Fondsforvaltere svindlet holocaust-ofre for 250 mill.

17 siktet i gigantisk bedragerisak.

OVERLEVDE JØDEUTRYDDELSENE: Disse barna og ungdommene var blant de ca. 7000 overlevende Den røde armé fant da de kom til Auschwitz i januar 1945. Foto: AP/Scanpix
OVERLEVDE JØDEUTRYDDELSENE: Disse barna og ungdommene var blant de ca. 7000 overlevende Den røde armé fant da de kom til Auschwitz i januar 1945. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I alt 17 personer er siktet i en gigantisk svindelsak der til sammen 42 millioner dollar - nærmere 250 millioner kroner - er svindlet fra to fond som utbetaler støttebeløp til overlevende etter nazistenes jødeutryddelser, skriver AP.

Flere ansatte i Conference on Jewish Material Claims Against Germany, organisasjonen som forvalter fondene, er blant de siktede, blant dem en tidligere direktør.

Krav mot Tyskland En rekke organisasjoner retter materielle krav mot Tyskland etter krigsforbrytelsene under annen verdenskrig på vegne av personer som kan bevise at de overlevde holocaust, og det er altså en av disse som er blitt brukt som plattform for bedragerne.

Støtteordningene er potensielt svært lukrative for svindlere:

• Et av de svindlede fondene utbetaler en engangssum på 3600 dollar (ca 21 000 kroner) til personer fra det tidligere Sovjetunionen eller andre østeuropeiske land som kan vise at de mistet hjemmene sine og levde i skjul under krigen.

• En annen støtteordning utbetaler 21 000 dollar (ca. 123 000 kroner) årlig til holocaustofre som kan bevise at de levde under vanskelige forhold under naziokkupasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer