Fredag havnet Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo i sentrum av hele landets oppmerksomhet, da det ble kjent at det muterte coronaviruset fra England hadde spredd seg der.
Søndag kveld har Nordre Follos helsevesen registrert til sammen 17 tilfeller av det muterte viruset.
Etter at først kommunen ble nedstengt, utvidet regjeringen lørdag de skjerpede tiltakene til å gjelde også ni nabokommuner, inkludert Oslo - et område med 920 000 innbyggere. Søndag fikk ytterligere 15 kommuner i området skjerpede tiltak.

- Opplever at vi har utbruddet under kontroll
Tiltakene er til dels strengere enn de som ble innført 12. mars i fjor.
Alle var negative
Bo- og servicesenteret ligger i et moderne bygningskompleks, ti minutters kjøring fra kommunesenteret Ski og drøyt tjue minutter fra Oslo sentrum.
Senterets virksomhetsleder Nina Nikolaysen forteller at de ansatte fattet mistanke om at noe uvanlig var i gjære rundt nyttår, da antallet positive prøver plutselig skjøt i været.
- Vi har hatt en del utbrudd i kommunen, og vi huser også Nordre Follos covid-avdeling - så vi var kjent med hvordan viruset har oppført seg. Vi visste at alle ved senteret var negative 26. desember, sier Nikolaysen til Dagbladet.

Men så fikk en av pasientene symptomer på coronainfeksjon, og ble hurtigtestet. Testresulatet kom tilbake dagen etter og var positivt.
- Deretter kjørte vi screening på alle pasientene og alle de ansatte. Ytterligere sju testet positivt i første screening, og vi visste ikke hvem som hadde blitt smittet først, forteller Nikolaysen.

Dette er tiltakene
Seks døde
Senteret tok nå ingen sjanser, og masse-satte ansatte i karantene. Alle på jobb måtte iføre seg fullt smittevernutstyr, og alle nærkontakter av pasientene ble tatt ut av sirkulasjon.
- Vi sendte flere i karantene enn de som var nærkontakter; vi torde ikke å la folk som hadde vært nær en smittet, være på jobb, sier virksomhetslederen.
De ansatte som fremdeles var på jobb, ble nå testet hver tredje dag. Utover i uka kom flere og flere positive resultater, og til slutt var 12 pasienter og 23 ansatte smittet. Seks pasienter døde.
- Det føltes veldig annerledes enn ved tidligere smitteutbrudd på andre institusjoner i kommunen, forteller Nikolaysen.
Varslet
Formannskapet i Nordre Follo ble varslet 7. januar. Deretter ble alle relevante instanser i kommunen, som beredskapsgruppa, områdelederen for helse, vedtakskontoret og kommuneoverlegen involvert.
- Vi diskuterte om dette kunne være det muterte viruset på det første møtet. Vi tenkte umiddelbart den tanken, sier virksomhetslederen.

Åpnet opp. Så kom skrekkbeskjeden
Kommuneoverlegen kontaktet nå Folkehelseinstituttet (FHI), som hentet ut smitteprøvene fra laboratoriet på Akershus universitetssykehus (Ahus) for såkalt gensekvensering - for å finne ut hvorvidt det dreide seg om mutasjonen eller ei.
Torsdag kveld kom svaret: Langhus bo- og servicesenter hadde et utbrudd av det muterte viruset. Saken ble nå løftet til et veldig offentlig nivå.
- Tøft for de ansatte
- Hvordan har utbruddet påvirket miljøet på senteret?
- Seks er omkommet. Dette er pasienter man er glad i, og det er en usedvanlig situasjon å miste så mange på så kort tid, på en måte man ikke er vant til, svarer Nikolaysen.

- Det er tøft for de ansatte; de ser mye de ikke er vant til å se, og får en enorm medfølelse for de pårørende. Men de er superproffe og kjempeflinke - jeg er stolt av jobben, fortsetter hun.
- Hvordan oppleves det å stå i sentrum for hele Norges oppmerksomhet?
- Det har egentlig ikke så stor betydning - det endrer ikke vårt samfunnsoppdrag. Vi gjør jobben for pasientene vi har.

Nye tiltak for skoler og barnehager
Møter forståelse
Ledelsen har gått igjennom alle rutiner i samarbeid med FHI, men ingenting tyder på at Langhus bo- og servicesenter kunne gjort noe annerledes for å bremse eller hindre utbruddet.
- Vi møter forståelse fra så vel pårørende som andre virksomheter, sier virksomhetslederen.
Nikolaysen minner om at Nordre Follo bare har eksistert siden 1. januar 2020, da Ski og Oppegård ble slått sammen til den nåværende storkommunen med nær 60 000 innbyggere.
- Vi har allerede etablert en samarbeidskultur med kommunelegen, områdeleder, tilsynssjefer og så videre, sier hun.
- Hvordan blir de neste ukene for dere?
- Vi skal fortsette å ta vare på alle pasientene - både dem som er smittet, og dem som ikke er det - og følge opp dem og de pårørende. Når ting har landet litt, skal de ansatte få oppfølging fra bedriftshelsetjenesten for å unngå seinvirkninger.
- Ikke over
Inntil det er helt sikkert at utbruddet ikke lenger pågår, er det midlertidig stopp i å ta inn pasienter.

Frykter «Bærum-tilstander» i Sverige
- Det er ikke over ennå, og vi skal i samråd med FHI bestemme når det er trygt. Vi vil nok være mer forsiktige nå som vi vet at mutantviruset fins her, sier Nikolaysen.
- Hvordan er denne situasjonen for deg personlig?
- Hele 2020 og 2021 har vært veldig rart. På den ene siden har denne perioden gitt meg personlig veldig mye som gjør meg i stand til å stå i det og jobbe, sier Nikolaysen, og fortsetter:
- Det er selvfølgelig trist og en påkjenning, men slik var hele 2020. Det er også selvfølgelig trist at liv går tapt - mange er gått bort. Og det er ekstra sårt når det er folk man har tilknytning til.