<strong>OVERLEVDE JØDEUTRYDDELSENE:</strong> Disse barna og ungdommene var blant de ca. 7000 overlevende Den røde armé fant da de kom til Auschwitz i januar 1945. Foto: AP/Scanpix
OVERLEVDE JØDEUTRYDDELSENE: Disse barna og ungdommene var blant de ca. 7000 overlevende Den røde armé fant da de kom til Auschwitz i januar 1945. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Fondsforvaltere svindlet holocaust-ofre for 250 mill.

17 siktet i gigantisk bedragerisak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I alt 17 personer er siktet i en gigantisk svindelsak der til sammen 42 millioner dollar - nærmere 250 millioner kroner - er svindlet fra to fond som utbetaler støttebeløp til overlevende etter nazistenes jødeutryddelser, skriver AP.

Flere ansatte i Conference on Jewish Material Claims Against Germany, organisasjonen som forvalter fondene, er blant de siktede, blant dem en tidligere direktør.

Krav mot Tyskland En rekke organisasjoner retter materielle krav mot Tyskland etter krigsforbrytelsene under annen verdenskrig på vegne av personer som kan bevise at de overlevde holocaust, og det er altså en av disse som er blitt brukt som plattform for bedragerne.

Støtteordningene er potensielt svært lukrative for svindlere:

• Et av de svindlede fondene utbetaler en engangssum på 3600 dollar (ca 21 000 kroner) til personer fra det tidligere Sovjetunionen eller andre østeuropeiske land som kan vise at de mistet hjemmene sine og levde i skjul under krigen.

• En annen støtteordning utbetaler 21 000 dollar (ca. 123 000 kroner) årlig til holocaustofre som kan bevise at de levde under vanskelige forhold under naziokkupasjonen.

Falske søkere Ifølge Preet Bharara, statsadvokat i New York, skjedde svindelen ved at de siktede utformet tusenvis av falske søknader og innvilgelser, og overtalte personer som ikke var støtteberettiget, til å søke. Da pengene ble utbetalt til de uberettigede søkerne, beholdt svindlerne en andel av beløpet.

Ifølge New York Post skal organisasjonen ha innvilget til sammen 5500 falske søknader i løpet av de siste 16 åra; Semen Domnitser, en av de angivelige hovedmennene, skal selv ha signert 4000 av innvilgelsene.

Ifølge nbcnewyork.com brukte svindlerne i stor grad russiske immigranter til USA som søkere; bl.a. rykket gruppa inn annonser i russiskspråklige aviser og søkte etter potensielle kandidater.

Hjalp til Det var først i desember i fjor at det storstilte bedrageriet ble oppdaget, og lovlydige ansatte i organisasjonen har hjulpet FBIs bedrageridivisjon.

<strong>DE DØDES BRILLER:</strong> En fange viser fram briller fra myrdede konsentrasjonsleirfanger i Auschwitz. Foto: Yad Vashem-arkivet/AFP/Scanpix
DE DØDES BRILLER: En fange viser fram briller fra myrdede konsentrasjonsleirfanger i Auschwitz. Foto: Yad Vashem-arkivet/AFP/Scanpix Vis mer

Statsadvokat Bharara synes saken er tragisk.

- Man skulle håpe og tro at iallfall denne saken ville være immun mot grådighet og svindel. Hvert år bistår Claims Conference tusenvis av fattige eldre ofre for nazistenes forfølgelse, sier han.

Det understrekes at 450 000 rettmessige søknader er blitt behandlet i åras løp.

Kommentarfeltet er stengt på grunn av en overveiende andel usaklige og hetsende innlegg.

<strong>HAR SIKTET 17:</strong> Statsadvokat Preet Bharara er påtaleansvarlig i saken, som han synes er tragisk. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix
HAR SIKTET 17: Statsadvokat Preet Bharara er påtaleansvarlig i saken, som han synes er tragisk. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer