- Fondet gir makt

De kongelige fondene kan gi kongehuset for mye makt i det norske samfunnet. Ved ikke å sitte i styret for sitt humanitære fond, har kronprins Haakon og Mette-Marit tydeligvis sett faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en veldig fornuftig tanke at de selv ikke vil sitte i styret for fondet, sier statsviter Carl Erik Grimstad, til Dagbladet.

- Det er helt åpenbart at kronprinsparet har sett faren ved å involvere seg for sterkt i tildelingen. Slottet må for enhver pris unngå å bli koblet til økonomiske tildelinger til folk. Da er vi tilbake i middelalderen, mener Grimstad.

Han advarer mot maktfaktoren slike fond representerer.

Kritikk

- Hvis man havner i en situasjon hvor tildelinger fra fondet blir omfattet med stor offentlig interesse, så kan det føre til uheldige koblinger mellom kongefamilien og bestemte samfunnsinteresser.

Grimstad viser til Storbritannia, der kongefamiliens fond er av en helt annen størrelse enn i Norge, og der tildelingene nå og da blir utsatt for kritikk for å fremme bestemte interesser.

I tillegg til Kronprinsparets Humanitære Fond, består de kongelige fond i Norge av HKH Prinsesse Märtha Louises fond og Kronprinsesse Märthas Minnefond.

Styreledere i de to sistnevnte fondene er henholdsvis prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid fru Ferner, men Grimstad mener dette ikke betyr så mye fordi fondene er av en slik størrelse at de representerer minimale utbetalinger.

Bryllupsdagen

Kronprinsparets Humanitære Fond vil bli etablert på bryllupsdagen 25. august. Haakon og Mette-Marit har sagt at de vil oppnevne fem personer til å sitte i styret. Hvem dette blir er ifølge Slottet ennå ikke klart.

Selv om kronprinsparet ikke selv blir med i styret, vil de være med på å legge rammene for fondet og bestemme hva slags prosjekter som skal støttes.

- Til sjuende og sist vil deres navn bli knyttet til tildelingene fra fondet. De må jo for all del unngå at den tilknytningen blir for sterk, men det vil de nok vite å handtere på en fornuftig måte, sier Carl Erik Grimstad.

MEKTIGE: Bryllupsgaven til Mette-Marit og Haakon kan få følger de færreste var klar over. Det mener i hevrt fall Carl Erik Grimstad.