holdt Terje Sjeggestad personlig ansvarlig for hva som ville skje med de hjemvendte afghanerne. Flere meldinger gikk også direkte på UNE-direktørens person:

«Terje Sjeggestad, du har et hjerte av stein. Hva er det du forsvarer? Hvor lenge vil du være bøddel? Eller gjør du jobben din med glede?»

Werner understreket i retten at meldingene ble sendt til Sjeggestads jobbtelefon, et nummer som lå på UNEs hjemmesider. Hun understreket også at hennes eget nummer var registrert på opplysningen, og derfor enkelt å finne.

- Jeg ønsket aldri å plage Sjeggestad på noen måte. Jeg gikk dessuten ut fra at han visste hvem jeg var, da vi flere ganger inviterte ham på møter i nettverket vårt. Jeg var også ofte i media denne perioden, forklarte Werner.

Sjeggestad forklarte i retten i dag at han anså denne saken som en viktig prinsippsak.

- Jeg vil understreke at jeg ser på denne saken, uansett hvor alvorlig den må være, som en sak som har betydning ut over min person og familie. Agjørelsen kan bidra til å avklare hvor grensene skal gå i forhold til åpenhet i et demokrati. Jeg har alltid praktisert åpenhet og tilgjengelighet, men her føler jeg at åpenheten har hatt sin pris, sa Sjeggestad.

TILTALT: Beret Werner (27), tidligere leder i Oslo RV og aktiv i støttenettverket for afghanske flyktninger. Foto: GEIR BØLSTAD
TILTALT: Beret Werner (27), tidligere leder i Oslo RV og aktiv i støttenettverket for afghanske flyktninger. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media