Foodora-syklister tas ut i streik

Rundt 100 syklister tas ut i streik fra tirsdag morgen. - Vil få konsekvenser for kundene, sier Foodora-sjef Carl Tengberg.

FOODORA: Foodora har blitt et populært leveringstilbud av mat i flere norske storbyer. Likevel går selskapet med underskudd. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
FOODORA: Foodora har blitt et populært leveringstilbud av mat i flere norske storbyer. Likevel går selskapet med underskudd. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpixVis mer

Det er brudd i forhandlingene om en tariffavtale mellom Foodora og Norsk Transportarbeiderforbund, som er en del av Fellesforbundet. Det opplyser Foodora i en pressemelding.

Dermed tas 85 av 600 Foodora-syklister ut i streik fra tirsdag morgen, opplyser sjef i foodora, Carl Tengberg til Dagbladet. Det er Oslo som blir rammet av streiken.

Fellesforbundet viser på sin side til at det er 102 medlemmer hos dem som er ansatt i Foodora.

Foodora mener kravene fra NTF ville økt selskapets utgifter dramatisk, og gjort det svært vanskelig å drive videre i Norge med faste ansatte.

- Vi skal gjøre vårt beste for å se til at servicen blir så god som mulig, men dette vil få noen konsekvenser for kundene våre. Vi jobber på og holder fokus, og håper at vi kan komme til en enighet med Fellesforbundet, sier han.

174 kroner i timen

Ifølge selskapet tjener syklistene i snitt 174 kroner i timen. Inkludert tips tjener de i snitt 185 kroner i timen.

Foodora viser til at de fremdeles er et selskap i oppstartsfasen og at de leverte et tap på 11,2 millioner kroner i 2018. Med tariffavtalen fra NTF ville tapet blitt mangedoblet, og økt ytterligere i 2019.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener det er svært spesielt at «et selskap som tar mål av seg å være en seriøs aktør nekter ansatte tariffavtale».

- Dette kom overraskende på oss da vi ikke hadde kommet langt i forhandlingene. Konflikten bunner i at vi har reist krav om tariffavtale. Dette er nybrottsarbeid for denne typen arbeidsliv og vi ønsker å diskutere en avtale vi kan enes om, sier han.

Eggum viser til at deres 160 000 medlemmer støtter medlemmene som nå er i streik. Han påpeker at medlemmene krever trygghet og gode lønnsvilkår i arbeidslivet.

- Vi tar streiken, så håper vi at arbeidsgiverne tenker seg om og kommer tilbake til forhandlingsbordet.

- Nekter ikke tariff

Carl Tengberg i Foodora er ikke enig i at de nekter sine ansatte tariffavtale.

- Vi nekter ikke tariffavtale, men det handler om hvilken. Den som ble lagt fram hadde kostet oss flere millioner. For et selskap som går med tap, er ikke det mulig å akseptere. Vi har hatt en fin dialog, men vi må tenke nytt og se til at avtalen gir så god lønn og betingelser som mulig, for så mange som mulig, nå og i framtida, sier han.

I en pressemelding mener Foodora at en del av innholdet i tariffavtalen handler om prinsipper, og ikke om hva syklistene trenger. Det vises til at fleksibilitet blir sett på som et onde. Selskapet hevder imidlertid at det for de ansatte er en stor fordel.

- Bedriften fremstiller det som at en tariffavtale er noe som ikke kommer syklistene til gode, mens dette er noe syklistene selv vil ha. Avtalen syklistene ønsker er tilpasset våre behov, men ledelsen avviser å forhandle om de konkrete vilkårene, sier klubbleder Espen Utne Landgraff i en pressemelding.