Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Følte seg syk - åtte timer seinere ble samboeren innlagt med skrekkgiften

Politiet i Storbritannia deler detaljer om hva samboerparet gjorde dagen da de fikk i seg nervegiften Novitsjok.

DØDE: Åtte dager etter at Dawn Sturgess (44) ble innlagt på sykehus etter å ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok, døde hun. Foto: NTB scanpix
DØDE: Åtte dager etter at Dawn Sturgess (44) ble innlagt på sykehus etter å ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok, døde hun. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44 år gamle Dawn Sturgess døde søndag kveld av den ekstremt dødelige nervegiften Novitsjok, som hun ble eksponert for åtte dager før.

Sturgess etterlater seg to sønner på 23 og 19 år, og en 11 år gammel datter. Samboeren, som også har fått i seg giften, ligger innlagt på sykehus med kritiske skader.

Saken har fått massiv medieoppmerksomhet, og politiet i England har engasjert over 100 britiske antiterrorpolitifolk i en storstilt drapsetterforskning. Hovedoppgaven for politiet er å finne ut hvor giften kom fra, og hvordan samboerparet fikk den i seg. Foreløpig er saken et stort mysterium for politiet.

Mandag opplyste politiet på en pressekonferanse at de blant annet har gått opp bevegelsesmønstret til Sturgess og samboeren Charlie Rowley (45).

Søker etter beholder

Det som gjør saken spesiell, i tillegg til at gift er involvert, er at hendelsen skjedde bare 13 km unna Salisbury, hvor eksspionen Sergej Spripal og dattera Julija ble forsøkt drept med giften i mars.

Politiet vet foreløpig ikke om hendelsene er knyttet til hverandre, men skriver i en pressemelding at det er noe av det mest sentrale de undersøker.

- Vårt fokus og prioriteringen på dette tidspunktet er å identifisere og lokalisere enhver beholder som vi tror kan være kilden til giften, sier antiterrorpolitisjef og etterforskningsleder Neil Basu i en pressemelding.

Britisk politi sier de ikke kan utelukke at flere blir forgiftet etter at en 44-årig trebarnsmor døde etter ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok. Foto: NTB scanpix
Britisk politi sier de ikke kan utelukke at flere blir forgiftet etter at en 44-årig trebarnsmor døde etter ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok. Foto: NTB scanpix Vis mer

De undersøker også hvordan nervegiften Sturgess og Rowley ble utsatt for, har dukket opp.

Politiet skriver videre i pressemeldingen at samboerparet er de eneste som har blitt forgiftet siden angrepet mot eksspionen Skripal, et angrep britiske myndigheter mener Russland står bak.

Det at Dawn døde og samboeren Charlie ble kritisk skadd, tyder på at de kan ha fått i seg en stor mengde, opplyser politiet.

- Det betyr at de må ha blitt eksponert for en stor dose, og vår teori er at de må ha berørt en beholder vi nå søker etter, skriver politiet.

Var sammen hele dagen

Politiet opplyser at saken er sentrert på tre adresser i Sør-England. Den første er i Salisbury, hvor Dawn bodde; Charlies adresse i Amesbury; og i Queen Elizabeth Gardens i Salisbury. Alle områdene skal være sperret av.

Fredag 29. juni tilbrakte Dawn og Charlie hele dagen sammen, ifølge politiet. De opplyser i en pressemelding at Charlie kom på besøk hos Dawn rundt klokka 12.20. Ifølge politiet dro de deretter til Salisbury, før de dro til Queen Elizabeth Garden på ettermiddagen.

- De returnerte begge til John Baker House (hvor Dawn bodde, red.anm.) rundt klokka 16.20, før de tok en buss til Amesbury like etter klokka 22 på kvelden, sier Basu i pressemeldingen og fortsetter:

- Siden vi ikke har noen annen informasjon, tror vi at de tilbrakte natta sammen på Charlies adresse i Muggelton Road.

Det er i løpet av disse timene politiet tror Dawn fikk i seg skrekkgiften.

Ringte ambulansen

Morgenen etter fikk ambulansetjenesten en nødtelefon. Den kom fra Charlies adresse.

- Neste morgen, lørdag 30. juni, klokka 10.15, ble ambulansetjenesten kontaktet om at Dawn var blitt syk, sier etterforskningsleder Basu i pressemeldingen.

Etter at Dawn dro på sykehus, dro Charlie ifølge politiet til apoteket i sentrum av Amesbury. Dette gjorde han i 15-tida på dagen, før han returnerte til sitt eget hjem en halvtime seinere.

Åtte timer seinere, klokka 18.20, ringte Charlie til ambulansetjenesten og sa at også han var syk.

Saken er foreløpig et stor mysterium for politiet. Store politiressurser er satt inn i saken, og politiet har sperret av områder i frykt for at andre kan bli eksponert for giften.

- Som vi har sagt tidligere, har vi ikke noe bevis på at verken Dawn eller Charlie besøkte noen av stedene som var knyttet til angrepet mot Sergej og Julia Skripal, sier politietterforskeren.

Gir ikke sikkerhetsgaranti

Etterforskningslederen sa under pressekonferansen mandag at politiet ikke kan gi sikkerhetsgarantier til folket.

- Selv om helsemyndigheter har understreket at helserisikoen er lav, innser jeg at folk i lokalområdet fortsatt har bekymringer, sier han videre, og legger til at politiet fraråder lokalbefolkningen å plukke opp mistenkelige gjenstander som sprøyter, nåler eller uvanlige beholdere, sa antiterrorpolitisjef og etterforskningsleder Neil Basu på pressekonferansen mandag.