Det muterte viruset i Nordre Follo

- Føltes veldig annerledes

Slik skjønte Langhus bo- og servicesenter at de hadde et utbrudd av det muterte viruset.

EPISENTER: Langhus bo- og servicesenter er episenteret for utbruddet som nå har sendt 25 kommuner i nedstenging. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EPISENTER: Langhus bo- og servicesenter er episenteret for utbruddet som nå har sendt 25 kommuner i nedstenging. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

Fredag havnet Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo i sentrum av hele landets oppmerksomhet, da det ble kjent at det muterte coronaviruset fra England hadde spredd seg der.

Søndag kveld har Nordre Follos helsevesen registrert til sammen 17 tilfeller av det muterte viruset.

Etter at først kommunen ble nedstengt, utvidet regjeringen lørdag de skjerpede tiltakene til å gjelde også ni nabokommuner, inkludert Oslo - et område med 920 000 innbyggere. Søndag fikk ytterligere 15 kommuner i området skjerpede tiltak.

Tiltakene er til dels strengere enn de som ble innført 12. mars i fjor.

Alle var negative

Bo- og servicesenteret ligger i et moderne bygningskompleks, ti minutters kjøring fra kommunesenteret Ski og drøyt tjue minutter fra Oslo sentrum.

MUTERT VIRUS: Kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Myhrvold, sier de ikke vet hvordan det muterte viruset kom inn på eldrehjemmet i kommunen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet TV Vis mer

Senterets virksomhetsleder Nina Nikolaysen forteller at de ansatte fattet mistanke om at noe uvanlig var i gjære rundt nyttår, da antallet positive prøver plutselig skjøt i været.

- Vi har hatt en del utbrudd i kommunen, og vi huser også Nordre Follos covid-avdeling - så vi var kjent med hvordan viruset har oppført seg. Vi visste at alle ved senteret var negative 26. desember, sier Nikolaysen til Dagbladet.

VIRKSOMHETSLEDER: Nina Nikolaysen har ledet Langhus bo- og servicesenter gjennom hele den vanskelige perioden siden nyttår. Foto: Privat
VIRKSOMHETSLEDER: Nina Nikolaysen har ledet Langhus bo- og servicesenter gjennom hele den vanskelige perioden siden nyttår. Foto: Privat Vis mer

Men så fikk en av pasientene symptomer på coronainfeksjon, og ble hurtigtestet. Testresulatet kom tilbake dagen etter og var positivt.

- Deretter kjørte vi screening på alle pasientene og alle de ansatte. Ytterligere sju testet positivt i første screening, og vi visste ikke hvem som hadde blitt smittet først, forteller Nikolaysen.

Seks døde

Senteret tok nå ingen sjanser, og masse-satte ansatte i karantene. Alle på jobb måtte iføre seg fullt smittevernutstyr, og alle nærkontakter av pasientene ble tatt ut av sirkulasjon.

- Vi sendte flere i karantene enn de som var nærkontakter; vi torde ikke å la folk som hadde vært nær en smittet, være på jobb, sier virksomhetslederen.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

De ansatte som fremdeles var på jobb, ble nå testet hver tredje dag. Utover i uka kom flere og flere positive resultater, og til slutt var 12 pasienter og 23 ansatte smittet. Seks pasienter døde.

- Det føltes veldig annerledes enn ved tidligere smitteutbrudd på andre institusjoner i kommunen, forteller Nikolaysen.

Varslet

Formannskapet i Nordre Follo ble varslet 7. januar. Deretter ble alle relevante instanser i kommunen, som beredskapsgruppa, områdelederen for helse, vedtakskontoret og kommuneoverlegen involvert.

- Vi diskuterte om dette kunne være det muterte viruset på det første møtet. Vi tenkte umiddelbart den tanken, sier virksomhetslederen.

Kommuneoverlegen kontaktet nå Folkehelseinstituttet (FHI), som hentet ut smitteprøvene fra laboratoriet på Akershus universitetssykehus (Ahus) for såkalt gensekvensering - for å finne ut hvorvidt det dreide seg om mutasjonen eller ei.

Torsdag kveld kom svaret: Langhus bo- og servicesenter hadde et utbrudd av det muterte viruset. Saken ble nå løftet til et veldig offentlig nivå.

- Tøft for de ansatte

- Hvordan har utbruddet påvirket miljøet på senteret?

- Seks er omkommet. Dette er pasienter man er glad i, og det er en usedvanlig situasjon å miste så mange på så kort tid, på en måte man ikke er vant til, svarer Nikolaysen.

STRENGE TILTAK: Inntil videre tar ikke senteret inn nye pasienter, og mottar heller ikke besøkende. Foto: Torstein Bøe / NTB
STRENGE TILTAK: Inntil videre tar ikke senteret inn nye pasienter, og mottar heller ikke besøkende. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Det er tøft for de ansatte; de ser mye de ikke er vant til å se, og får en enorm medfølelse for de pårørende. Men de er superproffe og kjempeflinke - jeg er stolt av jobben, fortsetter hun.

- Hvordan oppleves det å stå i sentrum for hele Norges oppmerksomhet?

- Det har egentlig ikke så stor betydning - det endrer ikke vårt samfunnsoppdrag. Vi gjør jobben for pasientene vi har.

Møter forståelse

Ledelsen har gått igjennom alle rutiner i samarbeid med FHI, men ingenting tyder på at Langhus bo- og servicesenter kunne gjort noe annerledes for å bremse eller hindre utbruddet.

- Vi møter forståelse fra så vel pårørende som andre virksomheter, sier virksomhetslederen.

Nikolaysen minner om at Nordre Follo bare har eksistert siden 1. januar 2020, da Ski og Oppegård ble slått sammen til den nåværende storkommunen med nær 60 000 innbyggere.

MUTERT VIRUS: Ordfører i Nordre Follo kommune Hanne Opdan forteller om inngripende tiltak etter det muterte viruset ble oppdaget. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Vi har allerede etablert en samarbeidskultur med kommunelegen, områdeleder, tilsynssjefer og så videre, sier hun.

- Hvordan blir de neste ukene for dere?

- Vi skal fortsette å ta vare på alle pasientene - både dem som er smittet, og dem som ikke er det - og følge opp dem og de pårørende. Når ting har landet litt, skal de ansatte få oppfølging fra bedriftshelsetjenesten for å unngå seinvirkninger.

- Ikke over

Inntil det er helt sikkert at utbruddet ikke lenger pågår, er det midlertidig stopp i å ta inn pasienter.

- Det er ikke over ennå, og vi skal i samråd med FHI bestemme når det er trygt. Vi vil nok være mer forsiktige nå som vi vet at mutantviruset fins her, sier Nikolaysen.

- Hvordan er denne situasjonen for deg personlig?

- Hele 2020 og 2021 har vært veldig rart. På den ene siden har denne perioden gitt meg personlig veldig mye som gjør meg i stand til å stå i det og jobbe, sier Nikolaysen, og fortsetter:

- Det er selvfølgelig trist og en påkjenning, men slik var hele 2020. Det er også selvfølgelig trist at liv går tapt - mange er gått bort. Og det er ekstra sårt når det er folk man har tilknytning til.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer