Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For 10 000 dollar får narkosmuglerne fritt leide av militæret

- Som å sette fire gatehunder til å passe på en tallerken med biffkjøtt.

FLYR FORBI: Militæret i Peru beskyldes for å ta imot bestikkelser for å la narkotikasmuglere få fritt leide i landets luftrom. Bildet viser et militærhelikopter i lufta over Apurimac-regionen i Peru - verdens ledende region for kokainproduksjon. Foto: AP / NTB Scanpix.
FLYR FORBI: Militæret i Peru beskyldes for å ta imot bestikkelser for å la narkotikasmuglere få fritt leide i landets luftrom. Bildet viser et militærhelikopter i lufta over Apurimac-regionen i Peru - verdens ledende region for kokainproduksjon. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omtrent fire ganger om dagen lander det et fly lastet med penger et sted i Peru. Kort tid etter tar det av med mer enn 300 kilo kokain. Det hele skjer uhindret av militæret i Peru, som har fått ansvaret for å stoppe narkosmuglerne, skriver nyhetsbyrået AP.

I 2010 ble det ifølge en FN-rapport registrert 612.000 mål med kokabusker i Peru. Det plasserte det sør-amerikanske landet foran Colombia som verdens største produsent av kokabusker, planten man lager kokain av.

Da Ollanta Humala ble valgt som president i Peru i 2011 lovet han å prioritere kampen mot narkosmuglerne. De siste fire årene har regjeringen i landet ødelagt rekordstore mengder med kokablader, og gjennomført 550 sprengningsaksjoner mot provisoriske rullebaner - som smuglerne benytter seg av - i jungelen. 

Skylder på korrupsjon Innsatsen møter likevel kritikk. Landets nasjonale politisjef, general Vincente Romero, forteller at smuglerne fyller igjen hullene i rullebanene i løpet av få dager. Til tross for store beslag de siste årene har den ulovlige narkotikatrafikken fortsatt å øke. 

Flere kilder AP har snakket med mener det er landets forsvar som må ta på seg skylden for at kokain-flyene har fått fortsette. Militæret i Peru har ansvaret for å kontrollere jungelregionen Apurimac, der mesteparten av smugleraktivitetene finner sted. Men i landet som sliter med stor grad av korrupsjon, er det mange som mistenker militæret for å velvillig motta bestikkelser. 

EKSPLOSJON: Politiet og militæret har gjennomført mer enn 550 sprengningsaksjoner mot provisoriske landingsstriper i jungelen. Foto: AP / NTB Scanpix
EKSPLOSJON: Politiet og militæret har gjennomført mer enn 550 sprengningsaksjoner mot provisoriske landingsstriper i jungelen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Å gi militæret kontroll over området er som å sette fire gatehunder til å passe på en tallerken med biffkjøtt, sier Wilson Barrantes, en tidligere militærgeneral i Peru, til AP.

- Lander med 500 000 dollar En pilot som ble tatt i en av de vellykkede militæraksjon mot smuglerne, sier ifølge AP at offiserer i militæret kan ta betalt inntil 10 000 dollar for å ikke 

- Ingen av flyene lander uten minst en halv million dollar for å betale for dopet, landingsstripa og for å bestikke myndighetene, sier den anonyme piloten til AP

- Vi ser etter det Viseforsvarsminister Ivan Vega sier myndighetene er klar over problemene med korrupsjon, men kjenner ikke til tilfeller der militært personell blir etterforsket for å være korrupte.

- Korrupsjon eksisterer, og vi ser etter det hele tiden. Dersom vi finner ut at noen i militæret er involvert, kommer vi til å følge det opp, sier han.

I Colombia og Brasil har moderne radarteknologi kombinert med militær innsats ført til en drastisk nedgang i antallet smuglerflyvninger. I november i fjor sa daværende forsvarsminister i Peru, Pedro Cateriano, at landet skulle kjøpe fire moderne radarer til en verdi av 71 millioner dollar. Tidligere i år ble det klart at kjøpene ikke ville bli gjennomført. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!