TILBAKE: Foodora-syklistene er tilbake på jobb, etter at de kom til enighet om en tariffavtale. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / NTB Scanpix
TILBAKE: Foodora-syklistene er tilbake på jobb, etter at de kom til enighet om en tariffavtale. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / NTB Scanpix Vis mer

Foodora-streiken over: - Nå skal vi feire

Foodora-syklistene tilbake på jobb etter enighet om tariffavtale. - Får minst 15 000 kroner ekstra i året, sier Fellesforbundet.

Publisert

Streiken blant Foodora-syklistene, som har pågått siden 19. august, er over. Det er klart fredag morgen.

- Jeg gratulerer dem med å ha fått gjennomslag i kravet om tariffavtale. At Foodora i dag signerer tariffavtale setter en helt ny og viktig standard i fremtidens arbeidsliv, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Dagbladet.

Han forteller at alle element i en tariffavtale nå er med, inkludert AFP.

- Vi er spesielt glad for et tillegg på grunnlønn, tillegg for utstyr og et eget vintertillegg. I sum utgjør dette minst 15 000 kroner i året for syklister som jobber fulltid. Det er veldig gode resultater, sier Eggum.

Fryktet kundekonsekvenser

Sykkelbudene i Foodora har de siste årene organisert seg i Transportarbeiderforbundet som nå er en del av Fellesforbundet. Kravet om tariffavtale ble sendt før sommeren. Da Foodora og Fellesforbundet møttes til mekling 19. august ble de ikke enige, og streiken startet dagen etter med at 102 sykkelbud la ned arbeidet sitt.

Foodora mente kravene fra NTF ville økt selskapets utgifter dramatisk.

- Vi skal gjøre vårt beste for å se til at servicen blir så god som mulig, men dette vil få noen konsekvenser for kundene våre. Vi jobber på og holder fokus, og håper at vi kan komme til en enighet med Fellesforbundet, sa Foodora-sjef Carl Tengberg til Dagbladet den gang.

Ifølge selskapet tjente syklistene i snitt 174 kroner i timen før streiken.

- Et gjennombrudd

Siden august har streiken blant annet spredt seg til Foodoras syklister i Trondheim. Totalt har flere hundre vært tatt ut i streik, i selskapet som først dukket opp i Norge i 2015.

Siden den gang har antallet syklister mangedoblet seg, og inntektene utviklet seg deretter. I 2018 omsatte selskapet for 107,5 millioner kroner, en vekst på 37 prosent fra året før.

- Først må jeg bare si, for en fantastisk gjeng dyktige syklister vi har i våre rekker. I dagens mekling har Foodora-ledelsen vist at de vil være Norges mest seriøse aktør innen denne typen transport. Jeg er sikker på at avtalen er en god investering både i omdømme og i kroner og øre. Nå er det bare å kaste seg over appen og bestille mat, sier Eggum og beskriver enigheten som et gjennombrudd.

Klart for feiring

Avtalen som nå er på plass, er ifølge forbundslederen en tariffavtale tilpasset bedriften.

- Dagen i dag viser at det organiserte arbeidslivet har verktøyene som skal til for å møte moderne løsninger. Når en konflikt går over en måned tar det selvsagt på. Vi har kjent styrke og motivasjon i den massive støtten streiken har fått, nå skal vi feire, sier sekretær i Fellesforbundet, Bjørn Jonassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer