REVET: 5.mars 2007 ble det gamle ungdomshuset i København revet. Onsdag kveld brøt kaos løs under 10-årsmarkering. Foto: Lars Helsinghof / NTB Scanpix 
REVET: 5.mars 2007 ble det gamle ungdomshuset i København revet. Onsdag kveld brøt kaos løs under 10-årsmarkering. Foto: Lars Helsinghof / NTB Scanpix Vis mer

For 10 år siden ble ungdomshuset i København revet. Ondag brøt kaos løs under markering:
- Dette er ikke det København vi ønsker oss

Kastet stein og bocciakuler mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Voldsorgie», kaller Ekstrabladet det.

- Det er lenge siden vi har opplevd noe lignende, sier en talsmann for København-politiet til Berlingske Tidende.

10-årsmarkering

Onsdag 1.mars 2017 markerte 10-årsdagen for rivingen av ungdomshuset på Nørrebro i København, og det som i utgangspunktet var en fredelig demonstrasjon, utviklet seg raskt i negativ retning.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er ungdomshuset, kalt Ungeren, som var et selvstyrt ungdomshus i København.

Bygget var opprinnelig eid av København kommune, men i 2000 solgte kommunen bygget, og fra 2003 forsøkte eieren, frikirken Faderhuset, å kaste ut brukerne.

Politiet startet ryddingen av ungdomshuset 1.mars 2007, og det ble revet fem dager senere. Det førte til voldsomme demonstrasjoner over flere dager.

Slik utviklet det seg også onsdag kveld, under 10-årsmarkeringen for ungdomshuset.

Smadret butikkvinduer

Sent onsdag ettermiddag startet en i utgangspunktet fredelig demonstrasjon i København, men da demonstrantene kom til Nørrebrogade gikk noen av ungdommene amok.

De smadret butikkvinduer, tente bål i gata og slang rundt seg med ukvemsord. Etterhvert ble demonstrasjonen oppløst, men det stoppet på ingen måte urolighetene.

Demonstrasjonen flyttet seg etterhvert til Dortheavej nord-vest i København, der det nye ungdomshuset ligger.

Der skal politibetjenter ha blitt truffet av steiner og fyrverkeri og det skal ha blitt avfyrt spretterter og kastet bocciakuler mot politiet.

I flere timer var situasjonen ved det nye ungdomshuset svært anspent, men det roet seg etterhvert da de fleste ungdommene forlot huset frivillig, og lot seg registrere av politiet på utsiden.

10 pågrepet

Klokken 21.30 onsdag kveld avholdt København-politiet en pressekonferanse. Der fortalte de at de ikke ville gå hjem før situasjonen hadde falt til ro.

- Vi er nødt til å finne ut av hvem som er tilstede i huset, og den beste måten å finne ut det på er ved å komme oss inn i huset, sa en talsmann for politiet.

Like før klokken 23 onsdag kveld tok politiet seg inn i ungdomshuset, der det kun var tre personer som fremdeles barrikaderte seg. De ble ført ut under tvang.

10 personer skal ha blitt pågrepet i forbindelse med urolighetene.

- Dette er ikke det København vi ønsker oss. Det er lenge siden vi har vært utsatt for noe lignende, lød beskjeden fra det danske hovedstadspolitiet.