«Følte ubehag da jeg leste om kaffeplukkerne»

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan kaller kaffemillionære Herman Friele jr. inn på teppet i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reitan ble alvorlig bekymret av å ha lest saken fra Kenya i Magasinet i går.

- Jeg følte et ubehag da jeg leste om kaffeplukkerne i Magasinet i går, men før jeg uttaler meg, vil jeg gi Friele en mulighet til å svare på de alvorlige anklagene. Vi er nødt til å få klarhet i påstandene, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Reitan Handel.

Filmen lyver

I Frieles reklamefilm fra Kenya framstår kaffeplukkerne smilende og syngende. Gårsdagens reportasje i Magasinet dokumenterte at kenyanske kaffeplukkere rammes av lønnsnekt eller så lav lønn at de må kutte ned på mat, medisiner og klær.

Mange av foreldrene har ikke råd til å sende barna på skolen, og lar dem i stedet plukke kaffe på farmene. Aidsepedemien har skutt fart i samfunnet.

Friele, aktuell som ordførerkandidat i Bergen, sa i går at han ikke har noe ansvar for kaffeplukkernes dramatiske situasjon.

Rema 1000 er i likhet med de andre dagligvarekjedene medlem av organisasjonen Initiativ for etisk handel, der formålet er å ta ansvar for arbeidsforholdene til produsentene.

- Vi mener definitivt at vi skal ta ansvar. Hvis påstandene i Magasinet er riktige, er vi nødt til å gjøre noe, sier Reitan.

Vil gå i dialog

På et debattmøte i Bergen i går sa Herman Friele jr. seg villig til å gå i dialog med Initiativ for etisk handel, men ønsket ikke å melde seg inn. Kirkens Nødhjelp ønsker å samle kaffeimportørene Friele, Kjeldsberg og Joh. Johannson bak et krav om en tollavgift som kan hjelpe kaffeprodusentene.

- Men de slipper ikke unna med å kjøpe seg avlat. De er også nødt til å ta et eget ansvar for arbeidsforholdene varene er produsert under, sier Tarje Wanvik, kampanjeleder i Kirkens Nødhjelp.

Mens kaffebonden i Kenya taper tre kroner for hver kilo kaffe han selger, tjener AS Kaffehuset Friele 24 kroner for hver kilo kaffe selskapet selger til butikken.

TAR ANSVAR : Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan.